Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Kræftrisiko ved mobilsnak afvises af Kræftens Bekæmpelse

Kræftrisiko ved mobilsnak afvises af Kræftens Bekæmpelse

En ny svensk undersøgelse viser, at risikoen for kræft er fordoblet, hvis man taler i mobil en time om dagen. Den svenske undersøgelse står hermed i modsætning til andre nyere europæiske undersøgelser. Fra Danmark afviser Kræftens Bekæmpelse resultatet.

En ny svensk undersøgelse viser, at risikoen for kræft er fordoblet, hvis man taler i mobil en time om dagen.
En ny svensk undersøgelse viser, at risikoen for kræft er fordoblet, hvis man taler i mobil en time om dagen.

Det er snart ikke til at vide, hvad man skal tro på. Er mobiltelefoner helbredsskadelige eller ej?

En ny stor svensk undersøgelse mener at have bevist, at risikoen for at få kræft er dobbelt så stor hos mennesker, der taler i mobil eller trådløs telefon i en time dagligt.

Hermed modsiger undersøgelsen flere andre nyere internationale og danske undersøgelser, der viser, at der ikke er nogen øget risiko ved at tale i mobiltelefon.

Professor, Kjell Mild, som står bag den nye svenske undersøgelse, siger, at hans undersøgelse er den mest omfattende af langtidsbrugere af mobiltelefoner. Og som begrundelse for, at hans undersøgelse står i kontrast til de fleste andre europæiske undersøgelser af nyere dato, henviser han til sit fokus på patienter, som har brugt mobiltelefonen i mange år:

"Når jeg kommer frem til det modsatte resultat, skyldes det, at jeg har undersøgt patienter, som gennem langt flere år har talt i mobiltelefon. Her ser vi langtidsvirkningen," pointerer han.

Den svenske undersøgelse er forløbet over seks år – fra 1997 til 2003. 905 patienter med hjernesvulster har deltaget i undersøgelsen.

Udover at risikoen for kræft ved tale i mobiltelefonen generelt skulle være øget, viser undersøgelsen, at risikoen for kræft er større i den side af hovedet, hvor man holder mobilen ind til øret.

Kræftens Bekæmpelse afviser kræft fra mobilen

På trods af den svenske undersøgelse, afviser Kræftens Bekæmpelse resultatet. Der kommer ingen nye anbefalinger.

»Vi finder ikke, at undersøgelsens data er pålidelige, og derfor ændrer vi ikke i vores anbefalinger om mobiltelefoni,« siger forsker og overlæge Christoffer Johansen fra Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge Christoffer Johansen er den svenske undersøgelse upålidelig, fordi den består af to sammenlagte undersøgelser uden nye data.

Den svenske undersøgelse konkluderer, at risikoen for at få kræft øges med 100 procent, ved at tale i mobil eller trådløs telefon i en time om dagen. Derudover er risikoen størst i den side af hovedet man taler.

(kilde: Ritzau)

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies