Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Forbrugerrådet: Telia 'Fri Musik' er ikke rigtig frit

Forbrugerrådet: Telia 'Fri Musik' er ikke rigtig frit

Telias nye musik-tjeneste giver ubegrænset download, men kunden er alligevel bundet, lyder det fra Forbrugerrådet.

Tidligere på måneden lancerede Telia deres 'Fri Musik'-tjeneste, der giver ubegrænset download af musiknumre for 79 kr. om måneden.

Ifølge Forbrugerrådet kan det imidlertid være vanskeligt at bruge ord som 'fri' og 'ubegrænset', fordi de i mange tilfælde giver et andet indtryk end det, der i virkeligheden bliver leveret til kunderne.

 - "Det er aldrig reelt 'frit' eller 'ubegrænset'. I det øjeblik man opsiger sit abonnement, så har man ikke længere adgang til musikken. Det fungerer godt, så længe du er kunde, men så snart du forlader servicen, så er der ikke noget at gøre. Det kan godt være musikken er fri, men kunden er bundet" siger Martin Salamon, telepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet, til Mobilsiden.dk.

Fri download er fri musik

Telias kommunikationsmedarbejder, Janni Mandsberg, har en anden opfattelse af navnet. Hun mener, at 'Fri Musik'-betegnelsen passer fint til kundernes muligheder for at downloade så mange numre, de har lyst til.

 - "Friheden ligger i, at man har adgang til ubegrænset download. Det er på samme måde som for eksempel 'Fri tale'. Og Fri Musik er helt transparent - man betaler 79 kr. om måneden for 5 mio. musiknumre, og der er ingen form for binding," siger Janni Mandsberg.

Alle begrænsninger skal være tydelige

Hos Forbrugerombudsmanden ønsker man ikke at udtale sig om den konkrete sag. Ifølge specialkonsulent Andreas Weidemann er det dog vigtigt, at de erhvervsdrivende får oplyst om alle begrænsninger, når de reklamerer for en 'fri' eller 'ubegrænset' tjeneste.

- "Bruger man ord, som kan give indtryk af, at noget er frit, eller at der ikke er begrænsninger, så stiller det meget store krav til den erhvervsdrivende om at få oplyst om de begrænsninger eller ekstra udgifter, der eventuelt måtte være," siger Andreas Weidemann.

Han mener ikke, at der er en simpel måde at veje markedsføringen for diverse tjenester på.

 - "Vores holdning er, at man ikke uden videre kan gå ind og sige, at nogle ord i sig selv er forbudte at bruge. For det hele vil være en konkret vurdering af, om budskabet er afbalanceret, og om begrænsninger eller ekstra udgifter fremgår tydeligt," siger Andreas Weidemann.

Telenor er også på vej med musik-tjeneste

Senere på året kan der meget vel være endnu et teleselskab, der blander sig i kampen om musiktjenesterne. Således afslørede topchef i Telenor Danmark, Henrik Clausen, tidligere på sommeren, at forhandlingerne med pladeselskaberne var i gang.

Forbrugerrådet er positive over for nye tiltag, der kan give forbrugerne adgang til at downloade musik på en enkel og billig måde.

- "Det er et marked i rivende udvikling, hvor teleselskaberne kan spille en central rolle. Hvis der ikke er begrænsninger på tjenesten, og der ikke er andre udgifter ved det, så nærmer vi os et punkt, hvor ordet 'fri' giver mening," siger Martin Salamon til Mobilsiden.dk.

Telia Fri Musik virker både til pc'en og til mobiltelefonen, hvis man samtidig er mobilkunde hos Telia. Kunder hos andre mobilselskaber kan kun benytte tjenesten til download på computeren.


Se også vores gadget-sektion, som du finder blandt fanebladene ude til venstre.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Christina 06-09-2009 11:56:44

Selvfølgelig har de lov til at kalde det fri musik, der er ingen der bestemmer hvad og hvor meget man må hente. Og nej, man er ikke bundet, der er ikke nogen der siger "du SKAL være medlem i 6 mdr." men selvfølgelig skal man betale, man får jo heller ikke Fyns stifttidende hvis man ikke abonnerer, vel?!

0 0
Jesper Søgaard 01-09-2009 09:12:30

Man kan beskylde Telia for meget (og det burde man også), men lige i det her tilfælde synes jeg nu ikke man kan beskylde dem for vildledende markedsføring. Kunderne får hvad de forventer - så hvorfor det her ordkløveri? De kan frit downloade lige så meget musik de vil både på telefon og på computer. Hvad er problemet så? Der er vel ingen der forventer at fordi de har købt et Fri Musik-abonnement for 79kr i måneden at de så efter 2 måneder kan opsige det og derefter benytte sig af tjenesten. Vi danskere er klogere end det :)

0 0

Om brug af cookies