Mobildækningen er god i Danmark, viser rapport

Erhvervsstyrelsen undersøgte 417 såkaldte mobilhuller, og der var dækning fra mindst ét teleselskab, i alle områder med kun fire undtagelser.

Mobildækningen er god i Danmark, viser rapport

Erhvervsstyrelsen har netop offentliggjort sin længe ventede rapport over mobilhuller i Danmark. Og resultatet må komme en en overraskelse for nogle, der er nemlig slet ikke så mange mobilhuller i Danmark.

Baggrunden for rapporten var at KL, Danske Regioner, telebranchen og Erhvervs- og Vækstministeriet blev enige om at få kortlagt omfanget af mobilhuller i Danmark.

Kommunerne har i forbindelse med kortlægningen, blandt andet være med til at udpege en stor del af disse mobilhuller, som rapporten har undersøgt.

Men også mobilhuller som har været omtalt i pressen er medtaget og undersøgt. Der blev endvidere undersøgt om den udendørs dækning svarer til den dækning, som mobilselskaberne viser på deres hjemmesider.

Mange målinger og telefoner

Målingerne er foretaget af Teknologisk Institut, og der blev brugt fire forskellige telefonmodeller: Nokia C2-01, Nokia 1800, iPhone 4S og Samsung Galaxy S III. Altså to standardtelefoner og to smartphones.

Dækningen fra hvert af de fire mobilselskaber med egne mobilnet (TDC, Telia, Telenor og 3) er undersøgt ved at foretage opkald udendørs fra alle telefoner gennem alle fire mobilnet.  Succeskriteriet var om en samtale kunne foretages.

Der blev foretaget 16 opkald fordelt på de fire telefoner i hvert af de 417 mobilhuller. Alt i alt blev der foretaget 6672 målinger.

Overraskende resultat for nogle

Resultatet af Teknologisk Instituts målinger kommer nok bag på mange: Kun på fire ud af de 417 steder, der på forhånd var udpeget som mobilhuller, var det ikke muligt at gennemføre et eneste opkald uanset hvilken telefon eller hvilket mobilnet, der blev benyttet. Fire andre steder, var det ikke muligt at foretage opkald i et eller flere af alle fire mobilnet, selvom der blev benyttet forskellige telefoner.

På 155 af stederne var det muligt at foretage opkald i alle fire mobilnet med mindst en af de fire mobiltelefoner.

På 254 af stederne var det muligt at foretage opkald i alle fire mobilnet med alle fire mobiltelefoner.

Det betyder helt konkret, at på 409 af stederne var det muligt at gennemføre taleopkald i alle fire net. Det svarer til svarende til, at det er muligt at foretage taleopkald i cirka 98 procent af de testede mobilhuller.

Det resultatet vil helt sikkert undre en del kommunalpolitikere.

Vi har på Mobilsiden.dk tidligere omtalt TV 2s mindre heldige forsøg på at kortlægge mobilhullerne i Danmark, så resultatet i den nye officielle rapport kommer ikke helt bag på os.

Der findes områder med dårlig mobildækning i Danmark, men fænomentet er slet ikke så udbredt som medierne og kommunalpolitikerne blæser det op til.

Kyster og skovområder er problematiske

De fire mobilhuller, hvor der slet ikke kunne opnås forbindelse var enten kystområder eller skovområder.

Ifølge rapporten så var de tre af stederne på Stevns, Falster og Bornholm. De tre mobilhuller er karakteriseret ved at befinde sig tæt på kysten under en skrænt eller en træbevoksning ned mod vandet.

I rapporten fremgår det, at der på sådanne steder kan forekomme skyggevirkninger, så der ikke kan opnås mobildækning fra mobilmaster længere inde på land. Det er et velkendt fænomen, som mange turister hvert år oplever specielt langs den vestjyske kyst.
Problematikken med skyggevirkninger har vi tidligere forklaret om i dette web-Tv indslag.

Det fjerde mobilhul var på Lystlundvej i Ulfborg. Mobilhullet er midt i en Ulfborg-Stråsø Plantage. Området ligger mellem Holstebro, Herning og Ringkøbing og består af nogle af landets største skov- og hedearealer. Der er meget få huse og veje i området, hvilket nok også er grunden til, at både hæren, naturelskere og de lokale vestjyske ulve er at finde i området.

Det kan ikke komme bag på ret mange, at området har dårlig mobildækning, da mobilsignaler typisk bliver blokeret af blot nogle få hundrede meters skov, og da der ikke er opsat mobilmaster i området, så er kun sporadisk dækning i det meste af området.

Forskel på mobiltelefonerne

Testen viste også stor forskel på sende- og modtageforholdene på de forskellige telefoner.

Den bedste mobiltelefon (Nokia 1800) på det bedste mobilnet (TDC) kunne gennemføre opkald i 408 ud af de 417 mobilhuller.

Den dårligste mobiltelefon (iPhone 4S) på det dårligste mobilnet (Telenor) gennemførte kun opkald i 373 ud af de 417 mobilhuller.

Tilsyneladende kan teleselskaberne give mobilproducenterne en stor del af skylden for den dårlige dækning. Men teleselskaberne får dog også en repremante.

Teleselskabernes dækningskort ikke gode nok

Rapporten afslører nemlig, at der er problemer med teleselskabernes dækningskort. I op mod halvdelen af de 38 mobilhuller med flest forbindelsesproblemer, svarer teleselskabernes dækningskort ikke overens med virkeligheden.

Teleselskabernes dæknigskort er simpelthen for positive, og kortene angiver dækning i områder, hvor opkald i praksis ikke kunne gennemføres.

Rapporten fremhæver også, at det er vanskeligt at sammenligne teleselskabernes dækningskort, hvis man ønsker at undersøge, om der er dækning et bestemt sted.

Læs hele rapporten her.

Flere nyheder om Mobiltelefon

Tematikken slutter ikke her. mobilsiden valgte at gå videre med sagen. 5/5/2013 rettede vi nyt fokus på sagen med historien om Casetop omdanner din mobil til en bærbar computer – Tjek artiklen her. Redaktionen fastholder fokus. De sidste nyheder ser du her.