Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Forbrugerrådet: Apple skal fjerne 4G-betegnelsen fra The new iPad

Forbrugerrådet: Apple skal fjerne 4G-betegnelsen fra The new iPad

Apple skal fjerne 4G LTE-angivelsen fra markedsføringen af The new iPad i Danmark, siger Forbrugerrådet.

Apple bruger på deres danske webshop betegnelsen 4G LTE, i forbindelse med The new iPad, og sætter 4G-angivelserne ved siden af logoer fra de danske teleselskaber.

Men den nye iPad kan ikke bruge 4G LTE i Danmark, fordi produktet ikke kan anvende de frekvenser, der benyttes på 4G LTE i vores markedsområde.

Nu slår Forbrugerrådet fast, at Apple skal ændre sin markedsføring.

- "Der er tale om vildledende markedsføring, fordi der fortælles noget om varen der gør, at forbrugeren kommer til at foretage et valg, som de måske ikke ellers ville have foretaget,” lyder meldingen fra chefkonsulent i Forbrugerrådet Martin Salamon.

Apple skal fjerne 4G, mener han.

- ”Den forkølede fodnote Apple har på hjemmesiden, er simpelthen ikke nok. De må pille 4G-prædikatet af i Danmark,” slutter Martin Salamon.

Forbrugerrådet er fornyligt gået ind i en anden Apple-sag, der handler om garanti- og reklamationsret.

Både teleanalytiker John Strand, samt Telias direktør Søren Abildgaard har tidligere, også betegnet Apples markedsføring som vildledende.

Forbrugerombudsmanden: Irland skal se på sagen

Hos Forbrugerombudsmanden råder man iPad-køberne, der ikke mener The new iPad, på grund af 4G-manglen, lever op til det Apple lover på sin dansksprogede hjemmeside, til at rette henvendelse til sælgeren af produktet, og bede om et afslag i prisen, eller ophæve købet.

 - "Når der markedsføres på denne måde, og man køber produktet, og finder ud af at man ikke kan bruge 4G i Danmark, er det min umiddelbare opfattelse at produktet er mangelfuldt og man har ret til at at få sine penge tilbage, eller nedslag i prisen. Så er der tale om et mangelfuldt produkt," siger chefkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, Tina Morell, til Mobilsiden.dk.

Tina Morell fortæller videre, at man måske vil se på sagen hos Forbrugerombudsmanden. Men lokalt i Danmark, kan der ikke gøres noget.

- "Den kan ikke udelukkes at vi vil tage sagen op, og oversende den til de irske myndigheder, fordi Apple er etableret i irland," slutter Tina Morell.

Opdatering: Forbrugerombudsmanden beder Apple rette ind og - Telia er røget i iPad 4G-fælden

Læs også:
Vildledende markedsføring af The new iPad

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Worseman 27-03-2012 14:16:55

Hvis der er 4G bygget ind i iPaden er det vel ikke vildledende.

Der er vel også wifi i den, når de skriver det. Det virker da også kun, når jeg har mulighed for at logge på et wifi netværk. Åh så det er også vildledende, for man kan jo kun logge på internettet, hvor der er en internet forbindelse. Apple skriver: iPad with Wi-Fi uses high-speed Wi-Fi networking. High-speed,?!!! javel ja, men er 1 mb da high-speed? ellers er det da vildledende.

Og min bil åhh ho der står 220 på speedometeret og den kan kun køre 170, det ER sgu da vildledende, dja der er nok at tage fat på.

At man så ikke kan bruge det alle steder, er vel ikke Apples skyld, men mobilselskaberne og internet firmaerne.

Der er faktisk næsten ingen steder i DK, hvor der er 4G, ja, der er faktisk rigtig mange steder hvor der ikke er 3G, der er faktisk også steder hvor man ikke engang kan ringe. Jeg bruger 3.dk på en Nokia, og der er dælme mange steder det ikke virker, når man kører rundt i landet.
Så enten er Nokia også totalt vildledende eller også er 3.dk.

Her er hvad Apple skriver: De skriver det er en 4G model, som kan bruges til data, hvor det ellers er muligt.

The iPad with Wi-Fi + 4G model can roam worldwide on fast GSM/UMTS networks, including HSPA, HSPA+, and DC-HSDPA. When you travel internationally, you can use a micro-SIM card from a local carrier. You can also connect to the 4G LTE networks of AT&T in the U.S. and Bell, Rogers, and Telus in Canada.

At der ikke er 4G i DK kan da ikke være Apples skyld, og de har vel lov at kalde det en iPad Wifi - 4G model, hvis den indeholder muligheder for at bruge det, hvor det så ellers findes.

0 0
Kim 27-03-2012 15:16:17

...

Fordi der på deres Danske hjemmeside står:
"Alle iPad-modeller leveres med indbygget Wi-Fi. Hvis du vil have adgang til internettet fra flere steder, skal du vælge iPad med Wi-Fi + 4G og abonnere på datatjenester hos din lokale udbyder."

Problemet er ikke den efter din mening manglende 4G dækning - problemet er at iPad'ens 4G LTE ikke virker på Danske, eller andre 4 G LTE, netværk. Du kan kun bruge iPad'en på 4G LTE netværk i USA og Kanada.
Altså vil du som forbruger tro, at du kan købe dig en iPad og proppe din danske 4G LTE forbindelse i. Og når det så ikke virker, så er det naturligvis din tele-operatør den er gal med, ikke Apple der har reklameret med funktioner som ikke understøttes udenfor Nord-Amerika...

0 0
Gordon 26-03-2012 11:50:15

Piv piv... sage musen da osten ikke smagte af ost.

Altså Apple har stukket jer en plade om 4G(see what I did there). Den 4G som USA bruger er anderledes in den i Europa. SÅ det ikke kun Danmark som har problemet. Apple kunne gøre to ting, lave om på deres reklamet kampagne, men deres PR afdeling sniffer for meget lim og syns at virker det I USA så virker der fandens også i Europa. Anden mulighed er at de kunne havde lavet en ændring i den iPad der kom ud i Europa så den understøttede vores 4G net. Men dette kræver tænkning så derfor er tilbage til først fejl.

Stop så med at pive, spis jeres ost og gå ud i solen og lad iPad 1, 2 og 3 blive hjemme.

0 0
Jakob Damkjær 24-03-2012 23:54:12

kommer man frem til, hvis man prøver at gætte hvilket af de fire store tele selskaber i Danmark der ikke har en aftale med Apple om at levere abbonemangsløs 4G/3G internet ?

Spoiler allert det er telia...

Gå ind på den danske Apple store vælg en 4G iPad og tryk "Continue" til højre så kommer der en side frem hvor der står bla denne tekst:

Micro-SIM Cards
Add a micro-SIM card from the carrier of your choice, so you can start your no-contract 3G or 4G data plan whenever you’re ready. Once your Micro-SIM arrives, follow the included instructions to start data service.

None
3 iPad micro-SIM Card (free)
TDC iPad micro-SIM Card (free)
Telenor iPad micro-SIM Card (free)

og det er forøvrigt nogle rigtig gode priser specielt fordi man ikke har en kontrakt med et teleselskab. Man aktivere det på sin iPad og køber 1 måneds forbrug ad gangen via sin iTunes konto, hvis man ikke vil ha forbindelse så lader man bare være med at købe netforbindelse (ihvertfald hvis det er samme aftale om abbonemangsfrit 3/4G internet som de har i USA med AT&T).

bla har "3" 20 gigabyte på deres ikke LTE 4G netværk for 199 kr, uden du behøver at skrive dig op til minimum 6 måneder, hvis du har behov for mindre så køber du bare den lille pakke den måned... flexibelt og super nemt.

Det er ikke svært at forstå at telia græder salte tåre over at det kun er de andre der er med til den fest... Men faktum er at det er telia der laver falsk markesføring ved at påstå at det kun er LTE der er 4G...

0 0
Kim 25-03-2012 00:47:10

Fakta er at de eneste der forsøger at reklamere andre 4G netværk end LTE er Apple i Europa. Det gør de jo ikke i USA eller Canada hvor det er LTE der er 4G. Det er eb typisk Apple efterrationaliserings ting, der kun har til formål at undgå at indrømme fejl.

Men stort tillykke til alle os der med et slag har fået 4G telefoner på 3G netværk med den manøvre. Flot!

0 0
Jakob Damkjær 25-03-2012 20:15:02

De eneste ud over den internationale telekom union siden 2010, at der så er nogle teleoperatøre der har lavet ukorrekt markedesføring (hvor de underbyder sig selv) for at kunne introducere LTE som 4G så vi allesammen sammen skal ud og ha nye telefoner istedet for at kunne bruge vores nuværende telefoner.

Alt LTE er 4G men fakta er at der findes 4G der ikke er LTE (eller WiMax), men det er der jo ikke så mange der kan sælge telefoner på...

0 0
Kim 25-03-2012 21:04:16

Jamen flot, lad os da sælge sub-standard 4G devices, der er så fantastiske at de oven i købet kun kræver 3G netværk, og sige til os selv at det ikke forvirre forbrugerene.
Forbrugerene der i 99,999% af tilfældende ikke aner hvem eller hvad ITU er, men af en eller anden mærkværdig grund stoler på Apple når de påstår at deres sub-standard - efter danske forhold - 4G er det...

0 0
Exert 25-03-2012 08:14:34

Jo det er netop med amerikansk forbillede at Apple gør det. Wimax og HSPA+ er solgt som 4g i USA. Senest har Apple i ios 5.1 markeret HSPA+ som 4g hos AT & T http://i.tuaw.com/2012/03/07/ios-5-1-adds-a-4g-indicator-for-atandt-customers/

0 0
Kim 25-03-2012 11:15:32

4S sælges så bare ikke som 4G hos AT&T, så det kan godt være at Apple vil bilde forbrugerene ind at det er 4G, teleselskaberne ser ud til at være enige om at det ikke er.

0 0
Exert 25-03-2012 12:16:04

Jeg tæller 29 telefoner hos AT&T der sælges som 4g, heriblandt iPhone 4s: http://www.wireless.att.com/cell-phone-service/cell-phones/pda-phones-smartphones.jsp
Af de 29 4g-telefoner er 7 LTE-telefoner.

0 0
Kim 25-03-2012 13:45:50

Sjovt, det er ikke noget de reklamerer med, når man bare læser om deres iPhone 4S offers:
http://www.wireless.att.com/cell-phone-service/packages/iphone-packages.jsp

Og uanset hvad, så ændrer det ikke på at vi ikke i Dk bruger andre standarder for 4G end LTE, og det derfor er vildledende at kalde andet for det. Ganske ligesom at SGSII eller Focus heller ikke er blevet 4G, fordi Apple gerne vil sælge deres "new iPad" som 4G i hele verdenen.

0 0
Exert 26-03-2012 09:27:13

Og uanset hvad, så ændrer det ikke på at vi ikke i Dk bruger andre standarder for 4G end LTE, og det derfor er vildledende at kalde andet for det.

Jo ting ændrer sig. For et par år siden hed det 3g LTE i DK - nu hedder det samme produkt 4g LTE. Det er blandt andet sket fordi ITU sagde god for det. Nu kører Apple så med et "4g HSPA+" kompatibelt produkt, og hvorfor kan det være at det bliver godkendt? Fordi ITU har sagt god for det.
Det er let at sige at det er Apple der er nogle værre karle, men havde ITU bare været mere klare i sputtet, ville det ikke være nær så forvirrende.

0 0
Kim 26-03-2012 10:11:41

ITU har ingen juridisk hjemmel men er et rådgivende organ. Og jeg tvivler på at Apple får lov at snige deres 4G på 3G netværk igennem i Europa.
Det er vel stadigt de færreste politikere der aktivt vil snydes, nu hvor vi har lagt en standard der hedder LTE/4G.

0 0
JP 26-03-2012 11:27:55

Hvilken standard er det du snakker om?

Er det den pressemeddelse som forbrugerårdet har udgivet, hvor de skriver at det er ok at definere 4G som ITU gør det og henviser til den pressemedelse som ITU udgav i 2010 som inkluderer HSPA?

0 0
BE 24-03-2012 15:48:17

Hvad har WIFI med 4G at gøre?

UE og 4G og USA og 4G kører da vist ikke på samme frekvenser har jeg tidligere læst.
Så det 4G den nye Ipad har kan slet ikke bruges i Danmark eller EU for den sags skyld.
Om det hedder LTE, 4G, 4G+LTE eller noget helt tredie kan vel så være komplet ligegyldigt.

