Forbrugerrådet: Telia ‘Fri Musik’ er ikke rigtig frit

Telias nye musik-tjeneste giver ubegrænset download, men kunden er alligevel bundet, lyder det fra Forbrugerrådet.

Forbrugerrådet: Telia ‘Fri Musik’ er ikke rigtig frit

Tidligere på måneden lancerede Telia deres ‘Fri Musik’-tjeneste, der giver ubegrænset download af musiknumre for 79 kr. om måneden.

Ifølge Forbrugerrådet kan det imidlertid være vanskeligt at bruge ord som ‘fri’ og ‘ubegrænset’, fordi de i mange tilfælde giver et andet indtryk end det, der i virkeligheden bliver leveret til kunderne.

 – “Det er aldrig reelt ‘frit’ eller ‘ubegrænset’. I det øjeblik man opsiger sit abonnement, så har man ikke længere adgang til musikken. Det fungerer godt, så længe du er kunde, men så snart du forlader servicen, så er der ikke noget at gøre. Det kan godt være musikken er fri, men kunden er bundet” siger Martin Salamon, telepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet, til Mobilsiden.dk.

Fri download er fri musik

Telias kommunikationsmedarbejder, Janni Mandsberg, har en anden opfattelse af navnet. Hun mener, at ‘Fri Musik’-betegnelsen passer fint til kundernes muligheder for at downloade så mange numre, de har lyst til.

 – “Friheden ligger i, at man har adgang til ubegrænset download. Det er på samme måde som for eksempel ‘Fri tale’. Og Fri Musik er helt transparent – man betaler 79 kr. om måneden for 5 mio. musiknumre, og der er ingen form for binding,” siger Janni Mandsberg.

Alle begrænsninger skal være tydelige

Hos Forbrugerombudsmanden ønsker man ikke at udtale sig om den konkrete sag. Ifølge specialkonsulent Andreas Weidemann er det dog vigtigt, at de erhvervsdrivende får oplyst om alle begrænsninger, når de reklamerer for en ‘fri’ eller ‘ubegrænset’ tjeneste.

– “Bruger man ord, som kan give indtryk af, at noget er frit, eller at der ikke er begrænsninger, så stiller det meget store krav til den erhvervsdrivende om at få oplyst om de begrænsninger eller ekstra udgifter, der eventuelt måtte være,” siger Andreas Weidemann.

Han mener ikke, at der er en simpel måde at veje markedsføringen for diverse tjenester på.

 – “Vores holdning er, at man ikke uden videre kan gå ind og sige, at nogle ord i sig selv er forbudte at bruge. For det hele vil være en konkret vurdering af, om budskabet er afbalanceret, og om begrænsninger eller ekstra udgifter fremgår tydeligt,” siger Andreas Weidemann.

Telenor er også på vej med musik-tjeneste

Senere på året kan der meget vel være endnu et teleselskab, der blander sig i kampen om musiktjenesterne. Således afslørede topchef i Telenor Danmark, Henrik Clausen, tidligere på sommeren, at forhandlingerne med pladeselskaberne var i gang.

Forbrugerrådet er positive over for nye tiltag, der kan give forbrugerne adgang til at downloade musik på en enkel og billig måde.

– “Det er et marked i rivende udvikling, hvor teleselskaberne kan spille en central rolle. Hvis der ikke er begrænsninger på tjenesten, og der ikke er andre udgifter ved det, så nærmer vi os et punkt, hvor ordet ‘fri’ giver mening,” siger Martin Salamon til Mobilsiden.dk.

Telia Fri Musik virker både til pc’en og til mobiltelefonen, hvis man samtidig er mobilkunde hos Telia. Kunder hos andre mobilselskaber kan kun benytte tjenesten til download på computeren.

Se også vores gadget-sektion, som du finder blandt fanebladene ude til venstre.

Efterfølgende om emnet

Flere forhold har spillet ind siden vi bragte denne artikel. mobilsiden fortsatte fortællingen. d. 26/8/2009 fulgte vi historien op med en nyhedsartikel med fokus på Flatrate-musiktjeneste satser på iPhone – Historien finder du her. Se også seneste nyt om emnet ved at trykke her..