Grådige giganter eller floppende forskere?

- Hvorfor dit mobilbatteri bare ikke er godt nok.

Grådige giganter eller floppende forskere?

Alle mobilejere har prøvet det. Efter en fuld opladning natten over – både for telefon og ejer – springer man frisk og frejdig ud af sengen, som en havørn på lykkepiller, men når ikke meget mere end lige præcis ud af hoveddøren, før man opdager, at 20% af strømmen på mobilen allerede er brugt.

Den slags dræner, uanset hvor nært et forhold du har til din håndholdte elektroniske følgesvend. Selv hardcore old school brugere, som lever efter mantraet: ”Min mobil er kun til opkald”, føler energiniveauet dale, når udsigten til at være løbet tør for strøm inden man når arbejde er en realitet.

Spørgsmålet man har stillet sig selv i den situation er, om det bare er fordi ens batteri rent udviklingsmæssigt kun har en levetid, som får døgnfluer til at overveje pensionsordninger, eller om det skyldes en grådig holdning hos mobilproducenterne, som udmunder i, at ingen telefon bør leve mere end to år, da nye modeller jo ikke sælger sig selv…

Sandheden ligger et sted i midten.

Selvom mange gerne ville skyde skylden ene og alene over på producenterne, så skal sandheden nok findes både hos dem, men også hos os forbrugere. Både Apple og Samsung har været ude og erkende, at deres seneste produkter har haft enkelte udfordringer med batterierne. Og selvom man har forsøgt at bortforklare med, at det kun vedrører ganske få telefoner og enkelte områder, så har det alligevel prikket til forbrugernes indre vagthund.

Sagen er, at hver gang man f.eks. som iPhoneejer har opdateret sit OS system, så har man ud over den traumatiske oplevelse ved, at skulle forholde sig til nye farver, også noteret sig, at ens batteri pludselig begyndte at opgive sin ellers så potente holdbarhed.

Forklaringen er ganske simpel. Nye systemer kan flere ting og kræver mere strøm…
Tanken der ligger i forbrugerens baghoved er også ganske simpel: De har designet det, så jeg er tvunget til at købe en ny telefon – et nyt batteri ville ikke en gang kunne gøre det.

Her vil vi så lade konspirationsteoretikere og firmaadvokater forsætte samtalen, og selv forholde os til, hvad der rent faktisk ligger og flyder af nogenlunde troværdige facts i cyberspace.

Sparetrick nr. 1: Sluk telefonen

Alle kender et eller flere råd omkring, hvordan man sparer på batteriet. Skru ned for lysstyrken, sæt telefonen til hurtigere timeout og slå GPS, WiFi og Bluetooth fra. Men hvor effektive og velmenende de råd end er, så reducerer de mobiloplevelsen. Man har vel ikke købt en telefon for at holde den slukket, når den nu indeholder så mange muligheder?

Læs også: Fem tips der holder mobilbatteriet i form

Og netop de mange muligheder sender en del af ansvaret tilbage til forbrugerne. For ønskede vi en mobil med kun tale- og smsmulighed, så ville Nokia stadig være verdens største mobilproducent, og vi behøvede kun at oplade telefonen en gang om året, mens vi dansede rundt om juletræet.

I stedet for ønsker vi apps, der gør det muligt at se hvor vi går via telefonens kamera, mens vi chatter, ser en film og streamer musik. Vi bruger telefonen som forlygte på vores cykel, mens vi via GPS på skærmen
navigerer rundt i den indre by, for at finde den bar vi lige har læst en positiv anmeldelse af.

Vi bruger strøm, som var vi amerikanske biler med V8 motorer, og olien blev pumpet op i vores egen baghave – eller i det mindste i et venligtsindet arabisk land, som vi kontrollerede.

2.000 opladninger og det er slut.

vores adfærd og krav som forbrugere, har – kan det påstås – fået producenterne til at ansætte 50 udviklere af indhold for hver enkelt ansat, som kigger på strømforsyning. Vi forventer intet mindre end en bærbar pc, 
fladskærm og underholdningscenter samlet i noget vi kan have i lommen. En måske lidt arrogant holdning, hvis vi efterfølgende klager over mangel på strøm?

Sagen er, at de batterier vi har i dag, alt afhængigt af brugerens pleje og vedligeholdelse, kun kan klare mellem 500 og 2.000 opladninger, så er det slut. Men vores krav til mobilen løber langt hurtigere end udviklingen af batterierne.

Der er dog håb på vej. Forskere arbejder i øjeblikket med flere spændende løsninger, som vil kunne give op til 10 gange mere kapacitet. Et af de områder man kigger på, er silikonebaserede ”balloner”, som kan opsamle og holde på de ioner, der skal bruges. Udfordringen her, har indtil videre været, at silikonen udvider og kollapser så meget, at den ender med at destruere sig selv. Lige nu arbejder man dog på at løse problemet ved hjælp af mikroskopiske kulstofbaserede rør.

Der kigges dog også i andre retninger. Her kan nævnes havvand, luftbaserede batterier (som måske ville være gennembruddet for den elektriske bil), kulstof og grafit, som ville kunne oplade 1.000 hurtigere end nuværende batterier og selv solcelleteknologien er på banen. Der er altså masser af forskning i sigte.

Indtil da, bliver en af mulighederne måske den trådløse opladning, som man allerede har set i Madison Square Garden i New York, hvor man kan få strøm til mobilen, bare man befinder sig i arenaen. Inden længe følger Starbucks efter og McDonalds i Europa er i gang med at teste systemet af.

Vi får mere for pengene

Hvis man endelig skal gøre det op i et ”værdi for pengene” skema, så er levetiden hverken blevet markant forkortet eller forlænget for de forskellige modeller. Standbytiden er blevet lidt kortere, mens tiden for brug af internet på den nye iPhone 5 f.eks. er steget fra 6 til 8 timer.

Til gengæld har vi fået højere opløsning på vores display, kameraer som er steget fra 2 til 8 megapixel og muligheden for at køre endnu flere af de energislugende baggrundsprogrammer og apps samtidig.

Nettet flyder over med energisparende apps til netop din mobiltelefon, hvilket vidner om, at folks bevidsthed omkring emnet er stigende. Ingen af dem virker bedre, end hvis du selv indstiller din telefon til at spare strøm, men gør det en del lettere at overskue, hvad du skal skrue ned for eller slå helt fra.

Det kan måske give dig mulighed for, at komme hjem fra arbejde inden din mobil løber tør…