Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Granatæbler inspirer til fremtidens batterier

Granatæbler inspirer til fremtidens batterier

Diætister siger, vi skal spise granatæbler, men nu kommer frugten også til at påvirke fremtidens batterier

Det er nu ikke helt sådan fremtidens batterier vil se ud, men det viser at granatæbler er vigtig både i vores mad og i vores batterier.
Det er nu ikke helt sådan fremtidens batterier vil se ud, men det viser at granatæbler er vigtig både i vores mad og i vores batterier.

Videnskabsfolk fra Stanford Universitet har i lang tid forsøgt at lave en ny generation af litium-ion batterier, som blandt andet giver strøm til vores kære smartphones.

Har du en tre år gammel smartphone, er den sikkert blevet op og afladt omkring 1000 gange, og den holder næppe strømmen særlig længe. Silicium kan efter 1000 opladninger typisk holde 97% kapacitet, hvilket er noget af en forbedring. Samtidig kan silicium opbevare cirka 10 gange så meget energi som et normalt litium-ion batteri, og derfor er det jo oplagt at lave forsøg med silicium i batterier.

Underligt nok så er videnskabsfolkene fra Stanford blevet inspireret af granatæbler til at løse et problem, som i lang tid har generet udviklingen af batterier.

<p>Illustrationen viser, at silicium udvider sig, når det lades med energi. De små karbon bolde hjælper mod påvirkning udefra og holder styr på siliciummet.</p>

Illustrationen viser, at silicium udvider sig, når det lades med energi. De små karbon bolde hjælper mod påvirkning udefra og holder styr på siliciummet.

Problemet er, at silicium er et skrøbeligt materiale, der samtidig udvider sig og derefter knækker, når man lader silicium med energi. Et andet problem er, at silicium kan reagerer med batteriets elektrolytter, og det kan ødelægge siliciummet.

Men det er her, granatæblet kommer ind i billedet. Granatæblers frø kommer altid i små grupper. Ved at lave små karbon bolde med silicium i og at opbygge boldene på samme måde som granatæblers frø, kan man undgå de to problemer.

Selvom de største problemer nu er løst, er der dog stadig nogle småproblemer, der skal løses, og så skal det hele gennemtestes adskillige gange, så der går desværre nok nogle år endnu, før vi kan få silicium i batterier.

Men 10 gange så kraftige batterier, der samtidig holder længere ville ikke være dårligt.

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Om brug af cookies