Ferie-mobilen bliver billigere i år

Nu bliver det billigere at bruge mobilen til både opkald og sms'er, når du er i et EU-land. Derudover skal et prisloft sikre dig imod kæmpe regninger for at bruge internet på mobilen.

Ferie-mobilen bliver billigere i år

Årets ferierejse kan blive billigere end sidste år – i hvert fald hvis turen går til et andet EU-land.

Fra 1. juli træder en række nye EU-regler i kraft, der skal sikre ferieglade mobilejere imod kæmpe telefonregninger. Det gælder blandt andet et ’prisloft’ for forbruget af datatrafik – det vil sige internet på mobilen.

Hvis dataforbruget overstiger 62,50 euro – hvilket svarer til 465 danske kroner – er teleselskabet forpligtet til at lukket for internetforbindelsen, med mindre der er indgået en aftale om et højere forbrug. Landets store selskaber – TDC, Telenor, Telia og 3 – har dog sat en grænse ved 450 kroner.

Når 80 procent af dataforbruget er blevet opbrugt, vil du få tilsendt en SMS, der gør dig opmærksom på, at loftet snart er nået. Her kan der også være information om, hvordan man får åbnet forbindelsen igen.

Der er også loft på opkald og sms’er

De nye teleregler fra EU sætter ligeledes et loft på, hvor meget teleselskaberne kan opkræve ved opkald.

Omregnet til danske kroner kan det højest koste 3,62 kroner pr. minut at foretage et opkald inden for EU. Prisen for at modtage opkald i et andet EU-land er maksimalt 1,39 kroner. Disse priser er inklusiv opkaldsafgift, og efter 30 sekunder er teleselskaberne forpligtet til at afregne pr. sekund.

Fra 1. juli 2010 vil det være gratis, når andre lægger en besked på din telefonsvarer, mens du opholder dig i EU. Tidligere talte det som et opkald, når mobilen slår over på svareren. Du vil dog stadig skulle betale for at aflytte beskeden. 

Sidste år blev det billigere at sende sms’er fra ferien. Tidligere lå prisen pr. sms typisk mellem 2,50 kroner og 3,50 kroner, men pr. 1. juli 2009 har der været et loft på 1,02 kroner for sms-beskeder sendt fra ét EU-land til et andet. Denne ordning er fortsat uændret.

Det koster ikke noget at modtage en sms.

Kilde: IT- og Telestyrelsen

blank, faktabokse, fuld bredde
FAKTA:

Hvad er roaming?
Når man bruger sin mobiltelefon på en fremmed mobiloperatørs netværk, kalder man det ‘at roame’.

Hvilke lande er omfattet af de nye EU-regler?
Følgende lande er med i EU: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Holland, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.
Nogle teleselskaber – eksempelvis Telenor, TDC og Telia – har dog tidligere meldt ud, at prisloftet gælder i hele verden for deres kunder. Det er dog altid en god idé at tjekke op med dit selskab, inden du tager afsted.