Jagten på musikpirater – historien fra den anden side [Del 1]

Når emnet piratkopiering bringes op, hører vi ofte om advokater og tunge retssager, men hvad er piraternes syn på sagen?

Jagten på musikpirater – historien fra den anden side [Del 1]

Omkring år 2000 begyndte CD-skiven at få konkurrence fra MP3-filer, og tjenester som Napster dukkede op. Napster, der blev søsat på internettet i efteråret 1999, var en ulovlig fildelingstjeneste, der gjorde brugerne i stand til at udveksle musikfilerne.

Allerede i år 2000 var Napster blevet en kæmpe succes, og et søgsmål fra flere store pladeselskaber betød endnu større omtale og flere brugere. Napster havde således i februar 2001 13,6 millioner brugere, men var få måneder senere nødt til at lukke på grund af pladeindustriens søgsmål.

Napster genopstod dog i 2005 som en lovlig tjeneste, der i dag sælger musik og streaming.

YouTube lancerer musiktjeneste

Når emnet falder på piratmusik, eller musik der gøres tilgængeligt ulovligt, hørte vi tidligere mest om rettighedsorganisationer og advokater, der talte dunder og truede med store sagsanlæg og erstatningskrav.

Antipiratgruppen, der tidligere jagtede piraterne, er nu blevet til Rettighedsalliancen, der i langt højere grad fokusere på at gøre ulovlige tjenester lovlige, vejlede brugerne og forsøge at stoppe de største bagmænd.

Vi ville finde en pirat

Men hvad med dem på den anden side? Piraterne, som de også kaldes, holder ofte lav profil, og deres synspunkter bliver sjældent hørt.

Vi satte os for at finde dem, der har været med til at gøre musik tilgængelig på nettet, uden at kunstnere eller rettighedshavere fik deres berettigede honorar.

Det viste sig hurtigt at være en svær opgave at opspore piraterne, da vi trådte ind i en verden, hvor paranoid næsten må betegnes som en normaltilstand, og flere takkede nej til vores tilbud om interview.

Brug din Chromecast som musikformidler [TIP]

Til sidst lykkedes det dog, via en mellemmand, at få kontakt til ”Morten” (navn opdigtet), der har været med til at udvikle en stor dansk fildelingstjeneste. Vi fik ikke selv lov til at møde Morten, da han ikke havde lyst til at stå frem, så vi kommunikerede udelukkende gennem vores mellemmand. Vi ved dog, at han har dansk nationalitet, er midt i 20´erne, og har en IT-relateret uddannelse.

Da kommunikationen foregik via mellemmand, har vi kun haft begrænset mulighed for at få uddybet de afgivne svar.

Mortens historie…

Morten fortæller, at han har været med til at udvikle og vedligeholde driften af Danmarks største torrent-community, men ikke længere har med sitet at gøre.

Et torrent site fungerer som et opslagsværk, hvor brugere kan søge efter bestemte filer (musik, film, bøger etc.), hvorefter sitet henviser til andre brugere, der stiller den ønskede fil til rådighed. Med andre ord, så har Morten ikke selv stillet filer til rådighed, men via sitet henvist efter forespørgsel.

Vi spørger Morten, hvad der lå til grund for hans arrangement:

Til start var det blot et lille projekt, som vi brugte til at udvikle egne færdigheder i programmering, servertrimning og vedligehold. Sidens funktion blandt brugerne var og er fuldstændigt underordnet fra en systemadministrators synsvinkel

Hvordan fungerede jeres system?

Hele idéen med torrents er at det er delvist decentraliseret, forstået på den måde at kun en hash-værdi af torrent-indholdet var tilgængeligt på sitet, som en slags indholdsfortegnelse der pegede ud i den store verden, hvor indholdet var at finde. Torrent-indholdet lå udelukkende ved brugerne, som sørgede for at dele med hinanden

Mortens rolle

Morten fortæller, om hans egen rolle, at han udelukkende skulle holde sitet kørende rent teknisk med de udvidelser og opgraderinger, der skulle til.
Gruppen, der stod for sitet, havde en form for ledelsesgruppe, der på demokratisk vis tog beslutninger omkring sitet.

Nye forslag blev taget op på møde, blev drøftet, og en beslutning blev fundet. Ingen fungerede som en overordnet chef. Dog havde folk i de områder som forslag blev rettet mod, selvfølgelig mere at sige

Han afviser, at der har været deciderede bagmænd, der har tjent penge på sitet:

Bagmænd?… Vi snakker en gruppe computernørder der har lavet et online community med et aktivt forum, hvor brugere snakker om alt fra nyeste computergrej til kærestesorger. Bagmænd er noget, der hører til i krimier på TV

Morten fortæller videre, at det, han har fået med sig, er erfaring, venner, kontakter til folk i branchen, og en gang i mellem en regning på serverne, hvis donationer og reklamer ikke slog til en måned.

Sitet var non-profit, og sidens eneste indtægt var i form af donationer og reklamer som gik udelukkende til drift

Hver tredje dansker streamer musik

Hele projektet anskuer Morten mere som en erfaringsberigelse, og koncentrerer sig ikke om brugernes anvendelse af sitet:

Sitet faciliterede en torrent-tracker. Brugere af sitet kunne søge om lov til at gøre brug af denne. Hvad der blev delt ved hjælp af denne tracker, skal jeg ikke kunne sige

Om Mortens lidt naive holdning til brugernes anvendelse af sitet er påtaget, vil vi forsøge at afdække, når vi spørger ind til hans holdning om lovgivningen omkring copyright, kunstnernes rettigheder og streamingtjenester som Spotify.

Læs mere, i anden del af interviewet her.

Mere om stoffet

Siden redaktionen publicerede denne artikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden kunne ikke slippe historien. 13/11/2014 tunede vi igen ind på emnet med sagen YouTube lancerer musiktjeneste – Fortsættelsen om emnet kan læses her. Se også seneste nyt om tematikken her..