Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Lille “hukommelses-effekt” opdaget i Li-Ion batterier

Lille “hukommelses-effekt” opdaget i Li-Ion batterier

Hukommelses-effekt er mest kendt fra ældre batteri-typer, men ny undersøgelse viser, at fænomenet også findes i nyere Li-Ion batterier - dog i meget mindre grad.

Ældre batterityper har været kendt for at have en såkaldt hukommelses-effekt der gjorde, at batteriet kunne “glemme” hvor meget kapacitet det havde, hvis det ikke blev fuldstændig afladet fra tid til anden.

En ny undersøgelse har nu vist, at dette fænomen også kan opstå i batterier af typen lithiumjern-fosfat (LiFePO4) hvor man ikke havde ventet at se effekten. Dog er det i meget mindre omfang end med de gamle batterityper.

På mikroskopisk niveau

Når batteriet oplader og aflader, optager og frigives lithium ioner. Her er der altså dokumenteret en ikke-lineær effekt som gør, at når nogle partikler frigiver deres lithium-ion, ændrer de ikke deres kemiske potentiale.

Det medfører, at når batteriet aflader, vil disse partikler ikke være i stand til at absorbere ioner hvilket leder til den såkaldte hukommelses-effekt. Batteriet vil stoppe med at afgive strøm, selvom det ikke i kemisk forstand er helt afladet.

Medopdager Petr Novak forklarer, at effekten er meget lille og kan afhjælpes ved bedre batterisoftware idet hukommelses-effekten kan slettes, ved at lade batteriet være over en længere periode.

Kilde: The Register

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

LarsA 18-04-2013 10:55:53

Lidt kilde kritik ville nok väre paa sin plads..

Citat:
Det er blevet dokumenteret i materialet lithiumjern-fosfat (LiFePO4) som ofte benyttes i de lithium-ion batterier vi benytter i dag.
Citat slut.


Det er lidt noget vrvövl....
LiFePO4 er en batteri type for sig selv, og ikke en del af at Li-Ion batterier.
LiFePO4 batterier har mange fälles träk med de den anden. Men er altsaa sin egen ;)

0 0
Andreas Birkjær 18-04-2013 11:35:55

Kritik er altid velkommen.

Den er jeg lidt ked af jeg ikke fangede.
Men du har ret Lars, jeg har rettet lidt i artiklen - mange tak :)

0 0

Om brug af cookies