Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   iPhone 3G: Dagen derpå... Vi gør status

iPhone 3G: Dagen derpå... Vi gør status

Næste generation af Apples iPhone er præsenteret, men meget er stadig uklart. Hvad vil den koste hos Telia? Hvilket abonnement vil den komme med? Og vil den blive en succes?

Apple iPhone 3G er præsenteret, og Telia har offentliggjort, at de vil stå for salget i Danmark - og resten af Skandinavien samt Baltikum.

Imens er de præcise specifikationer på den næste generation af iPhone også annonceret. Men hvordan vil salget egentlig foregå, når det starter i juli, og vil Telia have succes?

Vi har set lidt på sagen...

Abonnementet?

Telia har indtil videre været hemmeligsfulde omkring den abonnementsform, der vil være tilknyttet iPhone 3G. Men hvis man kigger på den anden side af Atlanten, kan man få en idé om, hvad danskerne måske kan forvente sig.

Teleselskabet AT&T har eneret på iPhone i USA, og de har ikke været tilfredse med abonnementsformen til den første udgave. Her skulle man online "åbne" sin nye iPhone, og det skulle forhindre eventuelt videresalg uden om de officielle salgskanaler. Men som bekendt gik det i vasken, da hackere gjorde det muligt, at åbne alle iPhones uden, at skulle erhverve sig et abonnement.

Det har betydet, at amerikanske kunder kun vil kunne købe iPhone 3G i fysiske butikker, hvor de med det samme skal udfylde en kontrakt med et abonnement tilknyttet til mobilen - præcis som vi kender det i Danmark. Man vil formentlig stadig kunne åbne sin iPhone, men abonnementet kan man ikke snige sig uden om.

Denne måde vil samtidig give teleselskabet bedre kontrol over kunderne.

Prisen?

Steve Jobs, Apples øverste chef, fortalte offentligt, at iPhone 3G vil blive solgt for 199 og 299 amerikanske dollars verden over - det svarer til omkring 1.000 og 1.500 danske kroner. Den pris kan man dog godt skyde en lang pil efter.

Prisen er nemlig afhængig af AT&T's og Apples forretningsmodel, hvor abonnementsprisen er steget i takt med, at iPhone-prisen er faldet. Sådan vil det nok bare ikke blive hos Telia.

Telia er endnu ikke kommet med en udmelding om, hverken pris på iPhone eller abonnement, hvilket skyldes en tavhedsaftale med Apple.

En anden spekulation går på, at iPhone 3G vil blive solgt med et flatrate data abonnement, ligesom man kender det fra 3G USB-modems til computere.

Mobilsiden.dks chefredaktør John G. Pedersen har overfor flere medier, de seneste  dage gættet på, at den danske iPhone-pris vil ligge omkring 1500-2000 kroner kontant plus et seks måneder abonnement på godt 599 kroner. Det vil betyde, at iPhone ender på omkring 5.500 kroner efter bindingsperioden.

Teleanalytiker John Strand mener heller ikke iPhone bliver speciel billig.
 - "Det er vigtigt for Telia at få tjent summerne ind igen i bindingsperioden. Ellers kan kunderne bare købe mobilen, og opsige abonnementet igen efter et halvt år og bruge en anden operatør. Det betyder, at Telia kun giver det tilskud til mobilen, som de er sikker på at få igen, og det betyder en dyrere mobil herhjemme", siger han til Mediamac.

Succes eller ej?

Hvad der bliver mest spændende, er om iPhone 3G kan følge trop med forventningerne, eller om der venter en decideret fiasko for Telia og Apple.

Mobilsiden.dk har tidligere udtalt til diverse medier, at forbrugerne ikke skal forvente en overflod af iPhones i Danmark. De amerikanske tilstande, der stod til ved den første lanceringen af iPhone, hvor der var lange kører foran forretningerne, vil ikke tage sted i Danmark - da "hypen" allerede er overstået.

Andre analytikere mener dog, at salget vil være betydeligt større, og at det nok skal blive en succes. Der er til gengæld enighed om, at Apple stadig vil få svært ved, at slå Sony Ericsson og Nokias etablerede smartphones.

En anden faktor der kan spille ind, er Googles Android styresystem, som blandt andet HTC satser stort på. En joker er også HTC Touch Diamond, som er et stilprodukt men med bedre specifikationer end iPhone.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies