Google om EU-anklager: Android er ikke konkurrenceforvridende

Google svarer igen på EU-kommissionens anklager om, at it-giganten udnytter Androids høje markedsandel til at bremse konkurrencen på mobilmarkedet.

Google om EU-anklager: Android er ikke konkurrenceforvridende

Android er et åbent styresystem, og Google udnytter ikke styresystemets høje markedsandel til sin fordel. Sådan lyder nogle af ordene fra den amerikanske techgigant i et svar på EU’s anklager om, at Android-styresystemet er konkurrenceforvridende.

Tilbage i april måned fremlagde EU-kommissionen med Margrethe Vestager som konkurrencekommissær i spidsen sine anklager om, at Google har misbrugt sin dominerende position på smartphonemarkedet. Android har nemlig en andel på over 90 % i Europa inden for søgemaskinetjenester, styresystemer og app-butikker til Android, og den høje markedsandel er ikke kommet til Google på fair vis, mener EU-kommissionen.

Læs også: EU: Google har misbrugt sin førerposition på markedet

EU’s mange påstande om Googles fremgangsmåde er søgegiganten på ingen måder enig i. Google mener, at Android ikke har virket skadende for konkurrencen, men derimod har styrket den ved at gøre det væsentligt billigere for producenter at sælge telefoner ved at benytte Googles mange tjenester.

Netop brugen af Googles tjenester er hele omdrejningspunktet for sagen. EU finder det nemlig problematisk, at Google kræver, at producenter siger ja til hele pakken af Googles apps, før de må benytte eksempelvis Play-butikken. Dermed mener EU, at Google tvinger en masse apps ned over hovedet på producenterne, som de ikke nødvendigvis ønsker, og som de ikke kan frasige sig.

Det mener Google til gengæld godt, at de kan. I udgangspunktet er Android nemlig et åbent styresystem, og dermed står det producenter frit for, om de vil benytte Googles egenudviklede tjenester og apps oven på den åbne del af Android kaldet AOSP. Problemet er, at det er alt eller intet, hvis man vil være med Google – og den går ikke, siger EU.

Googles argument lyder også, at samme praksis med præinstallerede apps finder sted hos Microsoft og Apple. En større procentdel af de præinstallerede apps kommer fra Microsoft og Apple selv på deres smartphones end det er tilfældet med Google-apps på Android-telefoner, lyder det også.

Google oplyser endvidere, at det samtidig er tilladt for teleselskaber at præinstallere konkurrerende apps ved siden af de apps, som kommer fra Google. Der er ingen udelukkelse af apps, som Google formulerer det – og dermed er der masser af konkurrence.

Til sidst oplyser Google, at der stilles krav til producenter om at inkludere Googles søgemaskine (Google Nu/Assistant) sammen med Play-butikken, fordi det gør det muligt at tilbyde hele pakken gratis frem for licensafgifter.

Læs også: EU-Kommissionen undersøger Google for Android-monopolmisbrug

Alt i alt mener Google altså, at man gør alt, hvad der står i firmaets magt for at styrke konkurrencen. Hvis EU-kommissionen ender med at konkludere, at Googles praksis alligevel har været konkurrenceforvridende, venter der en bødestraf på 10 % af sidste års indtægter. Det vil i så fald svare til op til $7,4 mia. eller 48,6 mia. kroner.

Sidste opdatering af historien

Sagens videre udvikling om temaet. mobilsiden fandt det relevant at følge op på temaet. 14/11/2016 publicerede redaktionen fortællingen Overblik: Google Pixel test, Nokia-comeback og Danmarks hurtigste netværkKlik her for at læse artiklen.. Tjek de seneste nyheder om emnet her.