Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Hvorfor?! ...har en sms 160 tegn?

Hvorfor?! ...har en sms 160 tegn?

En sms-besked kan maksimalt indeholde 160 tegn, men hvorfor?

Hvis du skriver en sms, som sniger sig op på 161 tegn, opkræver teleselskabet betaling for to beskeder - også selv om teknologien tillader, at de bliver stykket sammen hos afsender såvel som modtager.

Men hvorfor går grænsen ved 160 tegn?

Ifølge Los Angeles Times er sms-beskedens 'far' en tysker ved navn Friedhelm Hillebrand. Han var en del af de kommunikationsforskere, som midt i 1980'erne skulle standardisere en teknologi for tekstbeskeder sendt mellem mobiltelefoner.

I 1985 satte Hillebrand sig derfor foran sin skrivemaskine og begyndte at skrive tilfældige spørgsmål og beskeder. Den efterfølgende optælling viste, at stort set alle skrivelserne fyldte mindre end 160 tegn.

Postkort var et overbevisende argument

To ekstra argumenter overbeviste gruppen om, at Hillebrand havde fundet den rigtige grænse. Først og fremmest fandt de ud af, at postkort oftest indeholdt mindre end 150 tegn.

Dernæst analyserede de en mængde beskeder sendt igennem et daværende telegrafsystem for forretningsmænd, kaldet Telex. Selv om der ikke var nogle tekniske begrænsninger, fyldte beskederne som regel det samme som postkortene.

Da grænsen på 160 tegn var blevet vedtaget, manglede man blot at finde en passende kommunikationskanal til beskederne. Hillebrand fik herefter idéen om at udnytte den datakanal, som eksempelvis bruges til at sende information om dækningen.

Som udgangspunkt var der kun plads til 128 tegn, men efter nogle tekniske justeringer var vejet banet for den første sms-besked - med 160 tegn.

I dag lever Hillebrand i Bonn, hvor han leder konsulentfirmaet Hillebrand & Partners.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Nikolai 10-05-2009 20:31:31

Endnu et spørgsmål er, hvorfor er første del af en sms 160 tegn, anden del 145 tegn og resten af de kædede beskeder 152 tegn? Sådan er det i hvert fald på nokia telefoner. Det virker som om anden del kompenserer for de 8 tegn "for meget" man har fået?

0 0
Thomas 09-05-2009 11:18:36

Svaret er selvfølgelig, at det ikke kan betale sig for teleselskaberne. De tjener kassen på det nuværende system. Der ville ikke være nogen teknologiskeproblemer forbundet med at sende en besked på størrelse med en e-mail, men så ville teleselskaberne mangle alle de ører de tjener på dobbelt- og triplesms'erne i dag. Jeg vil tro, at halvdelen af alle mine sms'ere er på mellem 160 og 320 tegn. /r/n/r/nNår vi nu er ved dit spørgsmål, så kunne man jo passende spørge, hvorfor det koster så meget at sende en sms. Det belaster stort set ikke mobilnettet og koster dermed forsvindende lidt for teleselskaberne. Vi burde få dem gratis for få kroner om måneden, men sådan er det.

0 0
Peter 09-05-2009 14:45:28

"Det kan ikke betale sig for selskaberne"...

Ehm, for mange år siden da jeg var på Viborg Handelsskole, skrev jeg til "Teledanmark", og fik en dialog igang, som førte til at jeg fik et brev fra Chefen.. Jeg var nemlig meget utilfreds over at internet forbindelserne gik over telefonlinjerne, og derved kostede en krig og at det var meget langsomt.. Jeg forslog ham et system hvor man skulle betale et fast månedlig beløb, for ubegrænset forbrug. Og at mit system baserede på internet over radio signal.. Men det væsentlige er, at i brevet fra chefen dengang i teledanmark, var at det ville aldrig komme, for det ville blive for dyrt og det ville de ikke tjene penge på.

Men hvad er der sket siden da?? - Jah, jeg har trådløs internet forbindelse, med ubegrænset forbrug til en fast månedlig pris.

Så, man skal aldrig sige aldrig!

Det mere et spørgsmål om at de gider lave det om, for det kan de jo sagtens.

0 0
Jeanette 08-05-2009 15:55:36

Jeg synes da, det er mere interessant, hvorfor det STADIGVÆK er 160 tegn? Vi har fået 3,5G, megapixelkameraer, GPS-navigation osv., men vi slæber stadig rundt med 160 tegn-arven. Hvorfor er det ikke blevet udvidet forlængst?

0 0

Om brug af cookies