Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Lenovo lancerer Moto Z og Moto Z Force med smarte moduler

Lenovo lancerer Moto Z og Moto Z Force med smarte moduler

Det Lenovo-ejede Motorola lancerer Moto Z og Moto Z Force. På begge smartphones kan du tilslutte et væld af moduler, bl.a. et kamera og en højttaler.

Lenovo lancerer ved firmaets Tech World-event i San Fransisco de to nye smartphones Moto Z og Moto Z Force, som skal følge op på den tidligere Moto X-serie, men med en banebrydende nyskabelse.

Læs også: Slut med Motorolas Moto X-serie: Erstattes af Moto Z

Selv om Motorola i 2014 blev opkøbt af kinesiske Lenovo, fortsatte den gamle producent blandt andet Moto X-serien som var intet hændt. Før eller siden måtte det dog ske, at ejerskiftet ville ændre drastisk på porteføljen af Moto-smartphones.

Moto X-serien bliver til Moto Z

Det må siges at være tilfældet i dag, hvor ikke kun Moto X-serien afskaffes til fordel for den nye Moto Z-serie, men også hvor designfilosofien ændres drastisk. Det let genkendelige design fra Moto X Style – særligt bagfra – med de bløde kurver og linjer er skaffet af vejen, og ind kommer i stedet flad metalbagside – faktisk en meget flad én af slagsen.

Topmodellen Moto Z måler nemlig kun 5,2 mm i tykkelsen. Den flade og tynde bagside med den skarpe metalkant er bestemt ikke den eneste iøjnefaldende ændring siden Moto X Style. Lenovo har nemlig designet kameramodulet helt forfra – eller rettere lade sig inspirere fra Moto 360-uret.

Læs også: Lenovos opkøb af Motorola 'indfriede ikke forventningerne'

Der er således tale om en stor, sort rund cirkel, der stikker et godt stykke ud fra bagsiden, hvor både kamerasensoren på 13 megapixel (21 i Moto Z Force) med optisk billedstabilisering og laserautofokus gemmer sig. Til at supplere kameraet er der 5 megapixels at gøre godt med foran til selfies.

Stort udvalg af smarte moduler

Tager du et kig på den nedre del af bagsiden, springer 16 små guldkontakter eller kontaktben formentlig i øjnene. Den helt store nyhed ved de to nye Moto Z-telefoner er muligheden for at tilslutte egne moduler blot ved at klikke modulerne på bagsidens kontakter.

Modsat LG G5 skal du hverken slukke og tænde telefonen igen for at tilslutte modulerne - det virker bare med det samme. Modulerne, som hedder MotoMods, har det til fælles, at de fleste gemmer på ekstra batterikapacitet, så du ikke kun får forøget funktionalitet, men også bedre batteritid.

Læs også: Nye billeder: Moto Z får et stort udvalg af bagsider

Modulerne inkluderer lige nu følgende:

  • JBL SoundBoost: Stereohøjttaler fra JBL med batteri, der giver 10 timers ekstra batteritid
  • Incipio offGRID™ Power Pack: Batteripakke der giver hele 22 timers ekstra strøm
  • Moto Insta-Share Projector: Pico-projektor (70" billede) med ekstra batteri, der giver 1 times ekstra batteritid
  • Kameragreb med blitz og optisk zoom fra Hasselblad
  • Hårdført cover med en vidvinklet linse


MotoMods-modulerne er tilmed designet sådan, at de kommer til at passe med fremtidige Moto Z-telefoner, så du ikke forgæves investerer i moduler, der er ubrugelige efter få år.

Ud over MotoMods-moduler kan du også få en masse farverige bagsider i form af StyleShell-covers i stil med dem, du har kunne få til tidligere Moto X-smartphones.

To varianter: Moto Z og Moto Z Force med kæmpe batteri

Moto Z lanceres lige som sidste års Moto X i to forskellige varianter: Moto Z og Moto Z Force, der gemmer på de samme topspecifikationer som Moto Z, men med et større batteri og en hårdfør ShatterShield-skærm.

Moto Z og Moto Z Force gemmer på alle de bedste specifikationer, der er at finde på markedet for tiden. Det betyder en kraftig Snapdragon 820-processor med 4 Kryo-kerner og valget mellem 32 og 64 GB lagerplads i samspil med 4 GB DDR4-RAM.

Den toptunede mekanik kombineres med en højopløselig skærm bestående af 1.440 x 2.560 pixels, som med den 5,5” store skærm giver en høj pixeltæthed på 535 pixels per tomme. Også her er Moto Z og Force altså fuldt ud på højde med konkurrenterne – og med AMOLED-teknologien kan du nyde de utroligt kraftige farver og helt sorte nuancer, som de tager sig ud i virkeligheden.

Læs også: Motorola Moto G4-kamera måler sig med de bedste

Den nye Moto Z har dog én svaghed: For at få plads til modulerne er Moto Z ifølge Levono verdens tyndeste premium-smartphone med en tykkelse på kun 5,2 mm, men det resulterer i et relativt lille batteri og at minijack-stikket er skrottet. Du må derfor tage til takke med ’kun’ 2.600 mAh, hvilket ikke er som sådan er lidt, men i en tid hvor de fleste konkurrenter er oppe på mindst 3.000 mAh i kapacitet, bør det også som minimum være at forvente i Lenovos nye Moto-topmodel.

Det kompromis opvejes naturligvis af, at mange af modulerne netop har føjet ekstra batterikapacitet i sig, så du alligevel vil have enten en lignende eller en større mængde batterikapacitet end konkurrenterne.

Lenovo har også de batterihungrende forbrugere i tankerne, for det er her, den anden topmodel Moto Z Force kommer ind i billedet. Den udmærker sig med dets større batteri på hele 3.500 mAh, som er en pæn forbedring på 35 % i forhold til topmodellen.

Sidst, men ikke mindst, det der er årsagen til navnet Force: Den gemmer nemlig på en brudsikker skærm, som Lenovo garanterer ikke vil gå i stykker. Se blot denne demonstration fra sidste års Moto X Force.

Pris og tilgængelighed

Motorola har endnu ikke røbet, hvad prisen på Moto Z og Moto Z Force bliver. Til gengæld oplyser producenten, at den globale udgave af Moto Z lander i butikkerne i september måned. Du må altså væbne dig med lidt tålmodighed, hvis de to nye topmodeller med de smarte moduler har vækket din interesse.

Desværre ser det ikke ud til, at Moto Z Force kommer til salg uden for USA, da den indtil videre kun findes som en DROID-udgave eksklusivt hos teleselskabet Verizon.

Lenovo oplyser også, at de mange forskellige MotoMods-moduler bliver tilgængelige samtidig med telefonen, og at der lige nu arbejdes på at få flere klar til lanceringen.

Moto Z: Specifikationer

Mål og vægt: 153,3 x 75,3 x 5,19 mm, 136 gram
Skærm: 5,5” AMOLED QHD-opløsning (1.440 x 2.560 pixels)
Processor: Qualcomm Snapdragon 820 (4 x Kryo-kerner på 2,2 GHz)
Grafikchip: Adreno 530
RAM: 4 GB DDR4
Lagerplads: 32 eller 64 GB (kan udvides med microSD-kort)
Kamera: 13 megapixel med optisk billedstabilisering og laserautofokus, f/1.8
Frontkamera: 5 megapixel, f.2.2
Batteri: 2.600 mAh (15 minutters opladning giver 8 timers forbrug)
Netværk: GSM/EDGE, UMTS/HSPA+, CDMA/EVDO Rev A og 4G/LTE (cat 9)
Software: Android 6.0.1 Marshmallow
Pris: Endnu ukendt
Andet: Mulighed for at tilføje moduler og nye covers bagpå
Farver: Sort med grå kant og sort front, sort med rosaguld kant og sort front, guld med hvid front

Moto Z Force: Specifikationer

Mål og vægt: 155,9 x 75,8 x 6,99 mm, 163 gram
Skærm: 5,5” AMOLED QHD-opløsning (1.440 x 2.560 pixels). ShatterShield-beskyttet
Processor: Qualcomm Snapdragon 820 (4 x Kryo-kerner på 2,2 GHz)
Grafikchip: Adreno 530
RAM: 4 GB DDR4
Lagerplads: 32 eller 64 GB (kan udvides med microSD-kort)
Kamera: 21 megapixel med optisk billedstabilisering og laserautofokus, f/1.8
Frontkamera: 5 megapixel, f.2.2
Batteri: 3.500 mAh (15 minutters opladning giver 15 timers forbrug)
Netværk: GSM/EDGE, UMTS/HSPA+, CDMA/EVDO Rev A og 4G/LTE (cat 9)
Software: Android 6.0.1 Marshmallow
Pris: Endnu ukendt
Andet: Mulighed for at tilføje moduler og nye covers bagpå
Farver: Sort med grå kant og sort front, sort med rosaguld kant og sort front, guld med hvid front

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Om brug af cookies