Det er vist ligesom med GSM i sin tid, hvor USA brugte egne frekvanser i stedet for den UE standard der var lagt.
Hensigten i USA var at holde Europæiske mobiltelefoner ude af markedet og dermed beskytte deres egen elektroniksindustri.

0 0
Exert 25-03-2012 08:39:55

Det er meget let at blive forvirret. Humlen ligger i at du tænker på 4g som LTE. Det gør det meste af Danmark også, efter en længere debat hvor mange tidligere ville kalde det 3g LTE. Problemet er at i USA kalder de også HSPA+ for 4g hvis det kører hurtigt nok. Det har ITU sådan set sagt god for, så det er svært at modsætte sig (hvor meget man end vil).
Den nye iPad er således i stand til (hvis netværket kan) at køre 4g HSPA+ - et begreb vi ikke tidligere har arbejdet med i Danmark. Det er noget rod.

0 0
Aalestrup 23-03-2012 14:48:36

Se man hvad Bilka skriver i deres information om produktet, så kan man læse at "den nye iPad" alle har 3G og 4G hvilke jo ikke er korrekt for de modeller der kun har WiFi ?

Så der er åbenbart enighed om at vildlede forbrugeren fra a-z
Jeg syntes at det er fint at forbrugerombudsmanden går ind i sagen, men lad det gå noget hurtigere.

0 0
Kim 23-03-2012 15:49:54

Nu har jeg ikke set Bilka's annoncer, men det kan jo stadigt godt være sandt i forhold til deres sortiment. Hvis de ikke sælger WiFi versionen skyder de højest sig selv i foden, ved at vildlede forbrugerene til at tro, at den WiFi version de finder til 500 mindre kan det samme.

0 0
Sven A. 23-03-2012 18:04:59

http://www.bilka.dk/Elektronik/Computere/Tablets/Den-nye-iPad/Den-nye-iPad-Wi-Fi-16-GB--04300000130(Purchase_Other_DS)

De bruger samme beskrivelse til "den nye ipad" om det er Wifi eller Wifi+'4G'. Ikke smart, eller hvad?

0 0
Kim 23-03-2012 19:45:26

Korrekt, det er de sluppet alt for hurtigt omkring. :)

0 0
Jakob Damkjær 23-03-2012 13:45:20

så er LTE heller ikke 4G, det bliver først 4G når det er over 100 mbit/s og det er LTE ikke endnu og bliver det først når teleselskaberne udbygger LTE advanced. At telia og tdc så er blevet enige med sig selv om at det kun er LTE der er 4G i deres reklame materiale og forbrugerstyrelsen vil forsvare det er en sag, men sandheden er at LTE som man kan købe det idag ikke er 4G og hvis man ikke må kalde DC-HSPA+ 4G så må man heller ikke kalde LTE 4G... så hvad er definitionen for 4G ?

Den som telias og tdcs marketing afdeligner er blevet enige om eller den som den internationale telekommunikations association er har etableret ?

Men med det ducebaggery fra forbrugerstyrelsen hvor de går et par enkelte teleselskabers maketingsafdelingers sag er det eneste svar de vil få fra Apple "SIOMA!" (hvis du ikke ved hvad det betyder så søg det på internettet).

Der er intet lovtekst der beskriver hvad 4G og 3G er og årsagen til at man ikke måtte kalde DC-HSPA+ for 4G men skulle kalde det 3G turbo var at det ikke levede op til ITUs regler om at 4G skulle være 100 mbit.

Så hvis LTE er 4G så er DC-HSPA+ også 4G.

0 0
23-03-2012 14:09:29

LTE er da over 100 Mbit/s, så den kan godt kaldes for 4G. I hvert fald efter deres sidste "justering", for helt rigtig 4G skal kunne peake på 1Gbit....

http://en.wikipedia.org/wiki/4G

0 0
Jakob Damkjær 23-03-2012 14:17:22

nej LTE er ikke 100 mbit i den version man kan købe her i Danmark.

Den makser ud teoretisk ved 70 mbit og i praksis siger telia at man kan få 40 mbit og de tests jeg umidebart har set er de faktiske hastigheder man kan opnå i virkeligheden 25-30 mbit...

tak for linket til ITU det viser med al tydelighed at enten finder vi selv på noget uden basis i noget andet end hvilke firmaer der vil invitere forbrugerstyrelsens konculenter på dyr frokost eller vi tar udgangspunkt i ITUs definitioner og acceptere at DC-HSDPA, HSPA+ og LTE alle er på samme udviklingsniveau og så kalder dem alle sammen enten 4G eller Turbo 3G.

0 0
Carsten 26-03-2012 20:54:35

Her var engang et indlæg, hvor jeg forklarede, at TDC faktisk udelukkende kører med 150 Mbit teoretisk hastighed på deres LTE-master, mens Telia har nogle enkelte af samme slags.

Desuden argumenterede jeg, at telebranchen nok har en vis indflydelse på standarder og benævnelser.

Hvorfor skulle det indlæg slettes mobilsiden.dk? Og er det ikke god kutyme at underrette en bruger, når hans indlæg bliver slettet?

0 0
Exert 23-03-2012 16:13:26

ITU har en stor del af skylden for det her rod. Hvis de stædigt havde holdt fast i deres oprindelige definition, havde det været muligt at argumentere for at kalde det noget andet. Det er svært at sige at det ikke må kaldes 4g, når dem der har defineret 4g siger at man godt må.

0 0
JP 23-03-2012 21:00:46

Virkelig.. her er deres definition af 4G for 2 år siden
"“4G”, although it is recognized that this term, while undefined, may also be applied to the forerunners of these technologies, LTE and WiMax, and to other evolved 3G technologies providing a substantial level of improvement in performance "

http://www.itu.int/net/pressoffice/press_releases/2010/48.aspx

0 0
Exert 23-03-2012 22:20:46

Ja det er netop der de læmper kravene. I 2008 definerede de 4g til min 100 Mbit/s.

0 0
JP 24-03-2012 10:31:51

Og i 2010 omdefinerede de kravene..... Som jeg skriver lige ovenfor.. Har du overhovedet læst det?

0 0
Exert 24-03-2012 10:48:02

:-) Jeg skriver læmper, du skriver omdefinerer - det er vist to sider af samme sag.

0 0
Karim 23-03-2012 14:04:13

hvad har det med artiklen at gøre?

0 0
Flemming Jacobsen 23-03-2012 13:54:15

Jakob,

Nogle af selskaberne i USA kalder faktisk også deres HSPA netværk for 4G. Men som du rigtigt nok siger så er 4g desværre blevet degraderet til hvad teleselskaberne kalder 4G og ikke hvad den korrekte tekniske defination er.

0 0
evilguy 23-03-2012 13:52:42

Tilføjer lige en kilde til det som Jakob Damkjær helt korrekt siger: http://www.itu.int/net/pressoffice/press_releases/2010/48.aspx

As the most advanced technologies currently defined for global wireless mobile broadband communications, IMT-Advanced is considered as “4G”, although it is recognized that this term, while undefined, may also be applied to the forerunners of these technologies, LTE and WiMax, and to other evolved 3G technologies

0 0
Carsten 23-03-2012 16:50:15

Dit link definerer jo netop, at fx LTE også må betegnes som 4G, så jeg kan ikke se problemet? Desuden er det jo ikke kun Danmark og teleselskaberne her, som har valgt at bruge 4G-betegnelsen, så hvad i alverden er problemet? Skal vi være anderledes i lille Danmark?

Hvis noget er "navlepilleri over 4G" er det da Jakobs indlæg.

0 0
Bjarke Hansen 24-03-2012 13:23:52

Men nu har den elendige new ipad nu altså IKKE LTE understøttelse i Danmark BASTA...

og alligevel skriver apple under de udbydere vi har i Danmark "3G and 4G service may also be available from other carriers."

altså skriver de at ovenstående udbyderere altså både, TDC,3, telenor og Telia har 4g service..

Apple burde hurtigt gå i skammekrogen... De kunne godt finde ud af at lave en "world iphone" der både virker på Wimax og gsm netværk, men ikke lige fattet deres LTE virker uden for deres egen lille baghave

0 0
Om brug af cookies