Femtoceller giver dækning – i England

Dårlig dækning afhjælpes med femtoceller. Erhvervsministeren vil også have femtoceller til Danmark.

Femtoceller giver dækning – i England

Mens vi stadigvæk venter i Danmark, så har engelske Vodafon sat gang i en stor udrulning af femtoceller i områder af landet med dårlig mobildækning. Det skriver Cellular-news.

Vodafone har opsat femtoceller i en række offentlige tilgængelig bygning såsom det lokale posthus og en restaurant i Pendine, der en kystnær landsby i den sydlige del af Wales. Femtocellerne giver indbyggerne i byen mulighed for at bruge deres 3G mobiltelefoner i landsbyen, der ellers normalt er et såkaldt “mobilhul”.

Det er meningen, at Vodafone i løbet af de kommende år vil udrulle femtoceller i en hel række områder, hvor der er dårlig dækning.

En femtocelle er en lille mobilmast, der ligner en almindelig bredbåndrouter, og når der forestages mobilopkald i nærheden af femtocellen, så gennemføres mobilopkaldes gennem femtocellen i stedet for en normal mobilmast. Da en femotcelle fungerer som en lille mobilmast, så vil man kunne få mobildækning i bygninger, hvor der ellers normalt ikke vil være signal nok til at gennemføre en mobilsamtale.

En femtocelle skal kobles til en kabelbaseret bredbåndsforbindelse som f.eks. en fiber eller ADSL forbindelse.

Femtoceller er en af de tekniske løsninger, som blandt andet Erhvervsministeren fremhævede under det sidste åbent samråd i Landdistriktsudvalget, hvor temaet var manglende mobildækning i Danmark. Erhvervsminister Anette Vilhelmsen opfordrede i det åbne samråd direkte de danske teleselskaber til at introducere femtoceller på det danske marked, og hun ville ikke afvise, at det kunne komme på tale, at femtoceller ville indgå som et krav i fremtidige licensauktioner, såfrem teleselskaberne ikke frivilligt indfører femtoceller.