HTML5 rykker ind på mobilen – Adobe under pres

Antallet af HTML5 kompatible browsere stiger eksplosivt frem til 2016, og det presser Adobe Flash.

HTML5 rykker ind på mobilen – Adobe under pres

Webstandarden HTML5, som bliver udviklet af World Wide Web Consortium (W3C), forventes først at være helt færdigudviklet omkring år 2020, men rigtigt mange browsere indeholder allerede dele af HTML5-standarden.

Specielt på mobilområdet har HTML5 medvind og i 2016 vil mere end 2,1 milliard mobile apparater have en HTML5 kompatibel browser, sammenlignet med kun 109 millioner i 2010. Det skriver Cellular-news.com.

HTML5 standarden er som sagt ikke en fastlagt standard endnu, men flere dele af standarden bliver alligevel løbende indført i browserne, og specielt browsere på mobiltelefoner ligger helt med i front.

Analysebureauet ABI Research forventer at omkring 25 del-elementer af HTMl5 er standrd i specielt mobilbrowsere allerede indenfor de næste 3-5 år.

HTML5 udfordre Adobe Flash

Introduktionen af nye HTML5 funktioner vil især bekymre ét firma; Adobe.

Det store amerikanske selskab sidder i dag tungt på markedet for interaktive animationer med deres Adobe Flash-teknologi, som i dag er installeret på mere end 97 procent af samtlige internetforbundne computere.

Flash teknologien er en proprietær teknologi, som blandt andet giver mulighed for at lave interaktive animationer i browsere, og selskabet tjener store summer på at sælge speciel software til udvikling af Flash-indhold.

Adobe har i dag defacto monopol på denne del af markedet og tjener store summer på deres produkter.

HTML5 standarden gør det muligt til en hvis grad at undvære Flash-teknologien ved at lave animationer direkte som HTML-kode.

HTML5 vil på visse områder derfor kunne fjerne behovet for Flash, hvilket specielt firmaer som Apple vil bifalde. Apple har af flere omgange kaldt Flash langsommeligt, ubrugelig og satser i firmaets produkter direkte på at fjerne behovet for Flash.

Microsoft bruger heller ikke Flash i Windows Phone, men HTML 5. Det samme er tilfældet for Nokias N9-model.