Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   I 2013 kommer 4G til udkantsdanmark - vinderne af 800 MHz licenser er fundet

I 2013 kommer 4G til udkantsdanmark - vinderne af 800 MHz licenser er fundet

TDC, Telia og Telenor har købt 800 MHz frekvenser til 4G LTE, mens 3 måtte undvære. 800 MHz gør det muligt at udrulle 4G-bredbånd til tyndt befolkede områder.

I 2013 kommer 4G LTE bredere ud til Danmark. Selv
I 2013 kommer 4G LTE bredere ud til Danmark. Selv "udkantsdanmark" vil få hurtige mobile hastigheder. Det er 800 MHz frekvenserne der gør det muligt. (Foto: Mobilsiden.dk).
Foto: Mobilsiden.dk

Den længe ventede auktion over 800 MHz frekvenserne, der er velegnet til 4G LTE, er nu blevet gennemført, og de forskellige licenser har fundet deres nye ejere.

Erhvervsstyrelsen udbød i alt 2 x 30 MHz såkaldt parrede frekvenser fordelt på fem forskellige blokke. De fem blokke var indelt i én A-blok på 2 x 10 MHz, mens de resterende fire B-blokke hver består af 2 x 5 MHz . Frekvenserne er tilgængelige fra den 1. januar 2013.

A-blokken er teoretisk set den mest attraktive, da hele frekvensblokken på 10 MHz ligger samlet, hvilke giver mulighed for væsentligt højere hastigheder, sammenlignet med de mindre B-blokke med 5 MHz.

A-blokken ligger dog tæt op af de frekvenser, som blandt andet Boxer TV benytter til at udsende digital tv-signaler. Derfor er der visse tekniske begrænsinger i A-blokken, som B-blokkene ikke skal tage hensyn til.

Det betyder blandt andet, at der i visse områder skal sendes med nedsat effekt.

<strong>FAKTA</strong>:<br /><br />800 MHz frekvenserne er interessante for teleselskaberne, da de gør det muligt at udbrede 4G LTE mobilt bredbånd i tyndbefolkende områder.<br /><br />Samtidig kan 800 MHz frekvenserne benyttes i de større byer, til at sikre forbedredet indendørs dækning, da de lave frekvenser har en markant bedre gennemtrængningsevne sammenlinget med f.eks. 1800 eller 2600 MHz, som i dag anvendes til 4G LTE.
FAKTA:

800 MHz frekvenserne er interessante for teleselskaberne, da de gør det muligt at udbrede 4G LTE mobilt bredbånd i tyndbefolkende områder.

Samtidig kan 800 MHz frekvenserne benyttes i de større byer, til at sikre forbedredet indendørs dækning, da de lave frekvenser har en markant bedre gennemtrængningsevne sammenlinget med f.eks. 1800 eller 2600 MHz, som i dag anvendes til 4G LTE.

Og vinderene blev...

TDC blev den store vinder af auktionen, hvis man ser på antal tildelte licenser. Selskabet satte sig på de fire B-blokke af hver 2 x 5 MHz. I en pressemeddelse udtrykker selskabet da også stor tilfredshed med auktionen.

-”Vi er meget tilfredse med udfaldet, fordi frekvenserne giver mulighed for at understrege TDC’s position som det stærkeste netværk i Danmark. Ja faktisk kommer vi til at bygge et af de stærkeste 4G-netværk i hele Europa,” siger TDC’s koncernchef og administrerende direktør, Henrik Poulsen.

TDC mener selv, at de har købt de mest attraktive frekvensblokke til en fornuftig pris, hvilket ifølge selskabet vil gøre det muligt at udrulle 4G til alle egne af landet.

Telenor og Telias netværksselskab, TT-Netværket P/S, vandt retten til at benytte A-blokken og får dermed mulighed for at benytte 2 x 10 MHz til 4G LTE.

- ”De 2 x 10 MHz i 800 MHz-frekvensbåndet er præcis, hvad vi har brug for til den fortsatte udbygning af vores 4G-net. Ambitionen er at skabe en 4G-dækning svarende til den, vi har på 3G, så 99 pct. af danskerne kan få fantastiske kommunikationsoplevelser på den nyeste teknologi,” siger Telias administrerende direktør, Søren Abildgaard, i en pressemeddelselse.

TDC betaler i alt 628 millioner kroner for frekvensblokkene, mens prisen på Telenor/Telias frekvensblok er på 111 millioner kroner.

Den tredje deltager i auktionen, teleselskabet 3, fik ingen 800 MHz licens i denne omgang.

Oversigt over de tre områder med i alt 207 postnumre, hvor dækningskravet er gældende.
Oversigt over de tre områder med i alt 207 postnumre, hvor dækningskravet er gældende.
Foto: Erhvervsstyrelsen

Dækningskrav

Auktionen over 800 MHz indeholdt også et krav om dækning i 207 specifikke postnumre, så man i disse postnumre, har adgang til en mobil bredbåndstjeneste med en oplevet hastighed på mindst 10 Mbit/s.

De 207 postnumre er opdelt i tre forskellige dækningsområder, og dækningskravet skal senest være opfyldt ved udgangen af 2015.

Det blev TDC, som skal sikre dækningskravet i alle tre dækningsområdetr. Selskabet skal sikre 98 pct. udendørs geografisk dækning og 99,8 pct. dækning af husstande, virksomheder og sommerhuse i hvert af de tre dækningsområder.

Den anden vinder af auktionen, TT-Netværket P/S, bliver ikke pålagt at sikre dækning i de 207 postnumre.

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Susie Riis 21-08-2012 12:48:54

Kunne I ikke gøre oversigtskortet lidt tydeligere?

0 0
Johnny K. Olesen 21-08-2012 13:07:16

Hej Susie

Du kan hente hele kortet i meget høj opløsning (PDF format) her: http://www.erhvervsstyrelsen.dk/file/251439/faktaark-800-mhz.pdf

0 0
Susie Riis 21-08-2012 14:39:41

TAK!!!

0 0
Per 20-07-2012 10:12:00

Nu lover de jo igen noget som de ikke kan over holde når de siger at de vil udrulle 4G til udkants danmark sådan det kan være klar i 2013.

Nu er det sådan at jeg har haft prøvet de 4 store mobil selskaber og INGEN og jeg gentager ingen har kunnet leveret bare en lille smugle mobil dækning til der hvor jeg kommer fra i udkants danmark så hvorfor skulle det lige pludselig kunne lade sig gøre når der stort set ingen dækning har været igennem de sidste 15 år hverken mobil dækning eller noget der ligner bredbånd/fiber net til computeren.

Det der er det store problem tror jeg er at de store selskaber ikke har været ude og tjekke landet op omkring opsætningen af mobilmaster men bare tilfældigt har valgt og strøg nogle mobilmaster ud over danmark også håbe på det bedste angående mobildækningen.

Der til syntes jeg at Ole Sohn skulle gå noget mere ind i det og sørge for at Danmark er med helt fremme angående teknologien i år 2012 for det er trods det år vi er i samt de griske kommuner der tager over pris for at teleselskaberne kan leje jord eller steder på bygninger til opsætningen af mobilmaster..

Så hvornår eller i hvilket årstal kommer vi i udkants danmark på landkortet og kan sige at vi har 3G dækning eller bare kan fortage et mobil opkald uden at miste forbindelsen eller overhovedet at havde en forbindelse..

0 0
E2X 27-06-2012 12:49:26

Jeg tror at 3 har skudt sig selv i foden big time ved ikke at vælge 4G på 800Mhz. Hvorfor ikke bare købe en frekvensblok a 5/5Mhz til 100-150mill og så slippe for dårlig dækning og et højere strømforbrug som sikkert gør det dyere at drive deres netværk end det som det koster for konkurrenterne at drive deres netværk.

Håber for 3 at de i fremtiden kan bruge deres 3G 900Mhz licens til 4G.

Den store vinder derimod er TDC som nu kan vælge at ligge 4G licensen i mølposen eller sælge den til en pris der er alt for dyr alt imens de fortsætte med at gøre som de plejer, som er at sælge forældet teknologi til danskerne til overpriser. Alt imens Danmark må se sig slået af ulande i gennemsnitshastighed på det internet som de danske firmaer og os alm danskere skal leve af.

Jeg forstår slet ikke at det er lovligt at et selskab der i forvejen har et monopol på kobber i hele landet og fiber i hovedstaden nu har fået lov til at købe 4 ud af 5 frekvensblokke på 4G 800Mhz som ellers kunne true deres kobbernetværk i landområderne.

0 0
Johnny K. Olesen 27-06-2012 15:45:46

Hej E2X

Uden at gå ind i en længere forklaring, så har denne auktion ikke haft til formål at sikre konkurrencen i Danmark. Der er fra politisk hold lagt vægt på et dækningskrav, og derfor har auktionen været udformet på en bestemt måde.

3 kan bruge deres 900 MHz frekvenser til 4G LTE, men det vil ikke være smart. De har pt. kun 5 MHz til rådighed, og selvom det teoretisk er muligt at benytte 5 MHz til både 3G og 4G, så er i praksis noget skidt.

3 har dog stadigvæk mulighed for at benytte 4G på 1800/2600 MHz, hvilket selskabet også vil gøre. Og så er det værd at bemærke, at man kan få mange nye mobilmaster for 700 millioner kroner. 3 har allerede en rimeligt landsdækkende 3G mobilnetværk på 2100 MHz, og med 300-400 mobilmaster mere, så vil de også kunne levere 4G LTE i hele landet - inkl. på Jens Hansens brakmark.

0 0
Om brug af cookies