Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Kan SMS-noveller få unge til at læse lektier?

Kan SMS-noveller få unge til at læse lektier?

SMS-beskeder er en del af pensum på et gymnasium og en folkeskole i Aalborg, som en del af et projekt for at vække unges læselyst.

Herningvej Skole i Aalborg, Aalborg Bibliotekerne og forlaget SMSpress, samt forfatterne Svend Åge Madsen, Kim Fupz Aakeson og Julie Haastrup har sat 3 SMS-noveller på pensum. Det skriver dr.dk.

 - ”De læser deres SMS’er, også selv om det har med lektier at gøre,” det fortæller David Kowalski, der er klasselærer i 9. klasse på Herningvej Skole i Aalborg, til dr.dk.

Det er ikke kun Herningvej Skole, som er med i dette projekt - også 1.g klasser på Hasseris Gymnasium undersøger, om SMS-noveller kan give unge lyst til at læse mere.

En SMS-novelle er en historie, som er skrevet specifikt til ”det medie”. Det kan eksempelvis være en dialog mellem to personer, og læseren så er en ”flue på væggen”, som følger denne dialog.

Børn og unges læsning foregår i dag meget på de digitale medier, derfor skal projektet også forsøge at fange de unge, der hvor de er.

 - ”Eleverne har talt meget om det i frikvarterer og på Facebook. Sms'er er en god måde at ramme de unge, måske især den store gruppe unge, som ikke har automatiseret deres læsning - det vil sige, at de kan læse et ord, men de kan ikke læse indenad og udlede en handling. Vi vil gerne have, at de læser af lyst, for så bliver de bedre til at studere og klare sig bedre igennem,” fortæller Maria Sjøblom, som er områdeleder på Aalborg Bibliotekerne.

Forfatter Svend Åge Madsen har kun sendt én SMS i hans liv, men han har alligevel skrevet SMS-novellen ”Gid”, der var populær hos eleverne på Herningvejen Skole. Svend Åge Madsen fandt også medie og det SMS kan interessant, da man som forfatter kan spille på den overraskelseseffekt og umiddelbare nærhed, som en SMS-besked har.

Forsøget slutter i januar måned og er støttet af Kulturstyrelsen.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies