Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Hvad er en tablet?

Hvad er en tablet?

Apple iPad er en "tablet". Men hvad er tablet-fænomenet? Hvordan adskiller en tablet anno 2010 sig fra vores andre digitale redskaber?

Laptops, netbooks, smartbooks... Begreberne for små, bærbare computere er blevet hastigt udvidet i løbet af de seneste år. Nu skal vi til at lære endnu et begreb - en tablet.

Den tydeligste forskel på en tablet og en bærbar computer er det manglende tastatur. Det klassiske 'clamshell'-design, hvor enheden har et fysisk tastatur og kan klappes sammen, er blevet erstattet af udtryk, der minder om en forstørret smartphone med touchscreen.

Det manglende tastatur gør samtidig, at alle input foregår via den trykfølsomme skærm.

Skærmstørrelsen minder meget om de såkaldte netbooks, der også går under betegnelsen mini-pc'er.

De kommende tablets - hvad enten de er produceret af Apple, HP eller andre - vil formentlig have en skærm på omkring ti tommer. Det er en anelse større end skærmen på den nyeste trend inden for clamshell-kategorien - de såkaldte smartbooks - blev fremvist på CES-messen i Las Vegas tidligere på måneden.

Her er skærmen typisk mellem fem og ti tommer, og styresystemet er Google Android eller en lignende Linux-løsning.

Output er centralt i en tablet

Det helt store spørgsmål er imidlertid, hvilken rolle de kommende tablets skal indtage på markedet i forhold til mini-pc'erne.

Det fysiske tastatur på en netbook er yderst belejligt i de situationer, hvor 'input' spiller en central rolle for brugeren. Det kan eksempelvis være den studerende, der tager noter og skriver opgaver, eller det kan være den forretningsrejsende, der udarbejder regneark og PowerPoint-præsentationer.

Man kan sagtens forestille sig, at det bliver muligt at købe ekstraudstyr i form af en dock eller et trådløst tastatur, der gør input langt nemmere på en tablet. Det virker ikke særlig 'handy' på farten, men det kan være en god mulighed i hjemmekontoret.

Output må derfor være det centrale i en tablet - hvad enten det drejer sig om musik, fotos, film, spil, specielle elektroniske udgaver af aviser og magasiner, e-bøger eller andre aktiviteter på internettet.

Mange vil formentlig argumentere for, at størstedelen af disse behov kan blive dækket med en moderne smartphone i hånden. Omvendt åbner det større format på en tablet for mere avancerede udgaver, som ikke kan foregå på en mobilskærm.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies