Google LG Nexus 5X – Første test

Google og LG fornyer samarbejdet omkring den nye Nexus 5X telefon. Resultatet er igen lovende.

Google LG Nexus 5X – Første test

Googles Nexus-telefoner legemliggør mobilen som den skal se ud ifølge søgegiganten. Det er her, Google viser hvordan Android skal spille bedst. I år byder Google dog på to visioner, som bygges i samarbejde med to forskellige etablerede mobilproducenter: LG og Huawei.

Størst bliver Huaweis Nexus 6P, som afløser sidste års Motorola Nexus 6-hypermobil, mens den to år gamle LG Nexus 5 omsider får en afløser.

LG fremviser Nexus 5X bliver den mindste, billigste, men alligevel yderst kompetente, Nexus-telefon. For selvom prisen er fordelagtig, så deler features og funktioner med tidens allerbedste Android-telefoner.

Mobilsiden.dk har været en tur til LG’s kontor i Stockholm, for at se nærmere på, hvad den lovende Nexus-mobil har at byde på.

Læs også: Google Nexus 5X og 6P: Dansk pris og tilgængelighed

Specifikationer LG Nexus 5X

Mål: 147 x 72,6 x 7,9 mm, 136 gram
Skærm: 5,2” Full HD skærm, 423 PPI
Ydelse: Snapdragon 808, 1,8 GHz hexa-core, 2GB RAM
Kamera: 12,3 MP med laserfokus, f/2,0 optik, 1,55 µm pixels, 5MP frontkamera
Batteri: 2.700 mAh
Lagerplads: 16/32 GB
Netværk: 2G, 3G, 4G Cat.6
Pris: fra 3.599,- kroner

Google Nexus 5X LG Nexus 5X

En tro afløser til Nexus 5

Husker du LG’s Nexus 5 fra 2013, vil du hurtigt genkende mange familiære træk fra den populære Android-mobil.

Det er igen snusfornuftig plast der omgiver telefonen, og som i Nexus 5 afgiver det en solid skridsikker fornemmelse, takket være soft-touch materialet. Det silikone-lignende plast er dog fortsat vældig glad for at samle på aftryk fra smudsige fingre, hvis du vælger den sorte variant.

Mobilen kommer i to yderlige farver hvid og isblå – men desværre er sidstnævnte ikke på vej til Danmark i første omgang.

Designet har samtidig udviklet sig. Den nye femmer er nu blødere i kurverne og planter sig godt fast i hånden. På bagsiden stikker to cirkulære omrids sig markant ud: en stor kameraoptik, der desværre rager lidt ud og en fingeraftrykslæser som lander lige i pegefingerhøjde.

Fingeraftrykslæseren hører til den absolut tjeppe af slagsen, og er derfor en naturlig og sikker løsning til at sikrer mobilen mod snushaner og tyveknægte. Når, eller hvis, Android Pay vil nærme sig Danmark vil det blive en oplagt løsning til at sikre sin mobilbetaling.

Se også: Her er alle nyhederne fra Googles keynote

Google Nexus 5X LG Nexus 5X

Kompetent maskineri

Kræfterne leveres af en hexa-core processor på 1,8GHz – den samme som LG implementerede i flagskibet G4, og sammen med Googles nyeste software og Nexus-telefoners dejlige bloatware-fri miljø, giver det en yderst snappy størrelse.

På den længere bane, kan jeg dog forudse nogle issues for superbrugerne derude, som Nexus-telefonerne nærmest er skabt til, for 2GB RAM og enten 16 eller 32GB lagerplads stiller nogle begrænsninger. Hvorvidt de er overkommelige må komme an på et længere testforløb.

Se også: Stilren og prisstærk Nexus 5X fra LG lanceret

Google Nexus 5X LG Nexus 5X
Kameraet rager noget ud, men det kvitterer med nogle glimrende fotos.

Fotos i topklasse

Nexus og mobilkamera har ikke altid rimet lige godt sammen, men i denne omgang er Google og LG anderledes ambitiøse.

De 12 megapixels som kameraet leverer lyder måske ikke nær så vildt som de 20 og 23 megapixel kameraer i markedet i dag, men der er der en god grund til.

I stedet for at satse på fortsat flere pixels, vælger LG i stedet at gøre de enkelte pixels større. Strategien giver gevinst under svære lysforhold, for de 1,55 µm store pixels samler nærmest dobbelt så meget lys ind end hos konkurrenterne – hvilket halverer mængden af billedstøj.

I de første nattefotos taget med Nexus 5X er resultaterne lovende. Her er rigeligt med detaljer, endda flere end der er at finde i Sonys Z5- kameraer med deres 23 MP kamera.

Se også: LG Nexus 5 anmeldelse: Den venligste Android [TEST]

På videofronten optages der i fulde 4K, men her savnes en egentlig optisk stabilisering som den som er at finde i telefoner som i Apples, Samsungs og LGs bedste mobiler.

En anden potentiel svaghed er at finde i selve fokuseringen, som ganske vist er tjep nok hvis lyset ellers er til det, men som til gengæld tøver når lys er en mangelvare. LG assisterer ellers med laserfokus til kameraet, men lige meget hjalp det.

LG Nexus 5X tager skarpe, farverige fotos – selv under sværre lysforhold

Marshmallow 6.0

Men tilbage til fronten, der domineres af et 5,2” stort Full HD display. Det er nemlig her, at Googles allernyeste operativsystem, Android 6.0 Marshmallow, afvikles.

Visuelt er der dog meget lidt at bemærke, og Nexus 5X kunne ligne en Lollipop-mobil til forveksling. Forskellene skal i stedet findes i Marshmallows 3 vigtige funktioner som hver især vil gøre hverdagen med Android væsentligt bedre.

Først og nemmest at øjne er ’Now on Tap’, er en ny tilgang til mobilens indhold. Her vil Google forsøge at knytte mobilen, internettet og dens rige søgefunktioner endnu tættere sammen.

Se også: Får min telefon Android 6.0 Marshmallow – og hvornår?

Søgefunktioner skal desuden forståes i ordets videste forstand, for med Now On Tap går Google nemlig ud, og søger efter relevante informationer, uden at du behøver bede om dem.

Modtager du en besked om at mødes på en restaurant, kan du nu holde homeknappen nede og Now On Tap toner frem med både anmeldelser, vejvisning og anden relevant og nyttig info.

Google Nexus 5X LG Nexus 5X

En komafunktion

Derefter kommer ’Doze’, eller strengt oversat ’døse’-funktionen. Enhver moderne smartphones har for længst lært at skrue ned for strømforbruget og op for vågeblusset – Doze tager bare skridtet videre.

Doze skal rettere ses som en let koma-tilstand, hvor telefonen sover dybt når du ikke benytter dig af den. Så dybt, at baggrundsaktiviteter standses helt, indtil at du griber fat i telefonen igen eller at højt prioriterede apps, såsom telefonopkald, vækker den til live. Og det vil fordoble standbytiden.

Når batteriet i LG Nexus 5X samtidig er betragteligt større end hos sin forgænger lover det godt for driftstiden.

Læs også: Android 6.0 Marshmallow nu ude til de første telefoner

Med Android 6.0, vil der samtidig gives langt større kontrol over hvad din apps må og ikke må. Hvor det tidligere var alt eller intet med hensyn til en apps tilladelser.

Eksempelvis kan du nu selv bestemme hvorvidt Facebook skal have adgang til din mikrofon, eller hvorvidt Spotify egentlig har behov for at få at kunne se lokationsdata.

Google Nexus 5X LG Nexus 5X

Kan blive et hit

LG betragter selv deres nye Nexus som et ’Hero’-produkt. Et produkt der i sit skal skabe opmærksomhed om både enheden og brandet. Og der er noget om snakken.

Nexus 5X virker indtil videre som den mest helstøbte mobil i Nexus-familien, med stærke specifikationer og en medfølgende Android-software fra Google forstår at forene enkelhed med avancerede funktioner.

Med en debutpris på 3.590,- kroner er prisen igen kommet ned i et mere tilgængeligt leje, men en yderligere investering på 400 kroner til 32GB bør samtidig overvejes.
Det var kun et kort møde, men jeg er allerede nu sulten efter at smage mere på det 5X og Marshmallow har at byde på.

LG Nexus 5X lander i den danske handel i midten af november.

Få den bedste pris på mobilpriser.dk.