Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Mobil-tv demo hos DR

Mobil-tv demo hos DR

I de sidste to dage har DR gennemført en test af tv til mobiltelefoner i København. Testen betegnes som en succes, men danskerne får ikke adgang til mobil-tv foreløbig.

Demo af tv via teknikken DMB. Billedet er taget fra en computer, som havde en usb-baseret DMB-modtaget installeret.
Demo af tv via teknikken DMB. Billedet er taget fra en computer, som havde en usb-baseret DMB-modtaget installeret.

Et udvalgt publikum har i de sidste to dage haft mulighed for at afprøve håndholdt tv til mobiltelefoner i København. Forsøget er arrangeret af DR og DAB Danmark. Det bygger på den såkaldte DMB-teknologi, der sendes via det samme net som benyttes til DAB-radio. En anden teknologi, DVB-H, er også med i kapløbet om at blive fremtidens standard for mobil-tv.

»Vi har med arrangementet ønsket at give aktørerne mulighed for at se lidt af det, fagre nye verden kan præstere allerede nu. DR har ikke valgt, hvilken teknologi håndhold TV skal udsendes via. Der er ingen færdige forretnings-modeller og inden konkrete planer for, hvornår man kan bruge håndholdt TV i Danmark,« sagde Paul Samsøe, formand for DAB Danmark.

I forbindelse med forsøget var der bl.a. mulighed for at se DR1 i displayet på mobiltelefonerne, hvor man endda kunne læse underteksterne på telefonerne, der var fløjet til landet til lejligheden. Telefonerne er hentet i Sydkorea, der allerede er langt med mobil-tv.

»Udviklingen går afsindigt stærkt lige nu og eksperterne nærmest bombaderer aktørerne med rapporter om fremtidens håndholdte TV udbud, forretningsmodeller og alt muligt andet. Der kommer stort set en ny rapport om dagen - selvfølgelig fordi der er store omsætningssummer i spil for mobilaktørerne,« siger Paul Samsøe.

Forsøget blev gennemført i stegende hede og 30 graders varme, men de 60 deltagere – heriblandt branchefolk fra DR, TV2, SBS og Sony – slap dog for at gå rundt i byen for at afprøve mobilteknologien. De blev kørt rundt i en air conditioneret bus og kunne så undervejs følge fodbold-transmissionen på mobilen.

I Tyskland er der allerede etableret 35 sendere i 12 byer, som sørger for at de fodboldglade tyskere og turister kan følge kampene selv uden billet.

Men i Danmark ligger den endelige lancering af tv til mobiltelefoner stadig langt ude i fremtiden. Der er ikke lagt op til, at der umiddelbart sker noget før i 2009.

»Det handler lige nu om at få DAB sendenettet gjort helt færdigt i Danmark i forlængelse af medieforliget og udvikle den del af det. Så kigger vi på DMB mv. bagefter,« siger Paul Samsøe.

Videoklip fra mobiltv-demoen

Mobilsiden.dk var også inviteret med til demodagen hos DR. På tætteste hold kunne vi studere hvordan tv på mobilen egentlig virkede.

Resultatet af demoen var relativt overbevisende. Især når det tages i betragtning at tv-teknikken bag, bare var 'smidt ind på DAB-nettet'. Der var ikke foretaget nogle justeringer af sendenet osv. Man kan altså godt forstille sig hvor godt det kan blive, når teknikkerne først (om lang lang tid) begynder en justering og fintuning.

På turen tog vi et par korte videoklip fra bussen, så du kan få en lille fornemmelse af, hvordan det var at være med. Klippene kan afspilles med Quicktime.

Videoklip 1 - klik her! - Videoklip 2 - klik her!

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies