iPad-børn mangler fantasi og motorik

Engelske lærer advarer om overforbrug af tablets for børn. Afhængighed og motoriske færdigheder er blandt problemerne.

iPad-børn mangler fantasi og motorik

Selvom tablets og smartphones kan være glimrende underholdningsværktøjer for børn, så er der med garanti behov for klare regler omkring forbruget på hjemmefronten. Særligt fordi at de kan være medvirkende til mangel på sociale kompetencer. 

Undersøgelse: Smartphonen kan skade øjnene

Det er netop hvad flere lærere i den engelske fagforening Association of Teachers and Lecturers advarer mod på fagforeningens årlige konferrence i den engelske by Manchester. Det skriver The Telegraph via Jylland Posten.

Undersøgelse: Mobilen skyld i forringet indsats på jobbet imorgen

Afhængighed bliver netop beskrevet som et af hovedproblemerne ved overforbruget af tablets, og bevirker til, at børn i op til fireårsalderen ikke har motorik til at bygge med klodser. Bekymringen sker desuden også på baggrund af statistikken der viser, at andelen af engelske husstande, som ejer en tablet er steget fra 20 til 51 pct. siden sidste år. 

Kritikken understøttes i Danmark af den privatiserende psykolog Camilla Bechsgaard, der tidligere har skrevet et indlæg til Politikken. Her påpeger hun netop vigtigheden i fantasi og den menneskelige kontakt. 

“De år er de vigtigste i hjernens udvikling, og barnet har brug for at blive stimuleret både ved kontakt til andre mennesker og ved at undersøge verden på egen hånd,” siger Camilla Bechsgaard til Jyllands-Posten.

Nogle børn er taberen i konkurrencen mod mobilen

BUPL, der er den danske fagforening for pædagoger, oplever dog ikke samme tendens som på den anden side af Nordsøen. 

“Blandt vores medlemmer har vi ikke oplevet nogen, der råber vagt i gevær. Faktisk bruger danske børnehaver også tablets, men det er med et pædagogisk sigte. Tabletspil kan nemlig fremme mange evner hos, men det skal naturligvis bruges med et fagligt og professionelt sigte,” siger Allan Baumann, der er forretningsudvalgsmedlem i BUPL.

Det handler altså om en bevidsthed mod barnets forbrug, samt at se mulighederne i at bruge tablets som et værktøj blandt andre, der kan være mindst ligeså vigtige. 

Har dit barn ubegrænset adgang til tablets eller starter du æggeuret? 

Kilde: The Telegraph via Jylland Posten

Mere nyt om temaet

Emnet er stadig relevant. mobilsiden fortsatte fortællingen. 7/4/2014 publicerede redaktionen nyheden Nokia Lumia 2520 anmeldelse – lækker Lumia i stort format [TEST] – Følg den videre histore her. Redaktionen har fokus på tematikken. De seneste nyheder finder du her.