Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Galileo i økonomiske vanskeligheder

Galileo i økonomiske vanskeligheder

Galileo er den europæiske pendant til GPS systemet som vi kender i dag. Men indtil videre er budgettet øget med knap 400 procent til lidt under fire milliarder euro. Der stilles nu spørgsmålstegn til projektets gennemførelse.

Galileo er den europæiske pendant til det amerikansk styrede GPS system vi bruger i dag. Der kan eventuelt læses mere om Galileo her.

Planen var at Galileo skulle være klar med 30 operationelle satellitter i år 2010. Den første satellit blev opsendt i udgangen af 2005. Vi skriver nu 2007, og de resterende satellitter lader vente på sig.

En af årsagerne kan tilskrives økonomiske problemer. Allerede nu er budgettet øget med knap 400 procent. Det oprindelige budget lå på lidt under en milliard euro, nu er det øget til 3,8 milliarder euro.

Til sammenligning kan det nævnes at det mindre komplicerede amerikanske GPS system har kostet 7,7 milliarder euro at designe og lancere.

Der sættes nu spørgsmålstegn til om projektet kan gennemføres selv indenfor en meget udvidet budgetramme.

Ydermere, så er der i øjeblikket en tvist imellem de involverede lande om hvor kommando centret skal placeres. Oven i det har en af projektets vigtigste støttespillere over for Wall Street Journal erkendt, at de ikke ved hvordan de skal tjene penge på systemet.

Grunden til at man overhovedet er gået i gang med Galileo, er at der ønskes et alternativ til GPS-systemet. I en eventuel krisesituation har amerikanerne nemlig mulighed for at lukke systemet for offentlig brug. Dette er dog ikke sket en eneste gang siden 1983 hvor systemet blev åbnet for offentligheden.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies