I 2013 kommer 4G til udkantsdanmark – vinderne af 800 MHz licenser er fundet

TDC, Telia og Telenor har købt 800 MHz frekvenser til 4G LTE, mens 3 måtte undvære. Snart kan 4G-bredbånd rulles ud til tyndt befolkede områder.

I 2013 kommer 4G til udkantsdanmark – vinderne af 800 MHz licenser er fundet

Den længe ventede auktion over 800 MHz frekvenserne, der er velegnet til 4G LTE, er nu blevet gennemført, og de forskellige licenser har fundet deres nye ejere.

Erhvervsstyrelsen udbød i alt 2 x 30 MHz såkaldt parrede frekvenser fordelt på fem forskellige blokke. De fem blokke var indelt i én A-blok på 2 x 10 MHz, mens de resterende fire B-blokke hver består af 2 x 5 MHz . Frekvenserne er tilgængelige fra den 1. januar 2013.

A-blokken er teoretisk set den mest attraktive, da hele frekvensblokken på 10 MHz ligger samlet, hvilke giver mulighed for væsentligt højere hastigheder, sammenlignet med de mindre B-blokke med 5 MHz.

A-blokken ligger dog tæt op af de frekvenser, som blandt andet Boxer TV benytter til at udsende digital tv-signaler. Derfor er der visse tekniske begrænsinger i A-blokken, som B-blokkene ikke skal tage hensyn til.

Det betyder blandt andet, at der i visse områder skal sendes med nedsat effekt.

blank, faktabokse, fuld bredde
FAKTA:

800 MHz frekvenserne er interessante for teleselskaberne, da de gør det muligt at udbrede 4G LTE mobilt bredbånd i tyndbefolkende områder.

Samtidig kan 800 MHz frekvenserne benyttes i de større byer, til at sikre forbedredet indendørs dækning, da de lave frekvenser har en markant bedre gennemtrængningsevne sammenlinget med f.eks. 1800 eller 2600 MHz, som i dag anvendes til 4G LTE.

Og vinderene blev…

TDC blev den store vinder af auktionen, hvis man ser på antal tildelte licenser. Selskabet satte sig på de fire B-blokke af hver 2 x 5 MHz. I en pressemeddelse udtrykker selskabet da også stor tilfredshed med auktionen.

-”Vi er meget tilfredse med udfaldet, fordi frekvenserne giver mulighed for at understrege TDC’s position som det stærkeste netværk i Danmark. Ja faktisk kommer vi til at bygge et af de stærkeste 4G-netværk i hele Europa,” siger TDC’s koncernchef og administrerende direktør, Henrik Poulsen.

TDC mener selv, at de har købt de mest attraktive frekvensblokke til en fornuftig pris, hvilket ifølge selskabet vil gøre det muligt at udrulle 4G til alle egne af landet.

Telenor og Telias netværksselskab, TT-Netværket P/S, vandt retten til at benytte A-blokken og får dermed mulighed for at benytte 2 x 10 MHz til 4G LTE.

– ”De 2 x 10 MHz i 800 MHz-frekvensbåndet er præcis, hvad vi har brug for til den fortsatte udbygning af vores 4G-net. Ambitionen er at skabe en 4G-dækning svarende til den, vi har på 3G, så 99 pct. af danskerne kan få fantastiske kommunikationsoplevelser på den nyeste teknologi,” siger Telias administrerende direktør, Søren Abildgaard, i en pressemeddelselse.

TDC betaler i alt 628 millioner kroner for frekvensblokkene, mens prisen på Telenor/Telias frekvensblok er på 111 millioner kroner.

Den tredje deltager i auktionen, teleselskabet 3, fik ingen 800 MHz licens i denne omgang.

Dækningskrav 4G 800 MHz auktion
Oversigt over de tre områder med i alt 207 postnumre, hvor dækningskravet er gældende. Foto: Erhvervsstyrelsen

Dækningskrav

Auktionen over 800 MHz indeholdt også et krav om dækning i 207 specifikke postnumre, så man i disse postnumre, har adgang til en mobil bredbåndstjeneste med en oplevet hastighed på mindst 10 Mbit/s.

De 207 postnumre er opdelt i tre forskellige dækningsområder, og dækningskravet skal senest være opfyldt ved udgangen af 2015.

Det blev TDC, som skal sikre dækningskravet i alle tre dækningsområdetr. Selskabet skal sikre 98 pct. udendørs geografisk dækning og 99,8 pct. dækning af husstande, virksomheder og sommerhuse i hvert af de tre dækningsområder.

Den anden vinder af auktionen, TT-Netværket P/S, bliver ikke pålagt at sikre dækning i de 207 postnumre.

Opdateringer på sagen

Emnet kunne ikke ligge dødt alt for længe. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. 22/6/2012 fulgte redaktionen op med en ny vinkling på emnet Net1 – test af mobilt bredbånd i udkantsdanmark (produkttest) – Artiklen kan læses her. De sidste nyheder om emnet finder du her.