Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Mobilen smelter sammen med bredbånd. Telia lancerer UMA!

Mobilen smelter sammen med bredbånd. Telia lancerer UMA!

I dag annoncerer Telia lanceringen af den nye teknologi UMA i Danmark. Det kan betyde billigere mobilsamtaler til danskerne, hvis man altså har en UMA-kompatibel mobiltelefon.

Mobil- og bredbåndstelefoni i ét

UMA står for Unlicensed Mobile Access og er en ny teknologi, der tillader mobilen at skifte uproblematisk mellem almindelige mobilnet og VoIP opkald via en trådløs bredbåndsforbindelse.

En UMA-mobil anvender automatisk en tilgængelig trådløs internetopkobling til at foretage opkald. Bevæger brugeren sig uden for netværkets rækkevidde, stiller telefonen selv om og fungerer nu som en almindelig mobiltelefon.

Teknologien indebærer således potentielt langt billigere mobilsamtaler for kunderne, så længe man opholder sig i nærheden af en WLAN-opkobling.

Telias løsning

Telia har indkaldt til pressemøde i dag, mandag den 28. august, hvor man vil lancere et UMA-baseret produkt, der har fået navnet Mobil IP. Mobilsiden.dk har talt med Telias pressechef, Rune Hansen, som oplyser, at selskabet forventer, at Mobil IP vil ændre spillereglerne på det danske telemarked.

Særligt forventes en stor gennemslagskraft i forhold til fastnetmarkedet, som Mobil IP går direkte efter at overtage. Telia oplyser yderligere, at produktet bestemt bliver i stand til at konkurrere på prisen i forhold til eksisterende fastnetløsninger. Det står på nuværende tidspunkt ikke klart, hvad Telias service kommer til at koste.

Pakkeløsning

En af fordelene ved UMA teknologien, og Telias Mobil IP løsning, frem for nuværende fastnet- og mobilløsninger er, at brugeren får IP-telefoni og mobiltelefoni i en pakke. Det betyder, at der kun er en telefon, et nummer, en regning, en adressebog og en telefonsvarer at holde rede på.

For at kunne anvende den nye teknologi kræves en telefon, der kan anvende UMA til at foretage og modtage opkald. Et pænt antal sådanne mobiler er efterhånden tilgængelige i udlandet, og man kan gætte på, at de er på vej til det danske marked snarest. Indtil videre er Nokia 6136 et godt bud for danske UMA-entusiaster. Mobilsiden.dk har tidligere skrevet om Nokias UMA-mobil - du kan finde artiklen her.

Ubesvarede spørgsmål

Der er i øjeblikket mange ubesvarede spørgsmål i forbindelse med Mobil IP - det vides ikke, hvad produktet kommer til at koste, hvilke telefonmodeller Telia vil udbyde det til, eller præcist hvornår danskerne for første gang kan snakke i mobil via trådløst internet.

Vi vil dog uden tvivl være en hel del klogere efter Telias pressemøde, og Mobilsiden.dk lover at holde dig opdateret.

Læs mere...

Mobil IP, klik her!

Mobilsiden.dks omtale af Nokia 6136, klik her

Teknologien bag Telias produkt, klik her

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies