Galileo forøges med en ekstra satellit

Satellit nummer to i Europas GPS alternativ Galileo, skydes op i dag. Cirka to år senere end planlagt.

Galileo forøges med en ekstra satellit

Galileo er den europæiske pendant til det amerikanske GPS system. Målet er at Galileo (når det et fuldt udbygget), skal tælle 20 satelitter.

I dag søndag bliver antallet af satelitter fordoblet, der sendes nemlig en ekstra satellit op fra Kazakhstan. Den første satellit blev sendt op i slutningen af 2005, og siden har projektet været præget af store forsinkelser og økonomiske vanskeligheder.

Ifølge den oprindelige plan skulle satellit nummer to, have været i rummet i 2006, men da vi nu skriver 2008, understreger det blot, de problemer der har været.

Sponsorer gik

EU har været nødsaget til, at gribe sig til lommerne og finde et større milliard beløb, for at finansiere Galileo projektet. Siden det blev skudt i gang, har et privat konsortium med deltagere fra Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Spanien og Italien forladt programmet, fordi økonomien ikke hang sammen.

Prisen på det samlede system forventes at ende på 25,3 milliarder kroner, indtil nu er der blevet brugt 7,5 milliarder. Tidligere på ugen bevilligede Europa-Parlementet yderligere 17,9 milliarder  til projektet.