Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Formatet som ændrede internettet: GIF’en fylder 30 år

Formatet som ændrede internettet: GIF’en fylder 30 år

Det animerede GIF-format er ældre end internettet som du kender det

Et af internettets mest slidte, og forhadte, formater kan denne uge fejre sin tredje runde fødselsdag. Det er nemlig 30 år siden at ’Graphic Interchange Format’ - bedre kendt som GIF - først blev anvendt. Efter en tumultuøs barndom, er formatet nu mere udbredt end nogensinde.

I internettets stenalder, dengang netværksforbindelser blev målt i enkelte bits fremfor megabits, havde verdens første kommercielle internetudbyder behov for at udvikle et billedformat som kunne løfte internettet fra en ren tekstbaseret affære til et sted hvor billeder og grafik også kunne indgå.

Som en ekstra krølle på den udfordring skulle det nye format kunne afvikles på datidens forskelligartede maskiner hvor PC’er men også Commodores, Apples, Ataris, Tandys, IBMs og andre desktopmaskiner eksisterede og slet ikke kunne tale sammen.

Den opgave blev tildelt en afdeling hos Compuserve, hvor to programmører, Sandy Trevor og Steve Wilhite, sammen - og GIF’en blev til i månederne op til lanceringen i 1987.

Se også:  iPhone fylder 10 år - sådan startede sagaen

En hjemmeside anno 1996 skulle byde på 'Under construction'-bannere
En hjemmeside anno 1996 skulle byde på 'Under construction'-bannere

GIF’ens første storhedstid

GIF formattet levede videre hos Compuserves servere, men fik først sin storhedstid med fødslen af de første internet-browsre og World Wide Web.

Formatet var smidigt, nemt at integrere i hjemmesider og ramte et godt kompromis mellem filstørrelse, detaljegrad og enkelhed når det skulle redigeres.

Samtidig havde CompuServe holdet bag formatet gjort GIF-standarden tilstrækkelig fleksibel til, at den kunne udvides.

Succesen kom derfor seriøst, dengang datidens mest populære browser, Netscape, i 1995 udvidede GIF-standarden til at understøtte flere lag, som kunne afspilles som animationer.

De enkle animationer blev flittigt taget i brug af de hjemmeside-udviklere – roterende ’Under Construction’-bannere blev næsten et must på en nyudgivet hjemmeside.

GIF’en blev samtidig fundamentet for verdens første virale hit, dengang klippet ’Dancing Baby’ blev flittigt delt i anden halvdel af 90’erne.

Læs også:  GIFs for alle: Giphy Cam er omsider klar til Android

Dancing Baby fra 1996 blev det første virale hit takket være GIF-formatet
Dancing Baby fra 1996 blev det første virale hit takket være GIF-formatet

GIF’en bliver anarkist

I slut halvfemserne begynder GIF’en at få sine første rynker. GIF’en er teknologisk blevet overhalet af andre billedformatter og standarder som JPG, Flash og senere HTML 5 som kan vise flere farver, kan afspille lyd, fylder mindre og er mere smidige i brug.

De roterende banneranimationer bliver efterhånden forbundet med dårlig hjemmesidedesign, hvilket i lægger kimmen til den første ’Burn All GIFs’-dag i slutningen af 1999.

Formatet undgår dog helt at uddø. GIF’ens rødder gør det nemlig muligt at integrere dem steder, hvor de egentlig ikke er tiltænkt. Det bliver derfor hurtigt populært at krydre ens forumsignatur med en GIF-videofil eller at dele korte filmsekvenser på billeddelingstjenester.

Derfor lever formatet videre på foraer og brugerdelte medier som Tumblr, Reddit og 4Chan. Her udvikler formatet sig til en ny type formidling, hvor dansende bananer, animerede emojis og flyvende Nyancats bliver ophøjet til en moderne udtryksform.

Se også:  iPhone 6S: Gør dine Live Photos til GIF-animation [TIP]

GIF’ens renæssance

Netop delevenligheden får GIF-formatet til at nyde sin anden storhedstid med de sociale mediers fremgang op igennem det seneste årti.

Større båndbredde og hurtigere enheder gør GIF’ens svagheder mindre tydelige, mens mediets stumme videoformat gør det mere diskræt at browse GIF-filer på farten. Formatet springer endda ud som kunstform med de visuelt enestående cinemagraphs.

Selv teknologisk overlegne pendanter som Tjenesten Vine og Snapchat formår ikke at udfase den aldrende standard. Vine er nu borte og GIF’en lever i bedste velgående, for selv tech-giganter som Facebook og Apple har taget mediet til sig deres beskedtjenester.

GIF’en medfødte begrænsninger synes derfor at have udviklet sig til dens egentlige styrke – det bliver spændende at se hvad de næste tredive år vil bringe til det loopende format.

Læs også:  Instagram-video meget mere populært end Vine

GIF’ens tidslinje

1987 - GIF’en debuterer hos CompuServe
1989 – GIF version 89a understøtter transparens
1991 – De første WWW-browsere
1994 – Unisys Patentsag truer GIF’ens eksistens
1995 – Netscape Navigator 2.0 får animeret GIF-support
1995 – Netscape grundlægger standard for animerede GIFs
1999 – 5. november afholdes første ’Burn all GIFs’-dag
2003 – 4Chan grundlægges
2005 – Reddit Grundlægges
2006 - Unisys-patent udløber
2007 – Tumblr grundlægges
2011 – første cinemagraph bliver til
2012 – GIF kåres som årets ord af Oxford Dictionnary
2013 – GIPHY grundlægges
2015 – Facebook får GIF-support
2016 – Apple integrerer GIF-support i iOS

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Mest kommenterede

kommentarer

Om brug af cookies