Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Google vinder vigtig retssag om Android mod Oracle

Google vinder vigtig retssag om Android mod Oracle

Efter 5 års kamp mellem Google og softwarefirmaet Oracle har Google nu fået rettens ord for, at brugen af Java i Androids kildekode ikke bryder loven.

Google har haft en fight kørende med det store amerikanske softwarefirma Oracle siden august 2010, der potentielt set kunne have haft kæmpemæssige konsekvenser for Google og producenter, der har gjort brug af Android-softwaren.

Oracle, som bedst kendes som ejermand af Java-teknologien og udviklingssproget, anklagede tilbage i 2010 Google for at have kopieret Java-teknologien til udviklingen af Android, da Google tilbage havde travlt med at udvikle Android som konkurrerende styresystem til Apples iPhone.

Læs også: Android-retsag kan ende med dyrere telefoner

Ifølge Oracle kopierede Google 37 af de såkaldte API’er fra firmaet Sun Microsystems, der står bag Java og i 2010 blev opkøbt af Oracle. Derfor indledte Oracle den første retssag i byretten i august 2010, men tabte sagen, da dommeren i 2012 var af den overbevisning, at Googles brug af Java var under det såkaldte ”fair use” - altså rimelig brug.

Oracle appellerede dommen, så sagen i slutningen af 2013 kom for en appeldomstol. Her blev byrettens dom i starten af 2014 underkendt, og konflikten mellem Google og Oracle stod til at skulle for byretten igen. Google anmodede dog om at få retssagen for højesteret, men blev nægtet muligheden.

Læs også: Google overlever første runde i retssag om Android

Med Oracles appel, der underminerede den første dom, begyndte en ny byretssag derfor den 9. maj i år for igen at afdække, om Googles brug af Java i Android hører under ”fair use”, eller om der er sket brud på ophavsretten.

Nu krævede Oracle $8,8 mio. eller hele 58,5 mio. kroner i erstatning, men i går fik Google så atter rettens ord for, at brugen af Java i Android-kildekoden er sket uden brud på ophavsretten.

Oracle appellerer dommen endnu en gang

Google er naturligvis glade for igen at få rettens ord for, at brugen af Java er i orden, hvortil it-gigantens advokat, Robert Van Nest, udtaler: ”Vi er meget glade for dommerens afgørelse”. Ligeså lyder det ifølge Ars Technica fra en Google-talsperson:

”Dagens afgørelse, at Android gør rimelig brug af Java API’er, repræsenterer en sejr for Android-økosystemet, for fællesskabet om Java-programmering og for softwareudviklere, der er afhængige af åben og gratis programmeringssprog for at skabe innovative forbrugerprodukter”.

Læs også: Oracle-advokat afslører Googles Android-profit

Glæden varer dog måske ikke så længe. Oracle vil nemlig appellere dommen igen, og konflikten mellem de to amerikanske firmaer er derfor ikke ovre endnu:

”Vi er overbevidste om, at Google udviklede Android ved ulovligt at kopiere central Java-teknologi for at kaste sig over mobilmarkedet. Oracle anlagde sag for at sætte en stopper for Googles ulovlige opførsel. Vi mener, at der er talrige grunde til at appellere, og vi planlægger at bringe denne sag tilbage til appelsdomstolen”, siger Oracles juridiske chef, Dorian Daley.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies