Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Mobildækningen er god i Danmark, viser rapport

Mobildækningen er god i Danmark, viser rapport

Erhvervsstyrelsen undersøgte 417 såkaldte mobilhuller, og der var dækning fra mindst ét teleselskab, i alle områder med kun fire undtagelser.

Foto: Mobilsiden.dk

Erhvervsstyrelsen har netop offentliggjort sin længe ventede rapport over mobilhuller i Danmark. Og resultatet må komme en en overraskelse for nogle, der er nemlig slet ikke så mange mobilhuller i Danmark.

Baggrunden for rapporten var at KL, Danske Regioner, telebranchen og Erhvervs- og Vækstministeriet blev enige om at få kortlagt omfanget af mobilhuller i Danmark.

Kommunerne har i forbindelse med kortlægningen, blandt andet være med til at udpege en stor del af disse mobilhuller, som rapporten har undersøgt.

Men også mobilhuller som har været omtalt i pressen er medtaget og undersøgt. Der blev endvidere undersøgt om den udendørs dækning svarer til den dækning, som mobilselskaberne viser på deres hjemmesider.

Mange målinger og telefoner

Målingerne er foretaget af Teknologisk Institut, og der blev brugt fire forskellige telefonmodeller: Nokia C2-01, Nokia 1800, iPhone 4S og Samsung Galaxy S III. Altså to standardtelefoner og to smartphones.

Dækningen fra hvert af de fire mobilselskaber med egne mobilnet (TDC, Telia, Telenor og 3) er undersøgt ved at foretage opkald udendørs fra alle telefoner gennem alle fire mobilnet.  Succeskriteriet var om en samtale kunne foretages.

Der blev foretaget 16 opkald fordelt på de fire telefoner i hvert af de 417 mobilhuller. Alt i alt blev der foretaget 6672 målinger.

Overraskende resultat for nogle

Resultatet af Teknologisk Instituts målinger kommer nok bag på mange: Kun på fire ud af de 417 steder, der på forhånd var udpeget som mobilhuller, var det ikke muligt at gennemføre et eneste opkald uanset hvilken telefon eller hvilket mobilnet, der blev benyttet. Fire andre steder, var det ikke muligt at foretage opkald i et eller flere af alle fire mobilnet, selvom der blev benyttet forskellige telefoner.

På 155 af stederne var det muligt at foretage opkald i alle fire mobilnet med mindst en af de fire mobiltelefoner.

På 254 af stederne var det muligt at foretage opkald i alle fire mobilnet med alle fire mobiltelefoner.

Det betyder helt konkret, at på 409 af stederne var det muligt at gennemføre taleopkald i alle fire net. Det svarer til svarende til, at det er muligt at foretage taleopkald i cirka 98 procent af de testede mobilhuller.

Det resultatet vil helt sikkert undre en del kommunalpolitikere.

Vi har på Mobilsiden.dk tidligere omtalt TV 2s mindre heldige forsøg på at kortlægge mobilhullerne i Danmark, så resultatet i den nye officielle rapport kommer ikke helt bag på os.

Der findes områder med dårlig mobildækning i Danmark, men fænomentet er slet ikke så udbredt som medierne og kommunalpolitikerne blæser det op til.

Kyster og skovområder er problematiske

De fire mobilhuller, hvor der slet ikke kunne opnås forbindelse var enten kystområder eller skovområder.

Ifølge rapporten så var de tre af stederne på Stevns, Falster og Bornholm. De tre mobilhuller er karakteriseret ved at befinde sig tæt på kysten under en skrænt eller en træbevoksning ned mod vandet.

I rapporten fremgår det, at der på sådanne steder kan forekomme skyggevirkninger, så der ikke kan opnås mobildækning fra mobilmaster længere inde på land. Det er et velkendt fænomen, som mange turister hvert år oplever specielt langs den vestjyske kyst.
Problematikken med skyggevirkninger har vi tidligere forklaret om i dette web-Tv indslag.

Det fjerde mobilhul var på Lystlundvej i Ulfborg. Mobilhullet er midt i en Ulfborg-Stråsø Plantage. Området ligger mellem Holstebro, Herning og Ringkøbing og består af nogle af landets største skov- og hedearealer. Der er meget få huse og veje i området, hvilket nok også er grunden til, at både hæren, naturelskere og de lokale vestjyske ulve er at finde i området.

Det kan ikke komme bag på ret mange, at området har dårlig mobildækning, da mobilsignaler typisk bliver blokeret af blot nogle få hundrede meters skov, og da der ikke er opsat mobilmaster i området, så er kun sporadisk dækning i det meste af området.

Forskel på mobiltelefonerne

Testen viste også stor forskel på sende- og modtageforholdene på de forskellige telefoner.

Den bedste mobiltelefon (Nokia 1800) på det bedste mobilnet (TDC) kunne gennemføre opkald i 408 ud af de 417 mobilhuller.

Den dårligste mobiltelefon (iPhone 4S) på det dårligste mobilnet (Telenor) gennemførte kun opkald i 373 ud af de 417 mobilhuller.

Tilsyneladende kan teleselskaberne give mobilproducenterne en stor del af skylden for den dårlige dækning. Men teleselskaberne får dog også en repremante.

Teleselskabernes dækningskort ikke gode nok

Rapporten afslører nemlig, at der er problemer med teleselskabernes dækningskort. I op mod halvdelen af de 38 mobilhuller med flest forbindelsesproblemer, svarer teleselskabernes dækningskort ikke overens med virkeligheden.

Teleselskabernes dæknigskort er simpelthen for positive, og kortene angiver dækning i områder, hvor opkald i praksis ikke kunne gennemføres.

Rapporten fremhæver også, at det er vanskeligt at sammenligne teleselskabernes dækningskort, hvis man ønsker at undersøge, om der er dækning et bestemt sted.

Læs hele rapporten her.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Gabry 10-05-2013 22:58:16

Så er det bevist en gang for alle - iPhones har elendige antenner. Jeg er selv erhvervssupporter hos et stort dansk teleselskab med base i Jysk base i Tranbjerg, og jeg må dagligt lægge ører til brok fra folk med iPhones vedr. deres dækning. Jeg synes det er skammeligt at den dyreste telefon på markedet er den med den ringeste antenne. Ifølge rapporten havde iPhonen DOBBELT så mange fejl som alle de andre telefoner.. Det er jo vanvittigt! Det er dog umulig at forklare folk der ringer, selvom man kommer med meget store hentydninger. Vi må desværre ikke sige noget dårligt om iPhone, da Apple i så fald slagter os hvis de finder ud af det.

Jeg har intet imod iPhones generelt, men er ved at være træt af at samtlige dækningsklager kommer fra folk med iPhones (den er sikker hver gange).

0 0
Thomas Larsen 10-05-2013 16:09:33

Altså standard GSM rækker jo ret langt, så selvfølgelig klart det er svært at finde mange huller :)

Tror dog ikke det kun er tale som de forskellige kommunalpolitikere er irriteret over, nok nærmere manglende 3G(Eller bedre) dækning, for ikke at nævne den båndbredde der er tilgængelig når de har dækning.

0 0
Johnny K. Olesen 12-05-2013 16:26:17

Hej Thomas Larsen

Ifølge rapporten så kommer der senere i 2013 endnu en kortlægning, som vil kigge på teleselskabernes datadækning på blandt andet 3G.

Alt andet lige så vil den rapport nok vise en noget større forskel mellem de forskellige netværk.

0 0
Gammelpot 10-05-2013 14:35:53

Jeg mener at producenter skulle tvinges til at oplyse, hvor god antennen er på deres tlf.
Det ville muligvis drukne i alle mulige andre specs. men så havde man i det mindste muligheden for at vælge (og i mobiltests var det forhåbentlig noget man ville fokusere på!)

0 0
10-05-2013 15:03:43

Det er jo desværre svært, for de vil jo bare pynte på tallene. Ligesom bilindustrien og deres km/l....Deres oplyste tal er vist kun noget man kan drømme om....

0 0
Sven A. 11-05-2013 20:58:06

Kunne være rart når mobilsiden.dk tester mobilerne, også ville teste mobilantennen, om den var god, ok eller ringe. Fordi så ville dem som bor på lars tyndskidsmarker ikke købe en mobil med dårlig antenne... Bare en ide.

0 0
Johnny K. Olesen 12-05-2013 16:20:04

Hej Sven A

Vi vil også rigtigt gerne teste telefonernes antenner, men realistisk set så har vi ingen mulighed for det.

En reel test af mobiltelefonernes antenner på forskellige frekvenser kræver professionel testudstyr, og mig bekendt så har vi kun to testfaciliteter i Danmark, som har udstyret og uddannede medarbejdere, der kan foretager sådanne komplicerede tests.

Vi har simpelthen ikke penge til at smide et stort fem-cifferet beløb efter hver mobiltelefon, vi tester.

Såvidt som jeg kan se, så arbejder Erhvervsstyrelsen og telebranchen lige nu på en eller anden form for mærkeordning til mobiltelefoner, og det er realistisk set nok den bedst måde.

0 0
Gammelpot 11-05-2013 23:24:39

"Kunne være rart når mobilsiden.dk tester mobilerne, også ville teste mobilantennen, om den var god, ok eller ringe"

Enig!

0 0
Anders W 10-05-2013 13:05:05

"Tilsyneladende kan teleselskaberne give mobilproducenterne en stor del af skylden for den dårlige dækning..."

Det har undret mig længe, hvorfor teleselskaberne tager tæskene (og de enorme investeringer) for dårlig dækning. Det gælder ikke kun i DK, men også på verdensplan.

Hvis alle mobiler havde en ordentlig antenne, så kunne det være at vi ikke behøvede så finmasket et mobilnet, og der ville måske være råd til at give dækning ved havet og i skoven.

0 0
Brian 10-05-2013 14:04:15

Kunderne mener jo at den telefon de har købt er ufejlbardig. "jamen den er jo helt ny"

0 0

Om brug af cookies