Lille “hukommelses-effekt” opdaget i Li-Ion batterier

Hukommelses-effekt er mest kendt fra ældre batteri-typer, men ny undersøgelse viser at fænomenet også findes i nyere Li-Ion batterier.

Lille “hukommelses-effekt” opdaget i Li-Ion batterier

Ældre batterityper har været kendt for at have en såkaldt hukommelses-effekt der gjorde, at batteriet kunne “glemme” hvor meget kapacitet det havde, hvis det ikke blev fuldstændig afladet fra tid til anden.

En ny undersøgelse har nu vist, at dette fænomen også kan opstå i batterier af typen lithiumjern-fosfat (LiFePO4) hvor man ikke havde ventet at se effekten. Dog er det i meget mindre omfang end med de gamle batterityper.

På mikroskopisk niveau

Når batteriet oplader og aflader, optager og frigives lithium ioner. Her er der altså dokumenteret en ikke-lineær effekt som gør, at når nogle partikler frigiver deres lithium-ion, ændrer de ikke deres kemiske potentiale.

Det medfører, at når batteriet aflader, vil disse partikler ikke være i stand til at absorbere ioner hvilket leder til den såkaldte hukommelses-effekt. Batteriet vil stoppe med at afgive strøm, selvom det ikke i kemisk forstand er helt afladet.

Medopdager Petr Novak forklarer, at effekten er meget lille og kan afhjælpes ved bedre batterisoftware idet hukommelses-effekten kan slettes, ved at lade batteriet være over en længere periode.

Kilde: The Register