Mobilkøberne bliver snydt så vandet driver

Jagter du en ny billig mobiltelefon, så pas på når du søger på nettet. Falske prisdatabaser lokker dig til at betale for meget for mobilen.

Mobilkøberne bliver snydt så vandet driver

Hjemmesider der fremstår som uafhængige prisguider skyder op i hopetal på nettet.

På overfladen minder siderne om markedets rigtige sider med prissammenligning – som f.eks. EDBpriser.dk og Mobilpriser.dk. Men i virkeligheden er der tale om reklamesider, der skal lokke mobilkøberne til at handle udvalgte steder.

Priserne på disse sider har langtfra noget at gøre med markedets laveste priser eller bedste tilbud.

Siderne lokker typisk kunderne til webshops hos Telia, Call Me og 3. Lokkemidlet er kampagnetilbud fra enkelte udbydere, men har intet med en reel prissammenligning at gøre.

Forbrugerrådet: Ulovligt

Når en webside lader brugerne tro, at de får den billigste pris, er det et brud på reglerne. I BT mener Forbrugerrådet, der er tale om en overtrædelse af reglerne for god markedsføringsskik.

– “Siderne må ikke give det indtryk, at de guider forbrugeren til den bedste pris, og så i virkeligheden viser de bare priser på nogle få udvalgte teleselskaber”, siger økonomisk rådgiver, Martin Salamon fra Forbrugerrådet til avisen.

De falske sider er blandt andet: mobilterminalen.dk, nyemobiltelefoner.dk, mobilbasen.net, mixmo.dk, bredbaandspriser.dk, billigmobil.eu og mange andre.

Telia erkender vildledning

Telia siger til BT, at er bekendt med siderne.

– “Vi kender godt siden, da de forhandler vores produkter. Nu har jeg selv været inde at kikke og må erkende, at det er vildledning. Vi vil nu kontakte dem og bede om, at den praksis bliver ændret. Ellers giver det os et dårligt rygte”, siger Jens Ottosen-Stødt, juridisk direktør i Telia, som også ejer Call Me.

Det er ikke lykkedes BT, at få kontakt til selskaberne bag de falske prissider.

De rigtige prisguider

I virkeligheden findes der relativt få prisguider i Danmark. Her er dem du kan regne med:

 – Kelkoo
 – Pricerunner
 – EDBpriser
 – Mobilpriser.dk

Redaktionen har dækket den videre fortælling

Siden vi publicerede denne fortælling er der kommet nyt i sagen. mobilsiden holdt fast i sin interesse i tematikken. 1/1/2010 gik redaktionen videre og publicerede fortællingen Nytår 2009: 53 mio. – ny SMS-rekord i Danmark – Artiklen kan du læse her her. Se de seneste nyhede om temaet her.