Kommunen sylter mobilmaster

Danskerne klager over manglende mobildækning, men i mange tilfælde bliver sagerne henlagt i flere år. Kommunerne tjener nemlig mere på at leje pladsen ud, end på opsætte en mobilmast.

Kommunen sylter mobilmaster

Selvom danskerne klager over sorte huller uden mobildækning, er det mere end almindeligt svært for teleselskaberne at få lov at sætte master op.

Mange kommuner tjener nemlig gode penge på at leje plads ud til antenner. Derfor får ansøgningerne om nye master lov til at vente i op til fire år, mens kommunerne tjener penge på at leje kommunale bygninger ud.

-”En lang række af kommunerne i blandt andet Nordsjælland samt Esbjerg og Tønder ser mobilselskaberne som en malkeko, der skal levere skillinger til den kommunale pengekasse,” siger teleanalytiker John Strand til Business.dk.

Han fremlægger i denne uge rapporten ‘Sådan sikrer man danskerne god mobildækning i fremtiden’, og mener at kunne dokumentere eksempler på kommuner, der bevist forhindrer opsætningen af mobilmaster. John Strand mener i øvrigt, at løsningen er et politisk indgreb.

I nogle kommuner – blandt andet Aarhus, ligger ansøgningerne om mobilmaster stille, og har gjort det i op til fire år.

Til gengæld er der også kommuner, som Haderslev Kommune, der har udarbejdet en masteplan, som tydeliggør, hvad kommunen  ønsker og ikke ønsker.

-”Det gør det klart for teleselskaberne og skaber rammer for sagsbehandlerne, så enkeltsager ikke bliver voldsomt politiseret. Det er det bedste, vi har set. De to hovedproblemer lige nu er nemlig lange, tunge sagsbehandlingstider i kommuner, hvor man ikke i positiv dialog kan finde konkrete, gode løsninger, som alle parter kan acceptere. Dertil kommer priserne: Kommunerne betragter i stigende grad masteopsætning som en indtjeningskilde, og der skabes små de facto-monopoler på de steder, hvor man beslutter, at selskaberne kan sætte udstyr op,” siger Jakob Willer, direktør for telebranchens organisation Telekommunikationsindustrien i Danmark (TI), til Business.dk.