Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Grådige giganter eller floppende forskere?

Grådige giganter eller floppende forskere?

Hvorfor dit mobilbatteri bare ikke er godt nok.

Alle mobilejere har prøvet det. Efter en fuld opladning natten over - både for telefon og ejer - springer man frisk og frejdig ud af sengen, som en havørn på lykkepiller, men når ikke meget mere end lige præcis ud af hoveddøren, før man opdager, at 20% af strømmen på mobilen allerede er brugt.

Den slags dræner, uanset hvor nært et forhold du har til din håndholdte elektroniske følgesvend. Selv hardcore old school brugere, som lever efter mantraet: ”Min mobil er kun til opkald”, føler energiniveauet dale, når udsigten til at være løbet tør for strøm inden man når arbejde er en realitet.

Spørgsmålet man har stillet sig selv i den situation er, om det bare er fordi ens batteri rent udviklingsmæssigt kun har en levetid, som får døgnfluer til at overveje pensionsordninger, eller om det skyldes en grådig holdning hos mobilproducenterne, som udmunder i, at ingen telefon bør leve mere end to år, da nye modeller jo ikke sælger sig selv…

Sandheden ligger et sted i midten.

Selvom mange gerne ville skyde skylden ene og alene over på producenterne, så skal sandheden nok findes både hos dem, men også hos os forbrugere. Både Apple og Samsung har været ude og erkende, at deres seneste produkter har haft enkelte udfordringer med batterierne. Og selvom man har forsøgt at bortforklare med, at det kun vedrører ganske få telefoner og enkelte områder, så har det alligevel prikket til forbrugernes indre vagthund.

Sagen er, at hver gang man f.eks. som iPhoneejer har opdateret sit OS system, så har man ud over den traumatiske oplevelse ved, at skulle forholde sig til nye farver, også noteret sig, at ens batteri pludselig begyndte at opgive sin ellers så potente holdbarhed.

Forklaringen er ganske simpel. Nye systemer kan flere ting og kræver mere strøm…
Tanken der ligger i forbrugerens baghoved er også ganske simpel: De har designet det, så jeg er tvunget til at købe en ny telefon - et nyt batteri ville ikke en gang kunne gøre det.

Her vil vi så lade konspirationsteoretikere og firmaadvokater forsætte samtalen, og selv forholde os til, hvad der rent faktisk ligger og flyder af nogenlunde troværdige facts i cyberspace.

Sparetrick nr. 1: Sluk telefonen

Alle kender et eller flere råd omkring, hvordan man sparer på batteriet. Skru ned for lysstyrken, sæt telefonen til hurtigere timeout og slå GPS, WiFi og Bluetooth fra. Men hvor effektive og velmenende de råd end er, så reducerer de mobiloplevelsen. Man har vel ikke købt en telefon for at holde den slukket, når den nu indeholder så mange muligheder?

Læs også: Fem tips der holder mobilbatteriet i form

Og netop de mange muligheder sender en del af ansvaret tilbage til forbrugerne. For ønskede vi en mobil med kun tale- og smsmulighed, så ville Nokia stadig være verdens største mobilproducent, og vi behøvede kun at oplade telefonen en gang om året, mens vi dansede rundt om juletræet.

I stedet for ønsker vi apps, der gør det muligt at se hvor vi går via telefonens kamera, mens vi chatter, ser en film og streamer musik. Vi bruger telefonen som forlygte på vores cykel, mens vi via GPS på skærmen
navigerer rundt i den indre by, for at finde den bar vi lige har læst en positiv anmeldelse af.

Vi bruger strøm, som var vi amerikanske biler med V8 motorer, og olien blev pumpet op i vores egen baghave - eller i det mindste i et venligtsindet arabisk land, som vi kontrollerede.

2.000 opladninger og det er slut.

vores adfærd og krav som forbrugere, har - kan det påstås - fået producenterne til at ansætte 50 udviklere af indhold for hver enkelt ansat, som kigger på strømforsyning. Vi forventer intet mindre end en bærbar pc, 
fladskærm og underholdningscenter samlet i noget vi kan have i lommen. En måske lidt arrogant holdning, hvis vi efterfølgende klager over mangel på strøm?

Sagen er, at de batterier vi har i dag, alt afhængigt af brugerens pleje og vedligeholdelse, kun kan klare mellem 500 og 2.000 opladninger, så er det slut. Men vores krav til mobilen løber langt hurtigere end udviklingen af batterierne.

Der er dog håb på vej. Forskere arbejder i øjeblikket med flere spændende løsninger, som vil kunne give op til 10 gange mere kapacitet. Et af de områder man kigger på, er silikonebaserede ”balloner”, som kan opsamle og holde på de ioner, der skal bruges. Udfordringen her, har indtil videre været, at silikonen udvider og kollapser så meget, at den ender med at destruere sig selv. Lige nu arbejder man dog på at løse problemet ved hjælp af mikroskopiske kulstofbaserede rør.

Der kigges dog også i andre retninger. Her kan nævnes havvand, luftbaserede batterier (som måske ville være gennembruddet for den elektriske bil), kulstof og grafit, som ville kunne oplade 1.000 hurtigere end nuværende batterier og selv solcelleteknologien er på banen. Der er altså masser af forskning i sigte.

Indtil da, bliver en af mulighederne måske den trådløse opladning, som man allerede har set i Madison Square Garden i New York, hvor man kan få strøm til mobilen, bare man befinder sig i arenaen. Inden længe følger Starbucks efter og McDonalds i Europa er i gang med at teste systemet af.

Vi får mere for pengene

Hvis man endelig skal gøre det op i et ”værdi for pengene” skema, så er levetiden hverken blevet markant forkortet eller forlænget for de forskellige modeller. Standbytiden er blevet lidt kortere, mens tiden for brug af internet på den nye iPhone 5 f.eks. er steget fra 6 til 8 timer.

Til gengæld har vi fået højere opløsning på vores display, kameraer som er steget fra 2 til 8 megapixel og muligheden for at køre endnu flere af de energislugende baggrundsprogrammer og apps samtidig.

Nettet flyder over med energisparende apps til netop din mobiltelefon, hvilket vidner om, at folks bevidsthed omkring emnet er stigende. Ingen af dem virker bedre, end hvis du selv indstiller din telefon til at spare strøm, men gør det en del lettere at overskue, hvad du skal skrue ned for eller slå helt fra.

Det kan måske give dig mulighed for, at komme hjem fra arbejde inden din mobil løber tør…

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Kim Harder 24-01-2014 12:35:34

Det kan vel også være udviklerne, som ikke er smarte nok, det er nok ikke kun batteriet, som halter bagud.

0 0
Morten Jensen 24-01-2014 17:21:46

Udviklere af apps: Helt klart.
Udviklere af styresystem/ROM: Måske
Særligt til Android findes der til rigtig mange modeller en lang række af custom ROMS, og i det store hele er det min opfattelse, at selvom nogle udviklere fokusere på at begrænse strømforbruget i en given ROM, så er der sjældent meget at hente.

1 0
carsten guldhammer 24-01-2014 11:09:37

i øvrigt er det en extremt stor falit erklæring at det er gået SÅ MEGET TILBAGE på bateri siden

i gamle dage da jeg startede med at have mobil tlf, (i 1996 - 1998) der kunne det GODT lade sig gøre at købe et stører bateri (omend telefonen blev ca dobbelt så tyk, men det var man jo ligeglad med den gang, jeg husker personligt motorola serien 7600 - 8XXX serien der kunne man ved skod hansen købe uoriginale større baterier til dem)

DET kan man SJOVT NOK IKKE idag, tænk sig at det er gået SÅ meget tilbage

0 2
24-01-2014 11:57:35

Nu er det ikke for at forfølge nogen, men det kan du altså godt til visse modeller, f.eks. S3:

http://dk.mobilefun.com/37556-genuine-samsung-extended-battery-kit-for-galaxy-s3---3000mah---blue.htm

Originalt vel at mærke, uoriginalt findes der tonsvis af muligheder. Så længe man kan fjerne bagcover selvfølgelig.

2 0
carsten guldhammer 24-01-2014 12:06:37

ok, syntes bare ikke jeg har kunne finde noget som er stører end original bateriet kapacitets mæssigt ;) men ok

0 0
Kloge Aage 23-01-2014 12:25:11

Strøm er i 2014 ikke et problem, du kan lade i bilen på arbejdet via PC eller 220V eller du kan tanke strøm på mobilen, imens den ligger i din lomme. Du har kun behov for strøm i 18 timer, og til det behov er der muligheder nok. De 6 timer du sover, kan du lade mobilen op der hjemme. Det er fantasien det er galt med, hvis man har strømproblemer.

0 7
24-01-2014 10:20:04

Jeg synes personligt det kan være en smule irriterende at man skal være så afhængig af en oplader til mobilen. Det fjerner lidt det mobile ved en smartphone at man i hvert fald en gang i døgnet skal smide den i en stikkontakt. Nu ved jeg godt der er enkelte mobiler, der holder en smule længere. Men dem der bliver solgt flest af - iPhone, Samsung Galaxy serien og HTC One - holder ikke til mere end en dags moderat brug. Ville det ikke være rart, hvis man ikke skulle gå rundt med tanken i baghovedet om, hvornår jeg har mulighed for at finde strøm til mobilen? Jeg siger ikke at de skal kunne holde som den klassiske Nokia 3210/3310, men måske bare 2-3 dage? Men måske er det bare mig der har det sådan.

1 0
Morten Jensen 24-01-2014 11:14:48

Jeg er til dels enig. Det kunne være meget fedt, hvis alle smartphones kunne holde flere dage mellem opladningerne.
Men omvendt, så er der nok mange personer der hellere vil have flere features i en så lille telefon som muligt, hvilket betyder mindre plads til et batteri.
Og i dag findes der modeller til begge segmenter, f.eks. LG G2 og Moto G som Kim Hansen nævner.

1 0
Kim Hansen 24-01-2014 10:39:57

Moto G kan dette. Fantastisk telefon og (næsten) helt fortjent med 6 stjerner, fra siden her.

2 0
carsten guldhammer 23-01-2014 13:45:30

lade i bilen ?

det forudsætter at man jo HAR en bil..
- og det er jo ikke alle af dk's ca 5 -6 milioner indbyggere der har

5 1
Kloge Aage 23-01-2014 14:27:55

Har du ikke strøm på arbejdet ?
Har du ikke nogle lommer ?
Har du ingen fantasi ?

1 6
carsten guldhammer 23-01-2014 12:13:35

samsung galaxy xcover er i hvert fald det rageste lort hvad batteri angår

vio har dem hvor jeg arbejder og har MAX haft dem i 1½ år.. for mit vedkommende har jeg den KUN tændt fra kl 8:00 til kla 15:30 og det er vel og mærket KUN i hverdagene.... men for 3 måneder siden begyndte problemerne med baterriet.
lortet kan KUN lige holde strøm det oven nævnte angivne tidsrum selvom tlf slukkes og altid har været slukket der ud over..

samsung praler højlydt af at det er en arbejds tlf, men det er hamrende uprofesionelt at batteriet er SÅ ringe efter kun 1½ års bru hvor tlf ikke engang bliver brugt alle døgnets timer som en privat tlf ellers gør..

nu har en af de andre brugere konsekvent gjort det til sin leve vej at hakke på alt hvad jeg skriver herinde, så jeg vil bare lige sige at det ikke KUN er min arbejds tlf her i den organitation hvor jeg arbejder der har det problem

det har nærmest ALLE firmaets samsung galaxy xcover telefoner

3 1
Helge Børven 23-01-2014 11:20:21

Hvorfor ikke have en usb-kabel med på arbejde og have telefonen koblet på sin computer medens man er der? Det fungerer fantastisk og jeg løber aldrig tør for strøm. Eller et eksternt batteri - kan købes for under 300 kr. hos amazon.co.uk, 10 Ah. og kan bruges til at opladde både Iphone, windowsmobil og android. Stop klynkeriet og fin nogle gode løsninger...

2 2
Robert 23-01-2014 11:09:34

Det virker lidt somom at din artikel skulle ha været skrevet for 1-1½ år siden, når du snakker om den "nye" iphone 5 og 8 megapixel når de fleste topmodeller anno 2013 ligger på minimum 13.
For der er også sket rigtig meget med batteritiden i 2013, min Note 3 holder saft til omkring 5 timer's tændt skærm og jeg ved LG G2 er endnu bedre. Når jeg sammenligner med min One X fra 2012 med 1800 Mah batteri holder den kun få timer's strøm næsten uanset om skærmen er tændt eller ej!

Udvilingen er allerede godt på vej i den rigtige retning, artiklen virker en anelse forsinket!

1 1
Jonas 23-01-2014 11:02:11

Hold kæft en dårlig artikel. Sandheden om den dårlige batteritid er, at de fleste populære telefoner har små batterier indbygget.

Jeg har en LG G2, som holder 2-3 DØGN, fordi producenten har fattet at putte et batteri i med en større kapacitet. Så simpelt er det! :-)

3 2
Kim Hansen 23-01-2014 10:48:48

Jeg har fået en Moto G i starten af januar og for første gang har man rigeligt med batterilevetid.

Min gamle telefon, en Galaxy S2, har jeg for, at teste, lavet factory reset på og sat det originale batteri i.

Selv med en standard Android version (den er ikke rooted), bruger den 15% i døgnet og man kommer således ikke i nærheden af de 25,8 døgn, som Samsung selv angiver.

Hvis bilproducenterne angav samme fiktive specifikationer, ville de være opgivet til flere hundrede km/l.

Jeg håber EU kigger på sagen og tvinger producenterne til, at skrive realistiske tider, på samme måde som harddiskproducenterne blev tvunget til for år tilbage.

2 1

Om brug af cookies