Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Micromax anklaget for at installere uønskede apps via fjernadgang

Micromax anklaget for at installere uønskede apps via fjernadgang

Apps der der dukker op igen efter de er blevet fjernet og som sender reklamer til notifikations bjælken, det oplever brugere af Micromax telefoner.

Micromax har vi sidst hørt om i forbindelse med de kontroverser der har været imellem OnePlus og CyanogenMod i Indien, men i denne sag er de ikke blot en uskyldig tilskuer. De er ganske enkelt anklaget for, via fjernadgang at (gen-)installere uønskede applikationer på brugernes telefoner og som om det ikke er nok, så fylder disse applikationer telefonens notifikationsbar med diverse reklamer.

Fænomenet blev opdaget af en Reddit-bruger under navnet Redddc25 som benytter en Micromax Canvas Fire. Han opdagede pludselig en række applilationer som han ikke havde installeret, og grundet den begrænsede plads (4 GB), fjernede han dem.

Applikationerne vendte pludseligt retur, ifølge XDA er det på grund af en OTA opdaterings service (kaldet Adups) som Micromax benytter i stedet for Google stock servicen. Denne service tillader at der automatisk installeres applikationer uden brugerens samtykke, og det er tydeligvis ikke nok at afinstallere disse apps.

Ikke bare bloatware

Der er mange som er trætte af bloatware installeret på telefoner, men trods alt kan man som regel fjerne bloatware eller deaktivere de applikationer man ikke benytter - og de fleste virksomheder er ganske åbne omkring deres bloatware.

Applikationen optager ikke bare lidt plads på telefonen, den fylder også notifikationsbaren med reklamer, men det værste er, at firmaet som står bag denne OTA service, anerkender det som en “feature” på deres hjemmeside. Listen af disse features står i mine øjne ud som noget man forbinder med et stykke malware, ikke mindst “Device Data Mining”.

Kræver root at fjerne

Denne “feature” er som nævnt en del af en system applikation og det kræver derfor at man har root adgang til telefonen, samt at man har ADB installeret for at blive fri for denne service. Herefter kan man køre følgende kommando “adb shell pm disable com.adups.fota” for helt at slukke for OTA opdateringer. Dette afskærer naturligvis også muligheden for at modtage reelle opdateringer, men funktionaliteten kan aktiveres igen med kommandoen “adb shell pmenable com.adups.fota”.

Noget omstændigt, men det er hvad der skal til indtil Micromax får gjort noget ved denne såkaldte service. Det er ganske enkelt fuldkommen utilgiveligt at man tillader en sådan feature på ens telefoner - det er forhåbentlig ikke en praksis der spreder sig.

Kilde: Phandroid

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies