Fremtidens fingeraftrykslæsere bliver en del af skærmen

Firmaet Synaptics forklarer, hvordan fremtidens fingeraftrykslæsere skjult under fronten, som både Galaxy S8 og iPhone 8 rygtes at få, vil fungere.

Fremtidens fingeraftrykslæsere bliver en del af skærmen

Der lanceres efterhånden ikke smartphones uden fingeraftrykslæsere, og mens der eksperimenteres lidt med placeringen af disse, venter der langt større nyskabelser inden for området.

En af de mest førende og benyttede producenter inden for fingeraftrykslæsere til smartphones er Synaptics, som også gør sig i touchpads til bærbare computere. I et længere blogindlæg forklarer producenten, hvordan fremtidens fingeraftrykslæsere kommer til at blive.

Læs også: Ny LG-teknologi: En usynlig fingeraftrykslæser

Rygter har i de forgangne måneder peget på, at home-knappen forsvinder både fra den næste iPhone og Samsung Galaxy S8, hvor begge producenter angiveligt vil opnå en fuldstændig minimalistisk front mere eller mindre dækket af skærm. For begge producenter giver det problemer, da forbrugere af begge brands er vant til en fingeraftrykslæser på fronten.

Det har Synaptics, lige som LG, måske løsningen på, men den ligger endnu lidt ude i fremtiden. Virksomheden har nemlig en vision om fortsat at implementere fingeraftrykslæsere på fronten, men integreret direkte i frontglasset. Det er uden tvivl ambitiøst og innovativt, og vejen dertil er derfor delt op i tre forskellige trin.

Trin 1: Valg af den rigtige teknologi

Trin 1 består i først og fremmest at få fingeraftrykslæsere til at virke under glas. De fleste fingeraftrykslæsere benytter kapacitiv registrering, men grundet signalstøj-forholdet kan teknologien kun registrere fingeraftryk igennem materialer med en tykkelse på 0,35 mm. Glas, som smartphones er dækket af på fronten, er tykkere end dette, og derfor kræver det, at en del af glassets tykkelse skæres væk, før fingeraftrykslæsere med kapacitiv registrering kan fungere.

Alternativt kan ultralyd benyttes i stedet for kapacitiv registrering, men det er både dyrere og mere strømkrævende, lyder det. Denne teknologi er allerede introduceret af Qualcomm og virker ganske rigtigt under bl.a. glas, men er endnu ikke at finde i mange smartphones. Optisk teknologi er en tredje mulighed, hvor lyset dog skal være markant kraftigere for at kunne registrere fingeraftryk igennem et så tykt materiale som glas – men det er der råd for.

Trin 2 og 3: Placering af fingeraftrykslæseren under glasset

Dernæst kommer trin 2, som er forsøget på at placere fingeraftrykslæseren et fast sted inden for skærmens område i et forsøg på at få en smartphone, der er fuldstændig dækket af skærm, men som samtidig har en fingeraftrykslæser på fronten. Her er Synaptics’ bud, at en sådan placering vil være i bunden af skærmpanelet lige over den nederste skærmkant.

Kapacitiv registrering vil ikke være praktisk, da glasset som bekendt er for tykt. Optisk teknologi, derimod, er vejen frem, lyder det fra Synaptics. Den større mængde lys, der er nødvendig, kan den optiske sensor få gennem skærmpanelet selv, hvilket gør teknologien til den bedste kandidat.

Læs også: Biometrisk genkendelse – sådan opsættes Windows Hello

Det sidste og tredje trin er hvor det største spring skal tages. Her er ambitionen nemlig at få integreret ovenstående teknologi overalt i skærmpanelet, så dine fingeraftryk helt automatisk registreres hver gang og hvor som helst du trykker på skærmen.

Det er endnu uklart, hvornår Synaptics er klar til at gøre hele skærmarealet i stand til at registrere dine fingeraftryk. Til gengæld er producenten allerede i stand til at registrere fingeraftryk under glas med firmaets såkaldte ‘Natural ID’-fingeraftrykslæsere. På sin hjemmeside skriver Synaptics følgende:

“Synaptics-sensorer kan virke under dækglas, hvilket gør det muligt at fjerne hullet til home-knappen. Resultatet? Superelegant, kant-til-kant-touchskærme med ingen indtrængen af fugt eller støv”.

I første omgang får vi derfor nok ‘kun’ fingeraftrykslæsere at se, som gemmer sig lige under skærmen, men som fremstår mere integreret i designet end hidtil.

Redaktionen har mere til historien

Siden denne artikel udkom er der kommet nyt i sagen. mobilsiden kørte videre med bolden. 21/12/2016 stillede igen redaktiornen skarpt på temaet med sagen; Mobilsiden kårer: Årets smartwatchKlik her for fortsættelsen.. Tjek også seneste nyt om temaet her.