Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   HTML5 rykker ind på mobilen - Adobe under pres

HTML5 rykker ind på mobilen - Adobe under pres

Antallet af HTML5 kompatible browsere stiger eksplosivt frem til 2016, og det presser Adobe Flash.

Webstandarden HTML5, som bliver udviklet af World Wide Web Consortium (W3C), forventes først at være helt færdigudviklet omkring år 2020, men rigtigt mange browsere indeholder allerede dele af HTML5-standarden.

Specielt på mobilområdet har HTML5 medvind og i 2016 vil mere end 2,1 milliard mobile apparater have en HTML5 kompatibel browser, sammenlignet med kun 109 millioner i 2010. Det skriver Cellular-news.com.

HTML5 standarden er som sagt ikke en fastlagt standard endnu, men flere dele af standarden bliver alligevel løbende indført i browserne, og specielt browsere på mobiltelefoner ligger helt med i front.

Analysebureauet ABI Research forventer at omkring 25 del-elementer af HTMl5 er standrd i specielt mobilbrowsere allerede indenfor de næste 3-5 år.

HTML5 udfordre Adobe Flash

Introduktionen af nye HTML5 funktioner vil især bekymre ét firma; Adobe.

Det store amerikanske selskab sidder i dag tungt på markedet for interaktive animationer med deres Adobe Flash-teknologi, som i dag er installeret på mere end 97 procent af samtlige internetforbundne computere.

Flash teknologien er en proprietær teknologi, som blandt andet giver mulighed for at lave interaktive animationer i browsere, og selskabet tjener store summer på at sælge speciel software til udvikling af Flash-indhold.

Adobe har i dag defacto monopol på denne del af markedet og tjener store summer på deres produkter.

HTML5 standarden gør det muligt til en hvis grad at undvære Flash-teknologien ved at lave animationer direkte som HTML-kode.

HTML5 vil på visse områder derfor kunne fjerne behovet for Flash, hvilket specielt firmaer som Apple vil bifalde. Apple har af flere omgange kaldt Flash langsommeligt, ubrugelig og satser i firmaets produkter direkte på at fjerne behovet for Flash.

Microsoft bruger heller ikke Flash i Windows Phone, men HTML 5. Det samme er tilfældet for Nokias N9-model.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Rene 25-07-2011 14:29:29

Efter min mening er det Useriøs for et firma at nævne 2020 som punkt for noget som helst... Ingen ved hvad vi kan i 2020 og slet ikke et lille software firma.

0 0
Zeb 28-07-2011 14:33:15

"Et lille software firma" ?

Er det W3C du henviser til?

http://en.wikipedia.org/wiki/World_Wide_Web_Consortium - De er ikke hvem som helst.

0 0
25-07-2011 10:51:06

Apple har siden iPhone1 afvist at benytte flash, men det har jo gang på gang vist sig at være en dum ide som har medført begrænsninger. At indføre(læs udfase) en andens teknologi i 2007, selvom alterntivet først er færdigudviklet i 2020 virker ikke specielt smart.

At apple så har ret i deres kritik af flash er en anden sag, omend visse mobiltelefoner, herunder SGSII allerede nu kan håndtere falsh uden at hastigheden sænkes nævneværdigt. Dermed mener jeg personligt at telefonernes hastigheder gør den del af problemerne med flash(hastighedsproblemer) ligegyldig inden for et par år og jeg går stærkt ud fra at iPhone5 også vil blive kraftig nok til at kunne køre flash uden at det går udover brugeroplevelsen.

Og nå ja SGSII giver jo som alle andre Androids brugeren mulighed for selv at vælge om flash skal være slået til eller ej, det kunne Apple lære noget af, men det vil formentlig være for kompliceret for halvdelen af apples brugere at gå ind i en menu og vælge flash on/off.

0 0
Kim 25-07-2011 11:50:43

Men at Flash skulle være langsommeligt er jo kun en del af Apples issue. Det største issue er jo umiddelbart, at Apples ikke kontrollere Flash, men at det er Adobes. Og Apple er jo ikke så begejstrede for 3.parts software, her i form af plugin.

0 0
25-07-2011 15:37:20

Min(/Apples) begrundelse er vist den officielle, mens din vist er den sande, omend begrundelsen også stadigt giver mening, men ikke i hverken 2016 eller 2020.

0 0

Om brug af cookies