Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Kameramobiler - muslimske kvinders mareridt

Kameramobiler - muslimske kvinders mareridt

Kameramobiler kan gøre livet surt for muslimske kvinder. Hvis de mod familiens vilje sniger sig ud, kan venner og bekendte af familien nemt tage afslørende billeder af dem, som familien får at se.

Kameramobiler er blevet et led i overvågning af muslimske kvinder i visse indvandrermiljøer. Billederne bliver brugt som bevismateriale overfor familien, hvis pigen har bevæget sig ud uden deres tilladelse.
Kameramobiler er blevet et led i overvågning af muslimske kvinder i visse indvandrermiljøer. Billederne bliver brugt som bevismateriale overfor familien, hvis pigen har bevæget sig ud uden deres tilladelse.

Det er absolut ikke uden konsekvenser, at muslimske kvinder bevæger sig uden for hjemmet uden tilladelse fra familien.

Tidligere har pigerne måske kunne overbevise familien om, at deres bekendte har taget fejl, når de har påstået at have set dem på gaden. Men det bliver sværere nu, hvor kameramobilerne for alvor er blevet udbredt. B.T. fortæller, at grupper i indvandrermiljøerne bruger deres kameramobiler til at tage billeder af pigerne, som kan forvente sig en omgang tæv, når de kommer hjem.

Ny slags overvågning

Kameramobilerne har længe været populære i Danmark. Alligevel er det først nu, telefonerne bliver anvendt som en slags overvågning i visse indvandrermiljøer. Det skyldes måske, at telefonerne med kamera i starten var meget dyre.

Nu er kameramobilerne så udbredte, at de nærmest kan fås i alle prisklasser. Det betyder, at de også er blevet meget udbredte blandt alle befolkningsgrupper. Faktisk er der i dag 1,2 millioner i Danmark, der har en mobil med indbygget kamera.

Farligt for kvinderne

De fleste kender til at stå i en situation, hvor det ville være dejligt at kunne tage et billede. Til det formål er kameramobilerne perfekte. Desuden hører man om vidner i forskellige kriminalsager, som har taget billeder med mobilen, der kan bruges som bevismateriale. I forbindelse med de unge muslimske kvinder bliver kameramobilerne også brugt som bevismateriale – blot i en sammenhæng, som kan have sørgelige konsekvenser for de kvinder, det går ud over:

”De nye mobiltelefoner er jo hamrende effektive. Du kan tage beviset lige på stedet, og sende billedet rundt til hele klanen. Og så er fanden løs i Laksegade”. Det siger Anne Mau, som er Sekretariatsleder i Landsorganisation af Kvindekrisecentre, LOKK.

Både hos LOKK og i flere indvandrer-institutioner rundt omkring i landet er man bange for, at problemet med kameramobilerne kan få alvorlige konsekvenser. I værste fald kan de bruges i forbindelse med æresdrab.

Kameramobilen - nem erstatning for taxi-overvågning

Det er ikke nyt, at folk i visse indvandrermiljøer holder øje med hinanden. Tidligere har der været sager om taxi-chauffører, som har rapporteret direkte til familien, hvis de har set en af døtrene forlade hjemmet.

Med teknologien i de nye mobiler er det blot blevet nemmere at foretage denne overvågning. For pigerne betyder det, at de aldrig kan vide sig sikre, hvis de, trods familiens uvilje, tager i byen med veninderne.

Ikke ulovligt

Anne Mau fra LOKK mener, at kontrol i indvandrermiljøerne skyldes, at familiens ære sættes over alt andet. En piges ret til at bestemme over egen færden kommer i anden række.

At fotografere kvinderne på gaden handler derfor om at opretholde denne kontrol – at kunne dokumentere pigernes færden, siger hun.

For pigerne er der ikke meget at stille op med hensyn til kameramobilerne. Det er nemlig ikke ulovligt at fotografere nogle offentligt.

Først hvis der er tale om distribution eller en æreskrænkelse, kan man gå til politiet.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies