iPhone laves af børnearbejdere

Apple afslører selv, at børnearbejdere og underbetalte ansatte bygger delene til iPhone.

iPhone laves af børnearbejdere

Apple står selv bag en rapport, der afslører børnearbejde og nedslidende arbejde på fabrikker, der laver delene til iPhone, iPod og Mac.

Apples inspektører har været på besøg i Tjekkiet, Malaysia, Filippinerne, Singapore, Sydkorea, Taiwan, Thailand og USA.

-“Vores auditører fandt på de tre fabrikker papirer på 11 arbejdere, som var blevet ansat, før de var gamle nok, selvom de på audit-tidspunktet enten ikke længere var mindreårige, eller ikke længere var aktivt ansat,” skriver Apple.

Minimumsalderen i landene er ifølge Apple 16 år. De pågældende arbejdere var kun 15 år, da de blev ansat.

Flere problemer

Udover problemer med mindreårige arbejdere, fandt inspektørererne 60 forskellige fabrikker, der overanstrenger deres ansatte. Ifølge Apples regelsæt må de ansatte højst arbejde 60 timer om ugen med én fridag per syv arbejdsdage.

På 24 fabrikker får de ansatte for lidt i løn, mens 57 fabrikker snyder de ansatte for lovpligtige goder som barselsorlov og sygedage.

Apple kræver nu, at alle fabrikker bringer orden i sagerne, og blandt andet giver ordentlig løn, med tilbagevirkende kraft. Apple lover at holde øje med fabrikkerne fremadrettet.

Læs hele Apples rapport Supplier Responsibility.

Seneste nyt i fortællingen

Siden redaktionen publicerede denne historie er der kommet nyt om sagen. mobilsiden kunne ikke lade være. 25/2/2010 gik redaktionen videre og kørte en opfølgning med en vinkel omkring iTunes runder 10 milliarder solgte sangeKlik her og læs artiklen.. Meget er sket siden. Du kan klikke her for seneste nyt om sagen..