Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Hvad kommer 5G til at betyde? [Baggrund]

Hvad kommer 5G til at betyde? [Baggrund]

Nu har vi vænnet os til LTE, også kaldet 4G, men hvor hurtigt vil 5G være og vil det ændre vores liv?

Køber du en budget-smartphone, à la Nokia Lumia 630, så får du ikke LTE i din smartphone, men allerede ved 1500 kroners klassen kan man få telefoner med LTE, så vi er efterhånden vant til LTE. Så hvad er næste skridt? LTE bliver også af mange kaldt 4G, selvom det ret beset ikke altid møder de tekniske krav som 4G kræver, men afløseren for 4G er så småt på vej, selvfølgelig kaldet 5G.

Med 5G er der dog en række udfordringer, så det bliver formentlig først i 2020 at vi kan nyde endnu hurtigere internet. Men hvad skal vi overhovedet med 5G?

Historiens vingesus

I forrige årtusinde var 2G det bedste man kunne få. Med 2G fokuserede teleselskaberne på opkald og sms’er, 3G gav det os mobilbrugere mulighed for at komme på internettet i en acceptabel hastighed. Men med 4G og LTE fokuserede teleselskaberne på video og LTE giver en betydelig fremgang i hastighed fra vores gamle 3G.

Hvis vi trækker de tekniske data frem, så vil de fleste opleve hastigheder mellem 20 og 40 Mbps, hvor vi med 3G typisk lå på 4-8Mbps, altså en 5-dobling af hastigheden. Men med ægte 4G var vi dog blevet lovet en 10 dobling.

I Guds eget land, eller hvert fald reklamens ophavsland, USA, blev ”4G” termen smidt om sig i rå mængder, på trods af, at de færreste mobilhastigheder lever op til de tekniske krav. I Danmark har teleselskaberne, i nogen grad, været bedre til at kalde teknologien LTE, selvom vi er tættere på 4G hastigheder her til lands, end i USA.

LTE det gør det muligt, at streame indhold i fuld HD, altså 1920x1080 opløsning, så hvad skal vi bruge 5G eller en opgradering af LTE til?

Hvad kan vi bruge 5G til?

Enhver hastighedsforbedring bliver ofte taget imod med kyshånd, men i takt med at vi får skærme med højere opløsning a la 2K, som LG G3, eller 4K, så skal vores film fra Netflix eller vores streaming af Champions League finalen selvfølgelig være i knivskarp opløsning.

Men det er ikke kun video i høj opløsning, det er forbindelsen til internettet i al almindelighed. Apple har lige holdt deres WWDC, hvor Apple snakkede meget om iCloud, og konkurrenterne OneDrive og Google Drev giver samme muligheder, nemlig, at tilgå alle dine filer hvor som helst.

Derudover må vi ikke glemme ”tingenes internet”, som gør at vi i højere grad forbinder os med vore vaskemaskine, støvsuger, bil og så videre. Jo flere enheder der er på et internet, jo langsommere bliver netværket, da flere skal deles om samme hastighed.

For gamere er der også interessante perspektiver, og da gaming er noget af det mest krævende er internettets hastighed er en af flaskehalsene. Men med 5G vil man kunne streame spil fra en server, som gør vores tablet endnu mere kraftig, og så kan man spille konsollignende spil på sin tablet i bussen.

Så med 5G er der rigeligt med muligheder som man kan udnytte, spørgsmålet er så, om vi forbrugere synes det er nødvendigt.

Er det ikke bare en reklamemand der snakker?

Når 5G kommer om nogle år, er det så ren og skær bluff? Både og, for lige som med 4G, så er vores LTE ikke helt oppe i de hastigheder som 4G teoretisk set kan ramme, og 5G kommer formentlig også til at halte lidt efter, men vi vil stadig kunne opleve en mærkbar forskel fra 4G/LTE til ”5G”.

En af de problemer som vil opstå med 5G, fik vi en smagsprøve på med 4G, nemlig konkurrencen fra forskellige virksomheder, regeringer og andre interessenter. Med 4G var der flere forskellige teknologier og frekvenser og blandt andet TDC havde nogle problemer med deres iPhone brugere.

5G kan forventes, at lande i Danmark omkring 2020, kort efter at Sydkorea, der er pionererne, får det i 2018-2019.

 

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Om brug af cookies