For ung til mobil? Forældre fremskynder børns mobildebut

Undersøgelse viser store forskelle på hvornår børn bør, og hvornår børn faktisk får, deres første telefon.

For ung til mobil? Forældre fremskynder børns mobildebut

Med et nyt skoleår rejses den årlige debat omkring børns mobildebut. Hvor gammel må lille Anna eller Anton være, for at få deres første mobiltelefon?

I den ene lejr er en E-pinion undersøgelse, som viser, at danskerne mener at børn bør være 10,3 år før børnefingrene må ringe og SMS på egen telefon.

Læs også: Hvor gamle skal børn være for at få en smartphone?

I den anden lejr er realiteten, hvor forældre, ifølge seneste tal fra analyseinstituttet YouGov, tillader den første telefon allerede i anden klasse – med en gennemsnittelig debutalder på 8,6 år.

I Københavnsområdet er forskellen mellem holdningerne endnu mere markant, hvor børn debuterer 3 måneder tidligere (8,3 år), mens nordjyske poder først får mobilen med i skoletasken et år senere.

Kræver engagement fra forældrene

Med mobildebuten får børnene en øget selvstændighed, men samtidig også adgang til en rig verden af indhold fra nettet, spil, apps og sociale medier. En rigdom der kræver, at forældre forstår mulighederne, udfordringerne og faldgruberne i børn telefonbrug.

Læs også: Børn ser digital underholdning under rejsen som aldrig før

Christian Nørgaard, privatkundedirektør i Telia, kender til udfordringerne og giver følgende råd: ”Adgangen til den digitale verden er en stor åbenbaring. Vi opfordrer derfor forældrene til at engagere sig i det nye univers, som børnene bevæger sig ind i, og at hjælpe dem med at agere i det. Som forælder kan det være en god ide at sætte sig ind i de tjenester, teleselskaberne stiller til rådighed for at beskytte børnene mod de værste faldgruber. Det kan fx være børnevenlige abonnementer med forbrugskontrol og spærring for overtakserede tjenester.”

6 råd til de yngste mobilbrugere

Vil du sikre, at dit barn får en god oplevelse med sin første telefon, kan du følge disse seks gode råd fra Telias ’God mobilstil’ pjece.

  • Hjælp dit barn med at få oprettet sine nærmeste pårørendes telefonnumre på hurtigkaldsfunktionen, så han/hun hurtigt kan få fat på dem, hvis der sker noget.
  • Lav en klar aftale med dit barn om at tale med dig før køb på mobilen. 
  • Det er en god idé at tale om, hvordan ord og sms’er kan læses forskelligt. Når man ikke kan se hinanden i øjnene, kan det nogle gange være svært at tolke, om beskeden fx er seriøs eller ironisk. 
  • Tal om dét at respektere et ”nej”. Sjove billeder er kun sjove, hvis ”motivet” selv synes, det er sjovt. 
  • Lær dit barn kun at give sit telefonnummer til familiemedlemmer og gode venner. Det er heller ikke okay at videregive andres personlige oplysninger uden først at spørge om lov. 
  • Tal om at holde pauser fra mobilen – det er vigtigt at skabe ro for sig selv

Læs også: Sådan vælger du mobilabonnement til dit barn