Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Iphone OS 3.0: Det betyder softwaren for dig

Iphone OS 3.0: Det betyder softwaren for dig

Mobilsiden.dk gennemgår, hvad de nye muligheder i iPhone OS 3.0 betyder for nuværende og kommende iPhone-brugere. Der er mange lækre ting på vej, men også plads til yderligere forbedringer.

I tirsdags løftede Apple sløret for de mange nye muligheder i iPhone OS 3.0. Der er tale om en stor opgradering, som bærer mange lækre ting med sig. Samtidig har Apple fået løst nogle af de basale features, som den populære smartphone mangler.

Mulighed for mms

Det gamle sms-ikon er blevet erstattet af et nyt, der hedder 'Messages'. Herfra er det muligt at afsende både sms- og mms-beskeder. Man kan nemt indsætte et billede fra telefonens hukommelse eller tage et nyt billede med kameraet og sætte det direkte ind i beskeden.

Videresend sms

Den nye besked-applikation lader ligeledes brugeren videresende beskeder. Det er en helt basal funktion, der mangler i det nuværende OS. I tillæg kan man slette enkelte beskeder fra sms-samtaleoversigten.

Kopier og sæt ind

Copy/paste-funktionen er utrolig smart, da den virker på tværs af applikationer. Det betyder, at man eksempelvis kan kopiere en url (webadresse) fra Safari-browseren og sætte den ind i en sms.

Ved dobbelt-tab på et stykke tekst får man to muligheder. Man kan vælge det hele eller blot det enkelte ord. Der er ligeledes mulighed for selv at markere, hvilket stykke tekst man ønsker at kopiere.

Teksten indsættes ved hjælp af endnu et dobbelt-tab - denne gang det ønskede sted i den ønskede applikation.

I Safari er dobbelt-tab lig med zoom, så der holder man blot fingeren på det ønskede tekst i browseren i et kort øjeblik. Herefter kan man vælge 'kopier'.

Hvis man ryster sin iPhone får man en mulighed for to ting. Man kan fortryde enten indtastningen eller indsætningen.

Turn-by-Turn GPS

Med iPhone OS 3.0 åbner Apple op for udviklingen af turn-by-turn navigation til telefonen. Udviklerne skal dog selv levere kort til funktionen, da licensbetingelser forhindrer brugen af Google Maps.

Udvidede søgemuligheder

iPhone OS 3.0 giver brugerne udvidede søgemuligheder. Eksempelvis kan man benytte 'Spotlight', som man nemt finder ved at swipe fra venstre mod højre på den første hjemmeskærm. Her kan man gennemsøge hele iPhonen ved hjælp af en søgestreng og gå direkte til fundene med et enkelt tab.

Mail-klienten, kalenderen, note-applikationen og iPod-delen har ligeledes fået deres egen, integreret søgebar.

Større keyboard

En meget velkommen feature i iPhone OS 3.0 er understøttelsen af 'landscape' i sms, mail og noter. Det betyder, at man kan vende telefonen på langs og få et større keyboard at skrive på.

Indbygget diktafon

Apple har tilføjet en ny applikation i OS 3.0, der gør det muligt at optage lydoptagelser. En smart funktion er, at man kan redigere i optagelserne ved eksempelvis at skære begyndelsen fra. Herefter kan optagelsen sendes som mms eller e-mail.

Dette er ikke den mest revolutionerende opgradering, da diktafon-applikationer allerede på nuværende tidspunkt kan erhverves enten gratis eller til billige penge via App Store.

Udvidede fotomuligheder

Med iPhone OS 3.0 kan man markere flere billeder i fotoalbummet for derefter at kopiere, slette og sende dem.

Send kontakter

Brugerne kan nu sende kontaktoplysninger via e-mail og mms.

Tilbehør

Der kan udvikles applikationer og tilbehør til iPhonen, som snakker sammen enten igennem dock-porten eller via bluetooth. Apple nævner selv en blodtryksmåler som eksempel, hvor tilbehøret (måleren) klikkes til iPhonen og arbejder sammen med en applikation fra App Store, der er udviklet til formålet.

Hvad mangler der?

Der er stadig ikke nogen meldinger om video-optagelser. Denne mulighed vil altså kun tilgængelig på en jailbreaket iPhone.

Copy/paste-funktionen er en god tilføjelse, men umiddelbart er der ikke mulighed for at kopiere et billede fra en hjemmeside for derefter at sætte det ind i eksempelvis en mail. I dette tilfælde skal man først gemme billedet på telefonen.

Safari understøtter stadig ikke flash, hvilket er utroligt ærgerligt for den ellers meget gode browsing-oplevelse, iPhonen tilbyder.

Apple afviser stadig at lade programmer køre i baggrunden, da det ifølge selskabets egne tests dræner batteriet ekstremt hurtigt. Til gengæld arbejde de på en såkaldt 'Push Notification Service', der kan skubbe meddelelser o.lign. videre til telefonen. Måske kan dette give Instant Messaging på iPhonen et løft.

Til sidst og ikke mindst kunne Apples høje brugervenlighed få endnu et tryk ved at indføre en hurtig og nem måde at slå Wi-Fi og bluetooth til/fra.

Dette fungerer rigtig godt i programmet 'SBSettings', der desværre kun fungerer på jailbreaket iPhones. Tab to gange og funktionen er slået til eller fra.

Konklusion

Apple har leveret en god opdatering, som løser rigtig mange af de kritikpunkter iPhonen har mødt. Der vil helt sikkert være mange forbrugere, der hidtil har været i tvivl om, hvorvidt de skulle investere i en iPhone, som nu vil blive overbevist.

Mange af de nye muligheder er rigtig lækre, men der er stadig plads til forbedring. Der er imidlertid ingen tvivl om, at Apple er i gang med at gøre iPhonen til en endnu bedre smartphone, hvis funktionaliteter i højere grad vil leve op til den veludførte brugerflade og brugervenlighed.

iPhone OS 3.0 vil være færdig til sommer, og ejerne af en iPhone 3G kan gratis opgradere. Prisen for at opgradere en iPod Touch vil være $9.95. Den første generation af iPhone vil på grund af hardware-forskelle ikke kunne benytte alle features - det gælder eksempelvis mms. Prisen for denne opgradering er ikke oplyst på nuværende tidspunkt.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies