Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Kameraduel: Apple iPhone 6 Plus vs. Samsung Galaxy S6 Edge

Kameraduel: Apple iPhone 6 Plus vs. Samsung Galaxy S6 Edge

Danmarks to dyreste mobiler lover begge fantastiske fotos. Hvilken tager så de bedste billeder? Læs her, og få svaret

Da Samsung lancerede deres seneste stjernemobil, Galaxy S6 og S6 Edge, ved årets MWC-messe, dannede den sydkoreanske IT-kæmpe også grundlag for kæmpe forventninger. Nyt design, ny processor, nye materialer - og ikke mindst nyt kamera, skulle udhulle iPhonens dominans i high-end segmentet.

På papiret er mobilkameraet også bevæbnet med et stærkt arsenal af funktioner. Opløsningen på 16 MP overbyder Apples iPhone med 8 megapixels, f/1,9-optikken suger en tredjedel mere lys ind, mens en optisk billedstabilisator giver et boost når lyset er svagt eller når du filmer.

Se også: Samsung Galaxy S6: Første kig [WEB-TV]

Der er i midlertidigt ikke første gang, at Apples mobilkameraer ser sig overgået på teknikbladet. Det forhindrede dog ikke iPhone 6 Plus i at løbe med prisen som årets kameramobil i mobilsiden.dks store 2014-sammenligning.

Skarp safirglas-optik, lynende hurtig fokus, billedstabilisering og en ualmindelig intelligent efterbehandling gav iPhone 6 Plus overtaget.

Er S6’erens nytænkning nok til at skubbe iPhonen fra kameratronen? Samsung er overbeviste, og gav derfor Mobilsiden.dk mulighed for at sætte S6 Edge op mod iPhone 6 Plus i havneområdet omkring Samsungs nordiske kontor.

Kameraspecifikationer:

To kvikke og kloge kombatanter

Inden vi kan sammenligne megapixels og skarphed, skal fokus lande det rette sted og billedet skal være veleksponeret. Et felt Apple længe har domineret, men hvor Samsung er kommet stærkt igen.

Både iPhone 6 og Samsung S6 Edge anvender såkaldt fasedetektion under fokusering. Teknikken er lig den som spejlreflekskameraer benytter, og det virker: begge telefoner fokuserer nærmest øjeblikkeligt. Så hurtigt, at det ikke er til at udråbe nogen entydig vinder. Begge følger sikkert ansigter og sikrer at fokus rammer plet hver gang.

Begge mobiler er generelt dygtige til at ramme den rette eksponering uanset motiv, med gode resultater til følge. iPhone 6 Plus har dog tendens til at overeksponere når lyset bliver svagt, hvor Samsung i modsætning overeksponerer en anelse ved fuldt dagslys. Samsung S6 byder dog på en større dynamik, så selv når billedet bliver for lyst forsvinder sol, skyer og andre lyse motiver ikke i hvide plamager.

NB: I samtlige fototests herunder er Apple iPhone 6 Plus øverst og Samsung Galaxy S6 Edge nederst.

<strong>TEST 1</strong>. Et svært motiv med masser af kontrast og detaljer. iPhone 6 Plus (øverst) gør en god indsats, men Samsung S6 Edge (nederst) er altid en tand skarpere.
TEST 1. Et svært motiv med masser af kontrast og detaljer. iPhone 6 Plus (øverst) gør en god indsats, men Samsung S6 Edge (nederst) er altid en tand skarpere.

Naturtro farver til alle

Med S6 har Samsung valgt en mere tilbageholden tilgang til farver. De til tider opskruede farver er nedtonede til en mere natulig pallette og det klæder slutresultaterne! Både Samsung og Apple forstår nu at levere naturtro farve under de fleste forhold.

En lille svaghed spores hos Samsungs automatiske hvidbalance, som giver sepia-tonede resultater i lavt lys. Her er iPhone langt mere naturtro. Samsung vinder derimod i fuldt dagslys: her er det iPhonens tur til at gengive verdenen i for gullige toner.

Læs også: iPhone 6 kamera - er det skidt?

<strong>TEST 2</strong>: Mindre kontrast, men masser af fine teksturer som normalt lider under overdreven støjreduktion. Samsung S6 Edge (nederst) er igen skarpere end iPhone 6 Plus (øverst) men har en lille tendens til at overeksponere
TEST 2: Mindre kontrast, men masser af fine teksturer som normalt lider under overdreven støjreduktion. Samsung S6 Edge (nederst) er igen skarpere end iPhone 6 Plus (øverst) men har en lille tendens til at overeksponere

Skarphed og detaljer

Et kamera skarphed og evne til at gengive detaljer, bør måles ud fra mere end bare megapixels. Optikkens skarphed, billedchippens størrelse, samt processorens formåen, spiller alle en væsentlig rolle når detaljerne skal foreviges.

Læs også: Vi kårer den bedste kameramobil 2014

Det beviste Apple med iPhone 6 og 6 Plus, hvor den rageknivsskarpe optik producerede skarpere fotos end rivaliserende mobiler med over dobbelt så mange pixels på CV’et.

Samme billede tegner sig dog ikke i denne duel, hvor Samsung, med sit overskud af pixels, formår at hive flere detaljer hjem. iPhone-billederne er bestemt veldefinerede over hele billedfladen, men S6 Edge er bare en tand skarpere omkring hele billedfladen.

I nattetimerne overbeviser Samsung S6 Edge yderligere. Den lysstærke f/1,9 optik suger mere lys til sig, med klarere og mere detaljerede fotos til følge.

TEST 3: Samsungs parkeringskælder agerer nattescene midt på dagen. Her viser Samsung S6 Edge (nederst) fordelene ved en lysstærk optik og en glimrende billedstabilisering, der konsekvent slår iPhone 6 Plus (øverst)
TEST 3: Samsungs parkeringskælder agerer nattescene midt på dagen. Her viser Samsung S6 Edge (nederst) fordelene ved en lysstærk optik og en glimrende billedstabilisering, der konsekvent slår iPhone 6 Plus (øverst)

Video: Samsungs største styrke

Der hvor de mange megapixels bliver tydelige, er på videofronten, hvor Samsungs 4K-videoer fremstår langt skarpere end Apples mere ydmyge Full HD-videoer. Samtidig er billedstabiliseringen med til at redde detaljerne fra at forsvinde i rystede montager.

Selvom videoerne er detaljerige hos S6, er støjen holdt under kontrol takket være den lysstærke optik og en effektiv efterbehandling. Det betyder at S6 fastholder det detaljerede billede, selv under vanskelige lysforhold hvor iPhonen får svært ved at følge med.

Den høje opløsning er ikke helt uden omkostninger da billederne fylder gevaldigt. Et enkelt minuts optagelse fylder omkring 1GB, mens iPhonens video fylder en tredjedel. Samsung inkluderer dog muligheden for at optage i quad HD (2560x1440p) – et glimrende kompromis der tager sig godt ud på de fleste skærme. En anden anke er fokuseringen under optagelser, hvor S6 til tider 'pumper' for genfinde fokus .

iPhone 6 Plus videosample (Full HD)Samsung Galaxy S6 Edge videosample (4K)

Jeg er stor fan af Apples kamera app, for den forstår snedigt at overlade en vis kontrol til brugeren men med en uhyre enkel interface. Samsungs brugerflade bar derimod tidligere præg af flere generationer overlæsning af features. Det er slut nu. De mange funktioner er fortsat til stede, nu er det bare enklere at gå til.

Samsungs introducerer nemlig en ny kamera-app der forenkler de mange delfunktioner ved at gemme dem i overskuelige menuer med gode forklaringer på hvad de enkelte indstillinger gør. Ønsker du at tage avancerede funktioner i brug som defocus, kontinuerlig AF-tracking eller multishot er disse ikke mere end nogle få klik væk.

Apple regerer dog fortsat som den mest enkle app, men Samsungs nye app er ikke langt fra. Og så giver den fotoentusiasterne flere værktøjer at lege med.

Der hvor Apple fortsat har en lille fordel er i app-udvalget hvor applikationer fortsat forbedrer det kapable kamera med nye funktioner. Applikationer som Hyperlapse (steadycam og timelapse i en app), MoviePro (3K video med manuel kontrol) og Hydra (32 MP interpolerede fotos) har desværre ikke nogen pendant i Googles eller Samsungs app-forretninger endnu.

En ny hersker på kameratronen

Til lommefotograferne har iPhonen hidtil regerer med sin enkle, men kapable, iPhone 6 og 6 Plus. Billederne er fortsat glimrende, men Samsung formår at overbyde iPhonen i nærmest samtlige discipliner.

Er der en Spielberg eller Kubrick gemt i dig, vil den overdådige videokvalitet i Samsung S6 og S6 Edge glæde dig. Du bør nok overveje at opgradere lagerpladsen inden du køber, men du vil få resultater som hidtil er uset i en mobiltelefon.

Denne første test af Samsung Galaxy S6 Edge kameraet, og dermed også S6 som er ekviperet med samme chip, cementerer at Samsung S6 og S6 Edge er en ambitiøs redesign af S-serien. Det bliver interessant at følge, hvor mange andre discipliner Samsungs supermobil ellers vil dominere.

Læs også: Første test - Samsung S6-skærm er den bedste nogensinde

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Benjamin Jensen 22-03-2015 15:54:23

Man kan da ikke sige andet, end at Samsungs hvidbalance er helt ude i skoven. Den BMW er jo hvid i virkeligheden, men den har nærmest en beige farve med Samsung.

Omvendt synes jeg, at iPhone har et problem med dens støjreduktion. Billederne hvor der kræves høj ISO, bliver alt for uskarpe. I almindeligt dagslys ser den dog ud til at klare det en del bedre end Samsung (billedet med kæden).

De 2 kameraer klarer sig sikkert næsten lige så godt i dagslys, men når lyset bliver dunkelt, finder man hurtigt ud af kameraernes svage sider. Så jeg ved egentlig ikke om jeg vil kåre en vinder ud fra det. Det er ofte et spørgsmål om blitzens effekt, og de levere jo ingen blitz med deres kamera, så resultatet vil altid blive middelmådigt.

Jeg kan huske et Sony Ericsson kamera jeg havde i sin tid med blitz - den kunne tage ordentlige indendørsbilleder. Det kniber altså med de kameraer uden en egentlig blitz.

0 2
Magnus 21-03-2015 08:38:42

Hvor meget plads tager den præinstallerede software, apps + OS?.

3 2
N 21-03-2015 20:45:01

Jeg kunne forestille mig det lige et sted under de 8 GB. Mener det har ligget der for bla. S4 og hvis de har tonet TW ned, så må det være mindre.

1 1
Peter Jensen 21-03-2015 17:43:14

Hvad har det med Kameraduel at gøre.

1 2
hxgni 17-03-2015 23:08:45

jeg syntes iPhone tager flottere billeder.

2 22
Linne 22-03-2015 11:45:18

Hej hxgni. Hvad mener du præcist med "iPhone tager flottere billeder"? Der er vist ikke den store tvivl om hvor skarpheden er bedst, bare se billedet af citroen'en med 93 skiltet i højre hjørne. Ip billedet er super uskarpt, mens samsung billedet er langt skarpere.. Jeg undrer mig bare over om du selv har en iPhone og, for alt i verden, bare ikke vil indrømme at samsungs billeder er bedre eller?? :)

3 0
jec 19-03-2015 09:50:16

Så er du så heldig at du ikke behøver at købe dyre topmobiler for kameraets skyld. Det er lidt lige som dem som ikke kan smage forskel på dyr og billig vin.

9 1
cas 17-03-2015 15:53:17

Humor: I slører nummerpladen på den hvide BMW på stillbillederne, men ikke i videoen :-)

8 1
Dan Mørk Frandsen 17-03-2015 15:42:58

Jeg syntes det er lidt spild af tid at sammenligne de 2 mobiler overhovedet, jeg personligt ville aldrig vælge en android udfra hvor godt kameraet var men hvilke system mobilen køre med, jeg er selv til IOS og dem der er til android ville vel heller ik skifte til IOS bare hvis den fik det bedste kamera. syntes det er spild af tid at lave sådanne artikler som måske kunne bruges på noget mere fornuftigt.

2 20
SteffenMB 17-03-2015 22:14:00

Jeg kan kun tale for mig selv, men jeg synes bestemt ikke, at det er spild af tid. For mig er kameraet et af de aller vigtigste parametre, og da jeg for få måneder stod og skulle have ny mobil, vaklede jeg meget mellem iPhone 6 Plus og Samsung Galaxy Note 4 (faktisk så meget, at jeg først havde bestilt den ene, hvorefter jeg fortrød og bestilte den anden).

Det eneste jeg ikke gider er Windows Phone, men jeg er åben for både Android og iOS, da jeg har begge dele i hjemmet (fx både Android-tablet og iPad). Så hvis to mobiler er nogenlunde lige gode, så vil et bedre kamera i den ene model sagtens kunne påvirke min beslutning.

14 1
Linne 22-03-2015 11:39:50

Hej Steffen. Hvad er årsagen til du vælger wp fra?

Du skriver at kameraet er et af devigtigste parametre og netop wp (Lumia) har vundet den ene test efter den anden pga. Kameraet. Derudover et telefonerne langt billigere end andre topmodeller:)

0 0
18-03-2015 08:22:38

Enig med Steffen :-)

5 2
N 17-03-2015 16:24:13

Nu er det ikke alle der er låst, hvilket også mange her på siden giver udtryk for. Og så kunne sådanne sammenligninger give god mening. Jeg har heller ikke set dig klage da iPhone 6 kom, og der blev lavet sammenligninger....

8 1
Dan Mørk Frandsen 17-03-2015 16:26:13

Jeg har nok ik gidet at læse en eventuel sammenligning, og har heller ik læst denne, syntes bare der er så mange andre tech nyheder som jeg hellere ville læse her på siden end sådan en kamera test. men så er det godt der er andre nyhedssider på nettet, har bare holdt meget af mobilsiden i mange år.

2 12
Jonas B 17-03-2015 10:04:57

Det ser fornuftigt ud, men de fleste kameraer tager gode billeder af ting der står stille.
Derfor mangler jeg stadig at se nogle billeder af noget der bevæger sig, jeg har selv to dejlige unger, som jeg gerne vil tage nogle gode billeder af, også når de bevæger sig. Min kone har en Iphone6, der tager nogle rigtig skarpe billeder, men når jeg forsøger at tage de samme billeder med min SGS4, bliver de altid sløret. Så når i laver jeres store test, må i meget gerne tage en lille fodbold kamp og forevige det, med de modeller i tester med.

8 0
Niels de Boissezon 17-03-2015 14:33:31

Hej Jonas,

God pointe. Det vil jeg helt sikkert tage med i testen.

Venligste hilsener,
Niels /mobilsiden.dk

6 0
SteffenMB 17-03-2015 22:17:48

Super, for det savner jeg også. Når man har børn, så er den vigtigste test næsten, hvordan mobilen tager et billede af noget i bevægelse inden for (hvor belysningen ikke er optimal). Og den viden vil også gavne festlige typer og andre, hvor man tager billeder indendørs af mennesker, der ikke står musestille :-)

3 0
N 17-03-2015 23:34:22

Der er en tysk video der viser lidt om hvad den kan i lav belysning.
http://www.phonearena.com/news/Galaxy-S6-edge-vs-Note-4-low-light-camera-test-gives-props-to-the-new-flagship-video_id67105

4 0
Jesper Nygaard Nielsen 17-03-2015 09:53:34

Nu har jeg i flere techsites læst at Lumia 930 med Denim er det klart bedste kamera på markedet - er det muligt at få en kort test af denne holdt op imod F.eks. S6 inden der kåres en "hersker på kamera tronen?" :)

3 1
Benjamin Jensen 22-03-2015 15:58:05

Jeg havde en Lumia 920 i tidernes morgen, og den tog virkelig klasse billeder. Det var desværre også det eneste den bidrog positivt med. ;)

Så jeg tror gerne på, at 930 vil feje begge disse 2 af banen.

1 0
Niels de Boissezon 17-03-2015 09:59:41

Hej Jesper,

Lumia 930 var med i sin tid i vores store test af årets bedste mobilkamera. Det er rigtigt at Denim har givet nogle forbedringer, men det er mest på feature-siden.

Men jeg vil bestemt tage den med (eller Lumia 940) ved næste stortest.

Venligste hilsener,
Niels /mobilsiden.dk

2 0
N 16-03-2015 23:51:54

Ja der er jo ingen tvivl om det. Den S6 tager fandme nogle gode billeder.

18 3
Morten 16-03-2015 19:33:42

Det kan godt være, at Samsung Galasxy S6 billederne øverst er en micro-lille-bitte-smule skarpere, men til gengæld er der mere støj i billedet, så noget tyder på, at skarpheden bare er software styret og ikke et bedre optik.

Hvidbalancen på "aften" billederne ( i parkeringskælderen) er da "way-off" - regner ikke med den BMW'en er beige i virkeligheden??

Eneste stort plus til Galaxy er, at den tager 16:9 fotos.

14 36
Martin5000 17-03-2015 00:12:27

Du har ret i at hvidbalancen ser lidt bedre ud på iPhone i parkeringskælderen... til gengæld forsvinder en masse konturer fra motorhjelmen. Umiddelbart hælder jeg nok mest til at det er lidt federe at det hele er med og bare i en lidt "off" nuance.

15 1
jec 17-03-2015 09:17:52

Helt ening, hvis man gerne vil have den helt hvide farve uden nuancer kan man hurtigt ændre dette i en billedebehandlingsapp, hvorimode man ikke kan gå den anden vej da nuancerne ikke kan genskabes ud fra det hvide.

5 0
Benjamin Jensen 22-03-2015 16:03:47

Jeg ved ærlig talt ikke hvad det er for nuancer i snakker om, som er så fantastiske på billedet taget med Samsung. Det ser forfærdeligt ud, og nuancerne er bestemt også ringere med Samsung. Et kamera skal absolut ikke tage den slags billeder, uanset om de kan redigeres eller ej. Fotos taget med kamera er ikke noget de fleste bruger tid på at redigere. Så køber man et rigtig kamera i stedet.

0 1
Khlad 16-03-2015 23:12:27

Det kommer vel hel an på lys opsætningen i parkeringkælderen da det ikke er naturlig lys fra solen.

10 0
Linne 16-03-2015 22:29:02

Enig i at bmw'en ikke ser hvid ud på s6 billedet, men til gengæld synes jeg (uden at være ekspert og kun set ud fra hvornår jeg synes et billed er godt) at samsungs billeder er langt skarpere end iPhone. Det gælder stort set alle billederne, på nær bmw'en på afstand. :)

10 1
Trentors 16-03-2015 20:16:54

Jamen det er jo fordi at iPhone 6 bruge mere støjreduktion i softwaren som det tydeligt ses på 93 skiltet. Det er også tydeligt på det grønne mos der hvor der er zoomet ind. Især stenen ved moset i nederest venstre hjørne har ingen detaljer på iPhone 6 billedet. Denne type skarphed kan du ikke kunstigt "skrue" op for for uden at billedet ser meget kunstigt ud.

Og hvorfor skulle Samsung ikke være bedre? Ifølge DXMark har SGS4, SGS5 slået den tidligere iPhone da de udkom. Apple når så at komme fint igen når de lancerer et halvt år efter men sådan er det jo. (DxOMark)

27 10
Om brug af cookies