Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Fremtidens mobiler kan mundaflæse

Fremtidens mobiler kan mundaflæse

En ny teknologi kan gøre fremtidens mobiltelefoner i stand til at mundaflæse, siger forskere. Dermed kan man føre en telefonsamtale uden at sige en lyd.

I fremtiden behøver man ikke nødvendigvis at sige noget for at føre en telefonsamtale - man skal blot mime. Det skriver Videnskab.dk

Tyske forskere har således udviklet et apparat, der kan gøre det muligt at foretage lydløse telefonsamtaler, skriver BBC News.

- "Jeg tog toget, og personen ved siden af mig talte hele tiden i telefon, så jeg tænkte, 'jeg bliver nødt til at ændre dette'," siger professor Tanja Shultz fra Karlsruhe Institute of Technology til BBC News.

Aflæser musklernes elektriske signaler

Konceptet er, at apparatet aflæser de elektriske signaler, som musklerne skaber, når man bevæger munden.

I de tyske forskeres prototype skal der placeres ni elektroder på brugerens ansigt, som sender signalerne videre til et apparat. Her bliver signaler optaget, så de kan sendes videre til en computer.

Et specielt program på computeren oversætter signalerne til tekst, som kan læses op af en kunstig stemme.

Mobilen kan fungere som tolk

Ifølge de tyske forskere kan teknologien på et tidspunkt blive pakket, så den kan fungere i en mobiltelefon. Det kan gøre telefonsamtaler mulige for folk, der har mistet stemmen - og så giver det teknologien potentiale til at fungere som tolk.

- "Du kunne tale på dit modersmål, og teksten kunne blive oversat til et andet sprog. Personen, som du kommunikerer med, ville så høre den syntetiserede stemme på det andet sprog," forklarer Tanja Shultz.

Forskernes løsning er baseret på en teknologi kaldet elektromyografi, som ifølge videnskab.dk normalt bruges til at diagnosticere sygdomme hos patienter, der eksempelvis lider af skader på nerver.


Kilde: Videnskab.dk

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies