Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Mobil-tv i Danmark lader vente på sig

Mobil-tv i Danmark lader vente på sig

Du skal ikke regne med tv fra DR på mobiltelefonen de første par år. Man holder dog skarpt øje med teknologierne og mulighederne.

Der kommer ikke digitalt mobil-tv i Danmark med det samme. Bedste bud er to-tre år.
Der kommer ikke digitalt mobil-tv i Danmark med det samme. Bedste bud er to-tre år.

Live digitalt tv direkte på mobiltelefonen i bussen eller på caféen er i Danmark langt fra ”lige rundt om hjørnet”. DR (Danmarks Radio) har ikke aktuelle planer om udrulning af et landsdækkende mobilt tv-net.

Kilder siger til Mobilsiden.dk, at vejen til mobilt tv er tung og besværlig.

Grundlæggende er der ikke plads på sendenettet og pengene samt politisk vilje lader vente på sig.

To, måske tre teknologier

Teknikken er her men der er stadig en kamp på verdensplan om standarder.

- Der er for øjeblikket to teknologier som er ved at være modne - DVB-H og DMB. Men der kommer næppe signaler i luften det næste år, siger Paul Samsøe, underdirektør i DR-Distribition til Mobilsiden.dk

Danmarks Radios distributionsafdeling sidder dog ikke på hænderne. De er i fuld gang med at afprøve de forskellige teknikker, samtidig med, at der holdes øje med erfaringer fra blandt andet Korea og Tyskland.

Således begynder DR til efteråret, sammen med DTU og Nokia, at sende DVB-H fra en lokal sender ved DTU (Danmarks Tekniske Universitet). Der er tale om et forsøgsprojekt, der har til formål at indsamle erfaring. Men der er på ingen måde noget som almindelige brugere kan få glæde af.

Den anden sendestandard, DMB (Digital Multimedia Broadcast), som blandt andet testes i Tyskland under fodbold VM, laver Danmarks Radio også små forsøg med. I Korea har man sendt på DMB siden november 2005.

DR har fået tildelt en midlertidig sendemulighed for at demonstrere fordele og ulemper ved DMB. Således er blandt andet Mobilsiden.dk, inviteret til et eksklusivt lukket demoarrangement midt i juni. Her vil DR Distribution og Brancheorganisationen DAB Danmark, på en bustur rundt i København, demonstrere teknikken og mulighederne.

DMB sendes via det samme net som benyttes til DAB-radio. Problemet er, at Danmark ikke har tildelt det antal sendeblokke (såkaldte MUX), som man kunne ønske sig. Skal der flere sendeblokke til Danmark, kræver det en international koordinering, der snildt kan tage et års tid at få igennem. DR har fået den midlertidige sendemulighed blandt andet på grund af Sky Radios lukning.

Til Mobilsiden.dk fortæller DR Distribution at demoen ikke er et udtryk for at DMB er valgt fremfor andre teknologier. Man ønsker blot at vise det kan lade sig gøre.

Det kræver en datastrøm på 400 kbps at sende tv via DMB/DAB.

En sidste mulighed er udsendelser via 3G-mobilnettet. Dette er teleselskaberne i fuld gang med at gøre landsdækkende. Her er telebranchen dog mellemstop, da de skal indgå i en forretningsmodel med hensyn til priser, afregning osv.

Når Danmark med tiden får mobil-tv ligger det dog fast, at både DR1 og DR2 vil blive udsendt.

<script type=" />

Politisk vilje?

Om Danmark skal være foregangsland for tv på håndholdte enheder er på mange områder et spørgsmål om politik.

Politikerne har ganske enkelt ikke besluttet sig for hvem der skal være primusmotor for et sådant projekt. For år tilbage pålagde man fra politisk side DR at sætte gang i udrulningen af DAB (digital radio) – men et sådant krav omkring mobil-tv, er endnu ikke kommet fra Christiansborg.

Når man spørger branchen direkte hvad de forventer, er alle meget langt i mæglet. Alle afventer de aktuelle forhandlinger om medieudspillet.

I medieudspillets aftaletekst står kun nogle få ord om mobil-tv; ”Det overlades til gatekeeperen (dem der bliver sat til at drive det digitale sendenet i Danmark, red.) at afgøre, i hvilket omfang der skal sendes i HDTV-format og kanaler med henblik på mobil modtagelse”. Indtil videre er det ikke besluttet, hvem der skal være ’gatekeeper’ og dermed synes vejen til digitalt mobil-tv endnu længere.

Ingen af dem som Mobilsiden.dk har talt med tør byde på hvornår mobil-tv er en realitet i Danmark. Det bedste bud er to til tre år, primært fordi der fortsat er utrolig mange ukendte faktorer - både økonomisk, politisk og teknisk.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies