Første beta af Android Q ude – Her er nyhederne

Første beta udgave af Android Q er netop frigivet af Google. Vi tager et kig på de store nyheder i næste store Android version.

Første beta af Android Q ude – Her er nyhederne

I går udgav Google endelig første beta udgave af deres næste store Android version, Android Q. Det betyder at alle med Googles egne Pixel-telefoner får mulighed for at lege med det kommende styresystem før alle andre. I artiklen her tager vi et kig på de større nyheder i Android Q.

Det er stadig første udgave, så meget kan nå at ændre sig undervejs. Opdateringen giver udviklere mulighed for at tilpasse deres apps til de kommende ændringer, samtidig med at Google kan få vigtig feedback til videre udvikling. Både Android 8 Oreo og Android 9 Pie udkom i fire betaer, hvilket bliver lidt anderledes med Android Q. Her kommer nemlig seks betaer. Efter frigivelsen af sjette beta vil Google være tæt på at rulle den færdige opdatering ud, hvilket vi forventer sker omkring august måned. Herefter vil vi se andre smartphoneproducenter melde ud, hvornår de forventer at være klar med Android Q, hvilket ofte tager lang tid.

Bedre kontrol over adgang til placering

Android Q vil tilføje bedre mulighed for at styre hvilke apps der skal have adgang til placering, samt hvornår de må have det. I nuværende Android-udgave skal man give adgang til, at en app må bruge din placering. Men det betyder at apps i teorien kan få adgang til din placering, selv når appen ikke aktivt bruges. Det bliver i Android Q lavet om.

Ligesom i iOS får man mulighed for at lade appen bruge placering hele tiden, når den er i brug eller slet ikke give den adgang.

Android Q placering
Med Android Q får du mere kontrol over den enkelte apps adgang til din placering.

Understøtter foldbare telefoner

For første gang ser vi Android officielt understøtte foldbare mobiltelefoner. Vi har allerede set både Samsung og Huaweis bud på en foldbare telefon, hvor den første forventes i butikkerne allerede til maj. Men at Google officielt vælger af understøtter det fortæller lidt om, at også Google tror på fremtiden for disse typer enheder.

Her kommer der blandt andet skærmdeling. Det giver udviklere mulighed for at se, hvordan deres app vil se ud på en foldbare skærm, som tilpasse den bedst muligt.

Android Q foldbar
Android Q får offciel understøttelse for foldbare skærme.

Hurtigere deling af indhold

Google mener det skal være endnu lettere og hurtigere at dele fx billeder, hvorfor de har udviklet “Sharing Shortcuts”.

Trykker man på delingsknappen, så får man mulighed for at hoppe direkte ind i de enkelte apps for at dele indholdet, ligesom man kan dele via bluetooth og direkte til ens kontakter.

Android Q deling
I Android Q’s delingsskærm kan man hoppe direkte ind i enhver app.

Adgang til telefonens indstillinger direkte fra en app

Er du inde i en app i Android 9 Pie, eller ældre, så kræver det man forlader den for at komme ind i telefonens indstillinger. Dette bliver lavet om i Android Q, så man altid har adgang til de mest bruge telefonindstillinger direkte fra en app. Det skal et nyt flydende indstillings-UI gøre muligt.

Med det flydende indstillingspanel kan man fx slå WiFi, Bluetooth og Flytilstand til og fra, men man kan også styre lydstyrke og meget andet.

Android Q indstillinger
De mest brugte indstillinger bliver tilgængelige fra enhver app i form af et flydende UI.

Hurtigere og mere stabilt WiFi

Android Q giver udviklere mulighed for at gøre brug af nye WiFi-funktioner, som kan forbedre ydeevnen og bl.a. give lavere latency. Dette bør forbedre forbindelsen i onlinespil, samtaler og meget andet.

Understøttelse af dybdeeffekt i billeder

Rigtig mange mobiltelefoner kan i dag tage billeder med dybdeeffekt, også kaldet bokeh. De forskellige producenter har deres egen måde at gøre dette på, men det vil Google simplificere for appudviklerne. Derfor har de lavet Dynamic Depth. Det betyder for slutbrugeren at flere apps får mulighed for at ændre på dybdeskarphed i billeder, samt ændre selve sløringseffekten. 

Dynamic Depth er en åben standard for hele Androids økosystem, så alle producenterne får mulighed for at tilpasse sig dette.

Det vil i fremtiden også understøre billeder i 3D og AR-fotografi.

Android Q kamera
Dynamic Depth giver mulighed for at apps kan lege med dybdeskarpheden i fotos.

Desktop-ligende brugerflade

Med Android Q kaster Google sig ud i en ny PC-lignende brugerflade, ligesom Samsung med deres Dex. Det er stadig en funktion der arbejdes på, så den skal aktivt aktiveres i udviklerindstillinger. 

Når funktionen er aktiveret og forbundet til en ekstern skærm, så vises applikationer i frie vinduer. Statuslinjen er stadig øverst og navigationsikonerne nederst, ligesom man ser det på Android tablets. Skrivebordet viser kun appgenveje og ser ikke ud til at understøtte widgets.

Det er pt. en skrabet udgave, men det bliver interessant at se hvordan den udvikler sig.

Android Q desktop
Ny PC-lignende brugerflade indbygget i Android Q.

Og meget mere…

Det er bare et lille udpluk at nyhederne i Android Q. Andre mindre nyheder er fx:

  • Lettere håndtering af notifikationer fra enkelte apps
  • Snooze-funktion for notifikationer for hver enkelt app
  • Ny filhåndteringsapp
  • Mørkt tema
  • Låseskærmens baggrund bliver slørret, når der afspilles musik
  • Hurtig app opstart
  • Forbind til WiFi netværk med en QR-kode
  • Estimeret batteritid direkte i notifikationsgardinet

Læs også: Flere nyheder i Android Q afsløret før tid

Historien er ikke slut

Der var endnu mere liv omkring temaet. mobilsiden holdt fast i sin interesse i tematikken. 12/3/2019 gik vi et spadestik dybere og bragte artiklen Test: Samsung Galaxy S10e – Læs fortsættelsen her. Og der er sket meget siden. Klik her for at læse seneste nyt om temaet..