Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Hvorfor?! ...er der otte cifre i et telefonnummer?

Hvorfor?! ...er der otte cifre i et telefonnummer?

Danske telefonnumre indeholder otte cifre - men hvordan er vi havnet på netop det antal?

Antallet af cifre i et telefonnummer kan svinge meget fra land til land. I Danmark har vi i øjeblikket otte cifre - men hvorfor lige otte?

Ifølge Danmarks Post & Tele Museum er antallet af cifre steget i takt med, at der er blevet behov for flere og flere telefonnumre.

De første abonnementer i Danmark fik tallene 1, 2, 3, 4, etc. inden for de respektive telefonselskaber og byer. Det vil sige, at en telefon i Jylland kunne have det samme nummer, som en telefon på Sjælland. De tilhørte blot hver sin central, der blev betjent af omstillingsdamer.

Med tiden blev der flere og flere abonnenter. Samtidig gjorde den teknologiske udvikling, at man kunne automatisere omstillingen, fortæller museumskonsulent Henrik Pind fra Post & Tele Museum til Mobilsiden.dk.

- "Da man senere automatiserede centralerne og gik over til at dreje nummeret, indførte man femcifret nummerering. Der blev samtidig indført såkaldte områdenumre, som skulle indtastes, hvis man skulle ringe uden for eget område," siger Henrik Pind.

- "Ringede man fra Århus til Århus drejede man fem cifre. Ringede man fra Århus til Ålborg drejede man imidlertid syv cifre - nemlig 08, som var områdenummeret, og det femcifrede telefonnummer".

Udvidelsen gav ikke nok telefonnumre

Det skulle dog vise sig, at udvidelsen af telefonnummer-systemet ikke var omfattende nok til at klare den fortsatte stigning i antallet af abonnementer.

- "Da man var ved at løbe tør for numre, indførte man i midten af 60'erne sekscifret nummerering for at være fremtidssikret, men allerede midt i 80'erne var man ved at løbe tør for numre igen," siger Henrik Pind til Mobilsiden.dk.

Telefonselskaberne lavede derfor en ny nummereringsplan for hele landet.

- "Det indebar, at man i 1986 indlemmede områdenummeret i selve telefonnummeret. De to cifre fra områdenummeret og det sekscifret telefonnummer blev derfor til et fast og sammensat ottecifret nummer," siger Henrik Pind.

I 1989 udskiftede man dog '0-tallet' i områdenummeret med et tal fra 1 til 9 for at få flere kombinationsmuligheder.


LÆS OGSÅ: "Hvorfor?! ...har en sms 160 tegn?"

LÆS OGSÅ: "Hvorfor?! ...spiller teenagere musik fra mobilens højttalere i toget?"

LÆS OGSÅ: "Hvorfor?! ...var der bogstaver på drejetelefonen?"

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies