Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Mobilkrigen er genoptaget - Nokia er tilbage

Mobilkrigen er genoptaget - Nokia er tilbage

ANALYSE: Nokia mener det seriøst, når de siger "We are back", mener chefredaktør på Mobilsiden.dk, John G. Pedersen, der her gør status efter Nokia World 2010 i London.

Nokia World 2010 samlede omkring 5.000 deltagere.
Nokia World 2010 samlede omkring 5.000 deltagere.

Med en tydelig, nærmest aggresiv retorik og ordene "Nokia is BACK!" kridtede verdens største mobilproducent Nokia banen op til kamp på smartphone-markedet, der i de seneste 2-3 år har været voldsomt domineret af Apple's iPhone og telefoner med styresystemet Android fra Google.

Ordene kom fra den afgående topchef for mobile enheder, Anssi Vanjoki, som forlader Nokia efter 19 år i virksomheden, på arrangement Nokia World 2010 i London, som samlede 5.000 branchefolk fra hele verden.

Nokia erkendte, at de ikke har fået nævneværdig opmærksom i særligt amerikanske medier, men gjorde samtidigt tydeligt opmærksom på, at INGEN sælger så mange smartphones som Nokia.

De topchefer, som Mobilsiden.dk talte med ved konferencen mente ikke, at Nokia har leveret dårlige produkter på markedet de seneste år, men medgav dog til en vis grad, at der havde været et tomrum.

Kvalitet er nøgleordet

Apple og Android har ikke, ifølge Nokia, overrumblet dem.

Fra scenen gjorde Anssi Vanjoki, opmærksom på, at Nokia var den eneste producent som i 2007 bød Apple velkommen i mobilbranchen.

Fra Nokia i Danmark, blev Apples indtog, set som en lejlighed til konkurrence.

- "Vi ser det som en udfordring, når der kommer konkurrence på markedet, og det generer en masse god energi internt i virksomheden. Men vi viste jo godt, at Apple og Google kom,", siger den danske landechef Ruhne Fiala til Mobilsiden.dk

Kvalitet har været et nøgleord, som alle undervejs på Nokia World stødte på igen og igen.

- "Konkurrencen er blevet lidt bredere det seneste års tid. Vi har ikke brugt vores energi på at lægge noget på markedet, som vi ikke følte havde den kvalitet, der skulle til. Vi har hellere ville tage tiden til at få det helt i orden. Det vlle være for kostbart at få noget ud, der ikke havde den rigtige kvalitet," lyder meldingen fra Ruhne Fiala.

Nokia mener, at Symbian^3 nu leverer den platform, som kan tage virksomheden og produkterne det næste skridt.

Nokia har genfødt sig selv

Mobilen til de innovative firstmovers er N8.

E7 giver erhvervsbrugerne en ny "communicator", mens C7 er den designrigtige version af N8 og C6 rammer de prisbeviste. Sidst i rækken, C3 Touch and Type, der er en minismartphone til dem som endnu ikke er parate til det store ryk op på en rigtig smartphone.

Med denne produktportefølge og et 2010-opjusteret Symbian^3 som platform, har Nokia genfødt sig selv. Med f.eks. N8 eller E7 behøver mobilkøberne ikke længere være flove over, at have købt en Nokia telefon.

HD video, multitouch-zoom, top fysisk kvalitet, rigtig multitasking samt et nyt farverigt udtryk på skærmene, er nogle af de mangler, som produkterne råder bod på.

Altsammen moderne features, der har været en 'selvfølge' for mange af dagens smartphone-brugere på Android og iPhone - men som indtil nu har været "en by i den finske ødemark", hvis man har haft produkter som N97 eller N900 i hænderne.

Applikationer er den nye sort

En anden vigtig ting at notere sig fra Nokia World 2010 er tilgangen til udviklerne af appliaktioner. Netop "apps" er noget mobilkøberne i højere og højere grad efterspørger - præcis derfor er de vigtige.

Nokia har med en ny udviklingsplatform ganske simpelt gjort det lettere for udviklerne at skrive deres apps til Symbian^3 - og ikke mindst kan brugerne også købe applikationerne i Ovi Store - enten via kreditkort eller direkte over mobilregningen - noget som i høj grad har haltet på Android-systemet.

Selvom også udviklerne virker positive over for de nye tiltag, måske fordi nogle af dem fik en N8 med hjem, gør en glad stemning alene ikke, at det bliver en succes.

Det er yderst vigtigt, at Nokia også får fat på premium-indhold - altså de fede programmer og spil, som primært iPhone har været eksponent for. Ingen gider nemlig bruge en appstore, som kun har dårligt og manglende indhold. Hvis ikke Nokia formår at få succes her, vil deres image få endnu et dyk.

Nokia skal levere varen

Produkterne er her, platformen er her og de positive vinde blæser igen god energi i Nokias retning. Men nu skal der leveres i butikkerne og hos kunderne.

Alle med bare en smule mobilforstand kunne se, at Nokia N97 var en fejltagelse - selvom Nokia kun modvilligt indrømmer det. Derfor nytter det ikke noget, at produkterne i de endelige versioner halter, og at vi skal høre sætninger som "ja, men vi er stadig dem, som sælger mest".

For at sælge mest, er ikke det samme som at være bedst.

Nokia virker mere kampklare end nogensinde før, så det bedste bud er, at mobilerne rent faktisk virker som vi forventer, når de kommer. Interessant er det også, at Nokia har lavet en fornuftig prissætning, som kan blive et parameter i konkurrencen.

Den finske supertanker har sat alle sejl i masten. Nu er spørgsmålet, om nogle af dem alligevel er ædt af møl, efter et par år i lastrummet.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Dan Riis 20-09-2010 22:03:41

Sikke dog en børnehave her :)

Nå men jeg er en gammel Nokia mand, men siden Nokia E71 har jeg ikke skimtet på en eneste Nokia telefon siden.

Nu skal jeg ud og have en ny telefon til den første. Da jeg har haft Android i over et år nu - og i kortere perioder iPhone, var jeg ret sikker på at det skulle være en ny Android telefon i form af en Samsung Galaxy S.

Men nu har jeg siddet og kigget lidt på N8 de sidste par dage - og ved i hvad? Jeg er sku kommet i tvivl om jeg skal vente på N8. Utroligt..! Konen har lige langet mig en fordi jeg igennem et år har tudet hendes ører fulde om hvor genialt Android er i forhold til Symbian set ud fra et brugervenligt interface.

Grunden til at jeg er kommet i tvivl er fordi at den ser ud til at være bygget i ORDENLIGE matrialer - glas og metal .. Ahhh.. Nokia E71 - det var tider :)
OLED skærm? Ikke en gammel sur trykfølsom skærm som i N5800? Nej en rigig OLED skærm!
Og ikke mindst - det første mobil kamera der har fanget min interesse fordi jeg er foto nørd. Jeg har haft absolut INTET tilovers for nogen mobil telefon med kamera - de er ud fra en fotografs synspunkt ubrugelig i forhold til et godt dSLR.

Alt det megapixel ræs er til at brække sig over. Jeg stiller til hvilken som helst tid, og sted gerne op med mit 7 år gamle Canon 3.2 megapixel kompakt kamera, og påstår at ingen mobiltelefon kan tage et bedre billed end det.
Hvorfor? Fordi at der er to ting i denne verden der giver flotte billed og som ingen mobil telefon kan konkurrerer mod et rigtig fotoapperat:
1. Billedsensoren - i grove træk jo større jo bedre - derfor tager dSLR kameraer altid bedre billeder end kompakt kameraer - deres billedsensor er større.
2. Objektivet - glasset foran sensoren på en mobil telefon som et par billige læsebriller fra Bilka til 39 kr kontra et par 5000 kr dyre briller fra Synoptik justeret af en professionel optikker til dine øjne.

N8 har en stor billedsensor, og ser man på de billeder der ligger på nettet, er de FLOTTE - især nat billederne står rigtig flotte - tror faktisk at de står ligeså flot som mit gamle Canon.

Så iPhone kan komme med deres 5 megapixel med HDR (som iøvrigt ikke har meget med HDRi at gøre) og stoppe op et hvis sted. Jeg er overbevist om at Nokia har ramt sømmet lige på hovedet denne gang.
Billederne jeg har set har i hvert fald fået mig til at OVERVEJE at bruge en mobil telefon til at tage billeder som jeg ligefrem kunne finde på at vise frem for vennerne uden at blive til grin :-)

Men men.. Symbian.. ÆV ÆV.. De skal VIRKELIG have oppet sig hvis jeg skal have Symbian igen. I kan komme med alle jeres påstande om at Symbian er det mest anvanceret OS på market, men hold kæft hvor er det træls at arbejde med til dagligt, men har Nokia kigget Android/iOS bare lidt over skulderen.
Har de fixet fx at man konstant skal bekræfte hver gang man skal på nettet, dobbelt klik, manglende smileys, tråede sms,sync med fx Google kalender/kontakter mv.. Ting der kunne tage pippet fra mig på min ellers højtelsket Nokia E71.
Har de lavet om på Symbian så det er ligeså brugervenligt som Android/iOS - ja så er der måske håb for at jeg vælger en Nokia igen efter lang tid uden Nokia..
Nå bare lidt tanker herfra - Nokia burde smile over at jeg overhovedet gider bruge tid på dem igen..

0 0
Henrik 20-09-2010 23:17:39

Hej Dan.

Jeg forstår fint hvad du siger. Jeg har en N97, og den er ikke perfekt. Mere behøves der vist ikke siges om dette, selvom jeg faktisk er nogenlunde tilfreds med den nu efter et hav af opdateringer.

Jeg har prøvet en af de senere prototyper af N8, så jeg kan ihvertfald svare på nogle af dine ting:

"Har de fixet fx at man konstant skal bekræfte hver gang man skal på nettet"

Ja, det kan man selv styre nu. Hele netværks-stacken i Symbian^3 er lavet om fra bunden af. Det kan også finde ud af at roam'e mellem wifi og 3g automatisk, som man kender det fra Android. Dog er der også en power-save mode man kan aktivere, som gør at den er mindre aggressiv i sin roaming, hvilket er handy hvis man er tæt på at løbe tør for batteri.

"dobbelt klik"

Jeps, de er væk. Nu hedder det single-click og long-press for options, over det hele. Selv gamle apps virker på den måde på Symbian^3.

"manglende smileys, tråede sms,sync"

Smileys er der nu, thread mails og SMS og sync med Exchange er nemt samt andre mailsystemer.

"med fx Google kalender/kontakter mv.."

Ok, det der har jeg haft mulighed for at prøve, så det ved jeg ikke. Mail fra Google virker fint - det gør iøvrigt også på Symbian^1 (N97 osv.)

"Ting der kunne tage pippet fra mig på min ellers højtelsket Nokia E71."

Enig. Faktisk så er der allerede nogle af tingene som blev forbedret fra S60 3.1 (E71) til S60 3.2 (E72, X5 mm.)

"Har de lavet om på Symbian så det er ligeså brugervenligt som Android/iOS - ja så er der måske håb for at jeg vælger en Nokia igen efter lang tid uden Nokia.."

Det er lidt individuelt og smagssags betonet. MEN Symbian^3 er ihvertfald blevet forenkelt i sin interaktion og er blevet meget _meget_ hurtigere.

"Nå bare lidt tanker herfra - Nokia burde smile over at jeg overhovedet gider bruge tid på dem igen.. "

Hehe...ja, de bør de vel. Tror godt de ved hvor skoen trykker nu, selvom de kun siger når kameraet er slukket ;-)

0 0
Dan Riis 21-09-2010 09:32:37

Jeg har levet fint med Nokia igennem mange år, men må indrømme at jeg har følt mig som en beta-tester for Nokia mange gange fordi deres software ikke fungerede ordenligt når de kom med en ny model.

Men det lyder positivt at de er gået nye veje - omvendt kunne de ligeså lade være med at smide N8 på gaden hvis de ikke så over skulderen på deres nye konkurrenter.
Det er muligt at de ikke ser Apple eller Android som en trussel, men man skal ikke være uddannet professor for at se hvor Nokia ender i den sidste ende hvis de ikke kommer tilbage i rampelyset blandt de førerne i highend sortimentet.

Hvis Symbian er et kvantespring til det bedre, kan jeg nok leve med det igen.
Eneste ankepunkt jeg har på hardwaren er batteriet - 1200.. HVORFOR? Nu har lavet deres E serie med et 1500 batteri - det er sku nedtur, for især deres N serie har aldrig været god til at holde strøm. Jeg ved ikke hvor mange Nokia telefoner jeg har måtte opgive pga dårlig batteri tid.
Min E71 kunne holde strømmen - nok mest pga den lille skærm.
Men jeg glæder mig til at se de første tests på det punkt :)

0 0
Henrik 21-09-2010 10:58:39

Ja, selvfølgelig har de kigget konkurrenterne over skulderen den her gang, det skal man jo gøre ;-)

Selvfølgelig ser Nokia dem som konkurrenter, men nok mere Android end Apple. Apple er ikke så farlig simpelthen pga. deres forretningsmodel. Android, er på trods af mange trælse ting, noget mere "bredt" appellerende end Apple er, og derfor "farligere". Dog vil jeg mene, at det ikke burde være så forfærdelig svært for Nokia, at presse Android. Det er nogle ret simple ting de mangler pt. ifht. Android, alle de basale ting som OS kernel, effektivitet i OSet, modernisering af netværk og grafik, styr på fragmentering og en app store der virker ordentligt - ting der er dyre at lave, har de allerede fikset.

Så lad os se hvad der sker. 2010 har været et blodbad, 2011 blir vildere fra alle kanter.

0 0
peter 21-09-2010 10:12:12

Hmm ja hvis du synes Nokias N-serie er dårlig til at holde strømmen er en iPhone og helt sikkert Android nok ikke noget for dig :-)

0 0
Dan Riis 21-09-2010 11:14:13

Peter: Da jeg har haft Nokia i mange år og har haft flere Android og iPhone modeller indefor det sidste år, kan jeg da komme med min erfaringer her:

Den ENESTE nokia telefon (af nyere data med farveskærm mv) jeg har ejet der har kunne holde strøm er Nokia E71 - derfor overlevede den 9 måneder hos mig.
Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har haft mine Nokia på værksted fordi de slet ikke kunne holde strømmen. Måtte oplade 2-3 gange dagligt på fx min N95.
I gennemsnit har jeg oplevet stort set alle mine Nokia telefoner som min iPhone 3GS.

Min iPhone måtte jeg oplade to gange dagligt.
Min HTC Magic 1 gang dagligt.
Min HTC Hero 1 gang dagligt.
Min Sony Ericsson X10i (med nyeste software) ca 1.5 dag - I Berlin i en måned uden data forbindelse, holdt den 5-6 dage uden problemer.

Iøvrigt måtte jeg sælge min Samsung Omnia HD med Symbian efter 2 værksteds besøg fordi jeg simpelthen ikke kunne få den til at holde mere end 6-7 timer selvom den bare lå på standby - ingen fejl at finde.

Så jo min erfaring er at Android SAGTENS kan holde batteriet på trods af store skærme og højt data forbrug.

Så hvad er din erfaring siden du kan komme med udtalelse?

0 0
peter 21-09-2010 12:59:04

Jeg har selv en Nokia 5800 og min kæreste har en Desire. Der ud over er masser af mine kollegaer gået fra en Symbian til en Android og alle de observationer peger mod at Android generelt ikke holder batteri så lang tid som Symbian. Men generelt (diverse anmeldelser, forum indlæg osv.) er det da også kendt at Android på nuværende tidspunkt er den smartphone platform som har størst problemer med batteri levetid. Selv Google har været ud og kommentere på problemet.

Jeg kan i øvrigt godt lide at du baserer din sammenligning på erfaringer du har med Nokia mobiler du utallige gange har haft på værksted. Der var vel en grund til at den var på værksted - den var vel fejlbehæftet og så giver det vel ikke meget mening at sammenligne med det? :-)

0 0
Dan Riis 21-09-2010 13:51:56

Tja.. Omvendt kan man jo sige at jeg mente bestemt at mine Nokia har været fejlbehæftet fordi at jeg ikke engang kunne komme i nærheden af de batteritider som Nokia påstod. Ved godt at man ikke kan regne med dem.
Men vi snakker at jeg max kunne få 1/3 ud af batteriet i forhold til hvad de oplyste.
Værkstederne har ikke kunne finde fejl på min telefoner og sagde at sådan var det bare.

0 0
Henrik 21-09-2010 12:16:25

Hmm, jeg har Google Latitude kørende hele tiden og bruger derud over musik-afspiller og browseren ofte på min N97. Den holder ca. 2 dage på den måde.

Til gengæld hvis jeg optager video, suger den strøm som bare fanden. Det må være fordi det der realtime kamera-til-mp4 komprimering virkelig sætter CPU og/eller DSPen på arbejde (en processor der arbejder bruger mere strøm).

0 0
Allan 21-09-2010 09:17:11

Det med at gå på nettet uden at bekræfte og også skifte seamless mellem 3G og Wifi kan min E75 allerede - og det skønner jeg virkelig på i forhold til implementeringen i min N95 8GB, hvor man netop skal bekræfte og den bliver på 3G selvom man kommer hjem til sit Wifi (N95 8GB er dog på andre punkter en bedre telefon end E75, men lad nu det ligge).

0 0
Kenneth Jørgensen 17-09-2010 15:38:59

...end Android og iPhone fanboi's... Og det er Nokia fanboi's.

For Nokia folkene er så understimuleret grundet Nokias udbud de sidste par år at de går helt i selvsving når der der endelig sker noget.

Det er morsomt.

Når det så er sagt...

Glæder mig til at se hvad Nokia mener de kan bringe til bordet.

0 0
18-09-2010 10:18:17

@Kenneth Når jeg tænker på N8 og de andre snarligt kommende telefoner fra Nokia så er det ligemeget om de er gode eller dårlige for Android og iphone fans. Hvis N8 bliver en succes så giver det bare mere konkurrence(lavere priser)og måske nye funktioner som apple og google kan kopiere.

Hvis N8 bliver en ny N97 eller en ny N96 så kan Android og iphone fans endnu engang grine af Nokia fans, der endnu engang bliver snydt.

Så til alle såkaldt Nokia smartphonefans fans enten bliver i snydt eller opnår meget forsinket den samme glæde ved smartphones som applefans har haft siden 3g og androidfans har haft siden Nexus og Magic.

0 0
18-09-2010 10:33:31

Iøvrigt et lille tip, læs artiklen om Telias priser på N8 og nyd det lille klip der følger med hvor N8 snejler sig igennem sine skriveborde. Det skal nok blive en god mobil til over 5000kr. Oppe i det prisleje er den allerede langt forbi Samsung S, Desire og Legend og ikke langt fra iphone4 32gb.

0 0
KimDotDK 18-09-2010 12:01:57

PeterL, bliver du aldrig træt af at lukke lo.. ud? En pris på 5000kr? Prisen uden abb. kommer til at ligge omkring 3500kr. Lær at læse før du smider om dig med tal.

0 0
18-09-2010 15:29:53

Jeg vil da også indrømmer jeg var lidt overrasket over prisen(jf artiklen her på siden), men 3500 er mere nokia-agtigt.

0 0
KimDotDK 18-09-2010 17:55:08

Go´morn PeterL :D
Jeg begynder at tro, du gør dig dummere end du er. Det kommer vel ikke bag på dig at prisen med abb. er højere, end uden? Når du sammenligner med Telias N8 pris, skal du jo gøre det samme med iPhone4 16GB, der så er 7400. Sværere, er det ikke.
Prisen uden abb. er så selvfølgelig lavere, men så også uden taletid, sms osv. indkluderet. Så er du vist klar til at gå ud og shoppe mobil alene, for første gang :D

0 0
peter 18-09-2010 16:12:27

Hvordan kan du nogensinde være overrasket over at Telias N8 priser ligger langt over hvad den kan fåes til uden abbonnemant!?? Sådan er det da altid når der, som der står i artiklen, er en masse taletid, sms'er, mms'er og data med i abbonnementet. Så har du da ikke meget forstand på mobilabbonnementer hvis det kommer bag på dig. Men det er godt at se at du tydeligt erkender at du tog fejl.

Jeg synes det er lidt komisk at der bliver langet ud efter os Nokia "fanboi's". Og at vi er værre end Apple og Android fanboi's. Jeg har altid været af den opfattelse at Apple fanboi's ikke forholder sig til argumenter men kun sviner alt og alle der har en anden holdning end dem. Jeg synes det efterhånden ser ud til at være det samme der er tilfældet med flere Android fanboi's. Hvad enten de folk i det her diskussion er Apple, Android eller noget helt andet fanboi's så har I i det mindste til fælles at I ikke forholder jer til facts. PeterL du er en af de værste. Du kommer med fuldstændig forkerte oplysninger som du forsøger at argumentere med og når vi så tilbageviser det hele så forholder du dig slet ikke til det! Der kan ikke være mange tilbage der kan tage dig seriøs.

0 0
peter 18-09-2010 16:12:27

Hvordan kan du nogensinde være overrasket over at Telias N8 priser ligger langt over hvad den kan fåes til uden abbonnemant!?? Sådan er det da altid når der, som der står i artiklen, er en masse taletid, sms'er, mms'er og data med i abbonnementet. Så har du da ikke meget forstand på mobilabbonnementer hvis det kommer bag på dig. Men det er godt at se at du tydeligt erkender at du tog fejl.

Jeg synes det er lidt komisk at der bliver langet ud efter os Nokia "fanboi's". Og at vi er værre end Apple og Android fanboi's. Jeg har altid været af den opfattelse at Apple fanboi's ikke forholder sig til argumenter men kun sviner alt og alle der har en anden holdning end dem. Jeg synes det efterhånden ser ud til at være det samme der er tilfældet med flere Android fanboi's. Hvad enten de folk i det her diskussion er Apple, Android eller noget helt andet fanboi's så har I i det mindste til fælles at I ikke forholder jer til facts. PeterL du er en af de værste. Du kommer med fuldstændig forkerte oplysninger som du forsøger at argumentere med og når vi så tilbageviser det hele så forholder du dig slet ikke til det! Der kan ikke være mange tilbage der kan tage dig seriøs.

0 0
18-09-2010 21:07:47

Grunden til at vi er nogle der har en hvis skepsis overfor Nokia er at deres seneste forsøg på at levere en ny "topmodel"(smartphone) ikke har været specielt succesfuld. Jeg kan jo igen nævne N96 og N97.

Nokia vil med N8 stjæle markedsandele fra Android og iPhone. Android er mange forskellige modeller så det kan de måske få succes med at konkurere med nogle modeller, men rammer ved siden af mod andre fx en design mobil som HTC Legend(= billig iPhone).

Det er også muligt at de får fat i nogle applefans men som dirkete konkurrent skyder N8 laaaangt ved siden af. I kan komme med alle de lister af funktioner som N8 har/får som iPhone ikke har. Det er komplet ligegyldigt.

Iphone sælges ikke på hundrede forskellige funktioner, men derimod på en gennemtænkt brugerflade, simplicitet og funktionalitet. Du kommer aldrig til at se en iphone med ti adaptere som tilbehør såsom N8 har. N8 er ingeniørens våde drøm, iphone4 er trendsætterens våde drøm. At iphone koster en masse penge er i øvrigt bare med til at gøre den mere eksklusiv, så til en hvis grad gør det ikke noget den er dyr.

Men apple er smartere end Nokia for hvis du både vil være nørd og trendsætter(fx Sonne fra So Ein Ding) så er det muligt.

Med andre ord kan iphone4 blive en N8 med et fantastisk design men uden en masse adaptere, N8 kan aldrig blive en iphone, fordi transformationen kræver at man nørder.

Nokias signaler hænger ikke sammen med produktet, N8 er en Nokia og hverken en Android(fordi android dækker over mange forskellige typer af mobiler) eller en iphone, men det er de to sidste ting de gerne vil være.

0 0
peter 19-09-2010 09:33:32

Igen lukker du virkelig bare *L* ud PeterL. Nokia påstår ikke de vil omvende hjernevaskede iPhone fanboy's. Det er på ingen måde muligt. De ville jo give 5k for en mursten hvis der stod Apple på den! Jeg har altid anset iPhone købere for at lemminger. De følger bare strømmen uden på nogen måde at tage stilling til noget som helst (måske generelliserer jeg en anelse :-)) Hvis man ikke kan finde på andet kan man jo bare købe en iPhone, den virker jo godt til de få ting den kan. Det tror da pokker den kører hurtigt når den bruger en 1 GHz processor til at køre en enkel lille simpel app! Og få mig ikke startet om Sonne. Har I ikke lagt mærke til at han går lidt sjovt? Det er fordi Father Jobs har hånden så langt oppe i *r* på ham og styrer ham som en nikkedukke. Han har jo som de andre lige omtalte fanboys ikke sat sig ind i noget som helst. Jeg har utroligt tit oplevet ham sige direkte forkerte ting - flot!

Nå slut på den lille rant :-) Men sådan folk kan man ikke omvende og mig bekendt har Nokia aldrig påstået at de vil omvende de folk (prove me wrong). Efter min mening (mener også jeg har hørt Nokia selv sige det) er Nokia slet ikke i konkurrence med Apple. Nokia skal fange de folk som kræver lidt mere af funktionalitet og som ikke bryder som om at Father Jobs skal bestemme i mindste detalje hvad man skal synes om. Dem er der heldigvis stadig en overvægt af.

Så igen tager du fejl PeterL

0 0
19-09-2010 14:17:02

De gør da ellers hvad de kan for at kommentere fejlene på iphone(iphone er da heller ikke fejlfri fx antennefejlen). Det Nokia til gengæld ikke har formået er at imponere anmelderkorpset med en smartphone, iphone 3gs og 4 derimod modtager generelt rigtigt gode anmeldelser.

Angående Sonne så lægger han ikke skjul på sin begejstring for apples produkter, hvis han stod alene med den holdning ville det da også komme til at virke hult. Jeg synes generelt han laver gode anmeldelser, men hvis du hentyder til han seneste iphone 4 anmeldelse så vil jeg give dig ret i at den er for ukritisk. Det ændrer dog ikke ved iphone 4 generelt får rigtigt gode anmeldelser også her på siden:
http://www.mobilsiden.dk/web-tv/web-tv-iphone-4-genial-men-lidt-gammeldags,lid.12475/

Bemærk i øvrigt at Nokia ikke nævnes i anmeldelsen modsat to android mobiler.

Angående folk der har iphone, så er der selvfølgeligt nogle der bare følger strømmen, men de findes også hos Nokia og kommer formentligt til Android.

Men jeg kender også folk som både bruger apples computere og iphone i professionelle sammenhænge(fx GIS og matematik eksperter), så din generalisering af iphone holder ikke, her er tale om hamrende kritiske folk.

@Henrik 14% på et marked hvor de billigste smartphones koster omkring 2000kr og de færreste kommer over 4500kr og hvor flere producenter har været i gang i årtier, det er godt klaret. Og så længe Apple kan bliver ved med at overtale brugere til at investere mindst 5000kr i iphone(godt julpet af hype og anmeldelser jf. min reference til google) frem for 3500kr i fx en Nokia, så har Nokia et problem.

0 0
peter 19-09-2010 16:45:12

Ja det er også ny stil fra Nokia, de er begyndt at være lidt mere aggressive. Det kan jeg godt lide, det tyder godt for deres fremtidige marketing. Når det så er sagt så var det vist Apple der startede med at lange ud efter alle andre da de holdt pressemøde om deres antenne problemer. Det blev virkelig gjort på ren børnehave manér som et barn der får skældud for at gøre noget forkert som så svarer ved at sige: "De andre gør det også!" Det var virkelig ynkeligt!

Du bliver ved med at konstatere iPhone får gode anmeldelser og positiv omtale og Nokia gør ikke. Med fare for at gentage mig selv :-) Jeg er enig, Nokia har ikke lavet et rigtigt godt produkt i flere år! Så stop nu med at gentage det, jeg (måske vi) er enige. Men lad os nu se det de kommer med nu og give dem en chance. Med de nye modeller hverken kan eller vil de konkurrere med Apple. Jeg mener slet ikke man kan sammenligne deres produkter. De appellerer til vidt forskellige folk og markeder.

Nej det er lang tid siden jeg er stoppet med at se So Ein Ding. Jeg har bare flere gange oplevet at han er kommet med direkte forkert oplysninger. F.eks. nå han anmelder Nokia (for der ved jeg tilfældigvis mest :-)) og der er han flere gange sagt helt forkerte ting. Det er ok at være kritisk, men så kan han i det mindste være saglig. Og ja han er totalt ukritisk overfor Apple ting, det holder altså ikke på en public service station!

0 0
19-09-2010 20:38:30

Jeg er helt enig i at apple ikke er uskyldige fx at de skulle presses til at komme med en latterlig løsning på antenneproblemet. Ikke desto mindre gav det endnu en gang masser af medieomtale iphone 4 blev vist frem igen og igen og personlig tror jeg ikke de har tabt på sagen.

Bemærk samtidigt forskellen, N97 og N96 blev ikke godt anmeldt, de havde nogle problemer(med N96 var det vist noget med designet, jf. anmeldelsen her på siden). Den slags problemer når selvfølgeligt mobil og gadget sider men ikke meget andet. iphones antenneproblem derimod når verdenspressen.

Lidt tilsvarende var deres stunt med at glemme en iphone 4 på den bar, igen får de stor medieomtale og ikke bare det de får folk til at spekulere på om det var et mediestunt eller et uheld og på den måde bliver sagen ved med at køre og skabe opmærksomhed.

Om man kan lide Steve Jobs eller ej er en ting, men han har været en gigantisk succes, apple styrer gadget medierne.

Angående Nokias fremtid så har i sikkert gættet at jeg ikke ser specielt meget frem til N8, noget andet jeg tilgengæld glæder mig til at se er resultatet af deres samarbejde med intel, det tror jeg kan blive rigtigt interessant. Selvføgligt kommer de tilbage alt andet ville være tragisk.

Og Sonne hvis han kommer med en tilsvarende anmeldelse af ipad inden for de næste ti uger, ja så bør han nok komme på en antiæblekur. Desuden bør den næste mobil han anmelder være netop N8.

0 0
Henrik 19-09-2010 23:58:34

Inden du afskriver Nokia helt, skal du nok lige læse de her ting først:

http://www.pocketgamer.biz/r/PG.Biz/Nokia+news/feature.asp?c=23578

http://gametheoryonline.com/2010/09/15/android-games-app-store/

og lige en lang een til sidst, skrevet af Mobil Industriens svar på Greenspan, Tomi Ahonen:

http://communities-dominate.blogs.com/brands/

0 0
20-09-2010 19:35:38

Den sidste artikel du linker til er temmeligt lang så den har jeg ikke læst. Og ja Android(Desire som eksempel) er ikke et færdigt produkt.

Jeg vil pege på fem ting som irriterer mig på min Desire:
1. Manglende betalingsapps i DK. Demoer af udmærkede spil bliver træls i længden.
2. HTC's nyeste sense bliver formentligt kun udgivet til de to nye fjollede Desirere. Apple tilbyder opdatering af iOS4 til alle iphones.
3. Google er meget ignorante over for folk(mig selv inklusive) som ikke kan få google listen(podcast program) til at virke.
4. Der mangler et ordentligt program til afspilning af medier(især musik og podcasts). Den medfølgende musikafspiller er fuldt funktionel men en joke.
5. I tråd med pkt 5, så mangler der som standard mulighed for filhåndtering og et program til effektivt at holde styr på programmer der kører.

I relation til pkt 4 og 5 er der programmer på android som løser problemer i pkt 5, men jeg savner stadigt en ordentlig medieafspiller.

Grundlæggende er jeg dog tilfreds med min Desire trods manglerne.

Bemærk i øvrigt at jeg ikke afskriver Nokia. Men indtil de kommer med en god smartphone så er de ikke tilbge.

0 0
Henrik 20-09-2010 20:36:19

"Bemærk i øvrigt at jeg ikke afskriver Nokia. Men indtil de kommer med en god smartphone så er de ikke tilbge."

Fair enough.

0 0
chris 19-09-2010 14:34:53

@Peterl. Det er det første fornuftige indlæg jeg har læst fra dig i denne her debat.
Keep goin Dude

0 0
Henrik 18-09-2010 22:26:14

@PeterL: Jeg kan godt forstå dir argument med skepsis, når man tænker tilbage på f.eks. N97. Ingen tvivl at Nokia "sked i buksen" der. Men de HAR altså fået rettet op nu, og endda mere end det. De har formået at gøre Ovi Store mere interessant end Android Market.

Pocketgamer synes at mene det samme (og de har i den grad været kritiske overfor Nokia de sidste par år):

http://www.pocketgamer.biz/r/PG.Biz/Nokia+news/feature.asp?c=23578

Du har nok ret i, at Nokia ikke vil vinde ret mange iPhone folk over på deres side. Heldigvis behøver de heller ikke - den udgør trodsalt kun ca. 14% af verdensmarkedet. iPhone'en, på trods af dens mangler og 4'erens fejl, er skam en fin mobil for mange, og fred være med det.

0 0
18-09-2010 23:46:56

14% af verdensmarkedet, det er faktisk temligt meget for en telefon, især hvis du også tænker på hvor dyr den er.

Iphone findes kun som smartphone, det giver ingen mening at sammenligne iphone4 med en billig Nokia til under 2000kr. så hvis du kun kikker på smartphonesegmentet så ligger iphone langt over de 14%.

"Nokia is not back, they rather seem confused".

Hvis nokia vil tilbage så bliver de nødt til at skabe et ikon, HTC har Desire, Apple har iphone og Nokia har...?

Lad mig give dig et lille eksempel. Hvis jeg googler Nokia N97, som er ved at have været ud i længere tid så får jeg ca. 13 mio hits, nå ja, det er inklusive N97 mini.

Hvis jeg googler HTC Desire som er langt nyere end N97 og N97 mini så får jeg ca. 40 mio hits. Og hvordan ser det ud med den iphone 4 som er den nyeste af de tre, tjaa den får næsten en halv mia hits. Refærdigvis skal det tilføjes at N8 allerede er oppe på 13,5 mio hits.

Lad os prøve igen, men lad os gøre det lidt simplere. Hvis jeg googler Nokia så får jeg ca. 200 mio hits, HTC giver ca. 70 mio hits(med lang færre modeller) og iphone får over 800 mio hits, mere end fire gange så mange som verdens størst mobilproducent, der findes fire iphone modeller og pænt mange Nokia modeller.

0 0
Henrik 19-09-2010 00:10:18

De 14% var iPhone's del af smartphone markedet, ifht. det samlede telefon marked er den næsten ikke til at få øje på.

At du ikke mener at N8 har potentiale til at blive et ikon device, må stå for din egen regning - jeg er ret sikker på at alle dem som har forudbestilt den er af en anden mening.

Du udviser flair for at Google efter keywords, tillykke. Hvad var din pointe med det så?

0 0
19-09-2010 09:46:19

Selv 14% af smartphone markedet er pænt, det er 1/7 og igen husk at iphone er langt dyrere end de fleste konkurrenter.

Min pointe er at vise at Nokia ikke er tilbage. Om N8 har teknisk potentiale er en anden ting men Nokia har generelt et problem med at skabe opmærksomhed om deres produkter. Det viser søgningerne med alt tydelighed. Apple formår med én mobiltelefon at skabe langt mere opmærksomhed end alt der er Nokia.

I Henning G's anmeldelse af Desire pointerer han at en iphone kan genkendes på en kilometers afstand, det er netop det apple har formået, at lave nogle mobiler som alle kender og kan genkende og som rigtigt mange snakker om også medierne. Hvis N8 skal blive et ikon såsom iphone, så bliver de nødt til at komme i andre medier end dedikerede mobilsider. Ellers er Nokia hvor de altid har været et firma som producerer mange mobiltelefoner uden at produkterne får specielt stor opmærksomhed.

0 0
Henrik 19-09-2010 10:18:46

"Selv 14% af smartphone markedet er pænt, det er 1/7 og igen husk at iphone er langt dyrere end de fleste konkurrenter."

Vrid det på hvilken måde du vil, men nu lyder du lidt ligesom forælderen der siger til sin 2 årige søn der lige har et klarmaleri: "Neeej, hvor er den flot!"....haha...right then :-p

Hvis din pointe er hvor meget buzz i mainstream medierne noget genererer, så forstår jeg hvad du siger. Men set udfra den vinkel er det jo egentlig utroligt dårligt, at iPhone kun har 14% af smartphone markedet. Men igen, jeg er ret overbevist om, at Nokia er fløjtende ligeglad. Nokia's konkurrenter er Android og Blackberry.

0 0
KimDotDK 17-09-2010 16:03:21

...end Android, iPhone og Nokia fanboi´s.. Og det er folk der bare skriver for at skrive.

Når det så er sagt..

så glæder jeg mig til at se hvornår Android kommer med noget der ligner et færdigt OS og Apple kommer med en model uden antennefejl.

0 0
Ulrik 16-09-2010 17:26:45

Hvad smartphones angår, så er løbet kørt for Nokia!! De sov i timen da løbet blev skudt igang og har halset bagefter lige siden...disse nye Nokia telefoner ændre ikke på det faktum! Jeg mener, se på telefonerne, se på styresystemet og deres ovi store.....helt ærlig! Jeg er hverken apple eller android mand, men denne kamp i dette segment er tabt for Nokia!

0 0
chris 16-09-2010 17:42:21

gab!

0 0
Ulrik 16-09-2010 20:24:21

Ja, jeg er også træt;)
Ære være Nokia smartphone´s minde....amen! :P

0 0
Henrik 16-09-2010 23:17:43

Ulrik, du taler mod bedre vidende. Når firmaer som EA, Gameloft, Rovio osv. kommer med spil (og dermed investerer udviklingstimer osv. deri) til de her nye Nokia'er, så er der nok noget om snakken.

0 0
Claus 17-09-2010 00:10:41

@Henrik: Arbejder du for Nokia's marketing? Du behøves ikke svare, for jeg kommer ikke tilbage og kigger! Min pointe er blot du gentager dig selv i stort set alle dine indlæg på din helt egen måde.

0 0
Henrik 17-09-2010 01:22:48

Nej, det gør jeg ikke. Jeg er bare en udvikler der er super træt af bullshit. Andet er der ikke i det.

Når jeg svarer de samme ting, er det fordi det er det samme der bliver sagt. Anderledes kan det jo ikke være.

0 0
lars rasmussen 16-09-2010 16:07:14

"Men den her artikel skriger altså PR-artikel når jeg læser den. Sorry to say"

hvorfor må mobilsiden ikk lave en PR-artikel for nokia - når nu de laver en masse PR for både apple og HTC ;)

hilsen lars

P.S. ælle bælle hvilken ska man nu købe N8 eller E7 -hvilken pine

0 0
Thomas 16-09-2010 15:14:08

Jeg håber bestemt, at Nokia kommer tilbage på sporet. konkurrence er godt. Men den her artikel skriger altså PR-artikel når jeg læser den. Sorry to say.

0 0
16-09-2010 16:15:06

Jeg synes det er helt iorden de bringer Nokias pr. videre, mobilsiden påstår jo hverken at Nokia kommer med gode eller dårlige produkter, bare at Nokia måske er vågnet op.

0 0
Exert 16-09-2010 14:44:19

Det ser umiddelbart godt ud på det nye produktudvalg, men der skal en virkelig god kampagne til for at bringe den hjem. De fleste nuværende Nokia smartphone-brugere ved tilsyneladende ikke, at det er en smartphone, de har i lommen, så hvis Nokia skal have noget ud af Symbian 3 skal de have brugere der BRUGER deres telefon som en smartphone - ellers vil applikationsmarkedet ikke kunne følge med Android.

0 0
Henrik 16-09-2010 15:11:28

Det er ligegyldigt om de ved at det er en "smartphone". Det er jo bare et ord. Det handler om hvorvidt folk går ind og henter ting fra storen, når de skal bruge et eller andet eller gerne vil have et spil, og her skal der reklameres så folk finder ud at de kan hente programmer og spil til deres telefon.

Jeg ved, at Nokia er begyndt en reklame-kampagne i England for Ovi Store. Som jeg har nævnt før, så er salget på Ovi Store faktisk ikke så tosset, har selv et par produkter ude på det.

0 0
Exert 16-09-2010 19:14:13

Ja det er sådan set også det jeg mener, når jeg siger Nokia ikke bliver brugt som smartphone.

Dit "ikke så tosset" er så stadigvæk langt efter iPhone og Android, så det er op af bakke uanset om der er mange muligheder i Symbian.

Der har været rygter om at Android 3 kommer med minimumskrav, så det i højere grad kommer til at være et highend styresystem. Derfor tror jeg at Nokia har muligheder i at komme ind på markedet (og her mener jeg det marked, der er interesseret i at hente applikationer osv.) igennem billige, "skrabede" telefoner. Så må det blive op til Meego at lokke deres brugere op i highend. Symbian 3 minder i brugerflade lidt om en tidlig Android version, så det skal der arbejdes lidt med. Derfor har jeg mere tiltro Meego. Men som sagt fint til billige telefoner.

Windows 7 er jo også lige om hjørnet, og de har i hvert fald tænkt sig at smide en seriøs potion penge til den lancering. Det bliver en spændende kampagnekrig at følge.

0 0
Henrik 16-09-2010 23:14:44

@exert: Ja, helt sikkert. Det er jo egentligt sjovt, at det Google/Android ender med at gøre, er præcis det samme som Nokia gør. De har forskellige "grades" af deres OS (Symbian^1 til ultra lowend smartphones, og Symbian^3 til low/mid-end smartphones og så Meego til high-end/ultra-highend). Så uanset om man som app-udvikler vælger Android eller Nokia eller begge dele, blir man nødt til at tænke på at der er forskellige modeller.

Meego blir spændende. Det er ihvertfald lagt i ovnen til noget temmeligt heftigt. OSet fejler ihvertfald ikke noget.

Andet kan simpelthen ikke lade sig gøre, hvis man gerne vil dække hele markedet.

Så skulle det vist være på plads.

Windows Phone 7 blir spændende at se til, ingen tvivl om det. Vi har allerede tilføjet support for det i vores in-house udviklings tools. Vi regner helt sikkert med at det får en bid af kagen også. Det store spørgsmål er hvilken del af kagen det får. Mit umiddelbare gæt er, at WP7 kommer til at konkurrere ret direkte med iOS, da det på mange måder har samme target filosofi.

0 0
Exert 17-09-2010 10:49:44

"OSet fejler ihvertfald ikke noget."
UI er en stor del af et OS, så det synes jeg er lidt tidligt at konkludere. Jeg er klar over at du nok mener faciliteterne i OSet er i orden - det er muligvis rigtigt.

Min pointe er bare at forskellene på Nokia- og Androidtelefoner er så små (her med antagelsen at Symbian 3 UI er nogenlunde med), at det bliver i markedsføringen at slaget bliver vundet eller tabt. Og her er Nokia altså bagud lige nu (uanset hvor mange symbiantelefoner der er blevet solgt).

0 0
Henrik 17-09-2010 12:33:04

Det var godt nok Meego, jeg kommentere på, da jeg sagde at det ikke fejlede noget. Men jo, Symbian^3 fejler skam heller ikke noget ;-)

Du har ret i forskellene er relativ små på overfladen (som er det de mainstream pressen ser), og du har ret i, at det er markedsføring det handler om.

Nokia er bagud ligenu mht. markedsføring, jeg tror dog ikke det varer længe, de næste 6 måneder blir intens med mange app og spil releases. Som udvikler kan jeg se, at aktiviteten aldrig har været højere hos Nokia end nu, og der hersker en del optimisme på deres vegne blandt de udviklere der har prøvet Nokia Qt SDK.

Og så må jeg altså sige, at fra et udvikler synspunkt er Nokia Qt SDK langt bedre end Android's udviklingsmiljø. 1. Faktisk er det en hel del mindre fragmenteret. 2. Det kompiler koden til native ligesom iPhone (ikke noget java-agtig sløvhed her), og dokumentationen er i top modsat Android.

Så ja, jeg tror helt sikkert, at Nokia har en chance, for Android har ærlig talt skuffet mig som udvikler og det blir mere og mere tydeligt efterhånden som man pløjer sig igennem alle kompatibilitets problemerne.

0 0
chris 16-09-2010 12:33:25

hjwedd

0 0
Mojo 16-09-2010 13:19:59

Eneste måde af afgøre det på:

test test test test test test...

Så kan man stemme om det når det er i butikken om det holde vand..

0 0
peter 16-09-2010 13:49:25

Fuldstændig enig, lad os nu få en S^3 enhed i hænderne og så lad os vurdere det når vi har prøvet det ordentlig af.

0 0
Henrik 16-09-2010 23:06:30

Helt sikkert. Vi kan vist alle blive enige om, at ventetiden har været lige rigelig lang.

0 0
Henrik 16-09-2010 23:37:19

Fandt iøvrigt den artikel af en amerikaner, som altid har været solidt plantet i iOS/Android campen, skrive ret positivt om Nokia seneste tiltag:

http://gigaom.com/2010/09/15/whats-it-like-to-develop-apps-for-nokia-phones/

0 0
Jesper Søgaard 16-09-2010 11:32:22

Jeg er enig med Mojo. Deres OS halter.

På trods af flere opdateringer til Symbian så halter det utroligt på design-siden. Min sidste Nokia-telefon var en E71 som jeg iøvrigt var rigtig glad for. Mest pga. den lækre kvalitet.

Kvalitet og high-end hardware sammen med et OS der ligner noget udviklet af børn. Dårlig cocktail.

Gi mig Nokia Kinetic med et tilsvarende fedt OS så er jeg tilbage i Nokias fold.

0 0
peter 16-09-2010 11:45:36

Du følger virkelig overhovedet ikke med gør du?

Enig Symbian i den form som findes på E71 halter meget på både hastighed og design. Men der er sket meget siden med Symbian og især nu med S^3 er der virkelig sket noget. Før du har prøvet S^3 kan du egentlig ikke rigtigt udttale dig om deres OS halter kan du?

Sjovt at du skriver at du er glad for din E71 for den hardware kvalitet når nu folk (Mojo m.f.) skriger at de skal glemme hardware og kun fokusere på software. Det lyder som det ikke rigtigt er løsningen her!

0 0
chris 16-09-2010 13:12:24

Jeg er enig i Henriks betragtninger om Symbian OS.
Jeg synes at brugerflade har meget med brugeren at gøre.
Man foretager simpelhen et personligt valg, når man vælger OS.
Folk der ikke bryder sig om Symbian, siger "ja, men man skal ind i menu>indstillinger>bluetooth for at slå det til og fra". Og folk der godt kan lide det, bruger shortcuttet fra startskærmen.
Jeg kan godt lide Symbian. Jeg synes det er smart.
Jeg synes trådløs synkronisering via BT er smart.
Jeg synes gratis velfungerende navigation er smart.
Jeg er glad for at iconerne ikke ligner noget der er hældt ud af en pose vingummi.
Faktisk synes jeg også dobbelttab zoom er smart. Fordi det gør,at man kan surfe på telefonen kun med en hånd.Også kan man jo have en kop kaffe i den anden. Men det jo ryger nu i Symbian3, så vidt jeg har forstået.
Jeg er ligeglad med, at jeg ikke har 7 skriveborde. Til gengæld tror jeg 3 er fint.
Jeg må tilstå, Jeg kan altså ikke tage et OS alvorligt, der genopfinder videotelefoni som deres egen nye fede opfindelse. Også iøvrigt begrænser det ned til det komplet ubrugelige.
Jeg glæder mig meget til N8 og dens kamera.
Glæden ved gode mobilkameraer er virkeligt gået op for mig, ud fra betragtningen "Det bedste kamera er det du har med dig".

0 0
Allan 16-09-2010 13:27:45

"Det bedste kamera er det du har med dig"

Du har fat i noget rigtigt der, Chris - mit digitale SLR er jo så stort at det kun kommer med, når jeg ved i forvejen at jeg skal bruge det... :-(

0 0
Mojo 16-09-2010 13:34:59

Hvis jeg skal have et lomme kamera, så vil jeg heller have Canon S95 og Panasonic LX5 til prosumer. Man køber N8 alene på grund af kamera, er spild af penge..

0 0
peter 16-09-2010 13:47:45

Jeg tror ikke der er mange der vil købe N8 og KUN bruge det som kamera ;-)

0 0
Henrik 16-09-2010 14:13:17

@Mojo: Du må være et orakel. Du er sgu morsom en gang imellem :-p

@peter: Præcis. Det er jo en fuld smartphone med ligeså mange og flere muligheder end f.eks. en iPhone (det er jo fakta) og funktionerne glor nu een lige op i fjæset fra widget-homescreen'en.

0 0
16-09-2010 16:11:52

Hvad Nokia kommer med i fremtiden er en ting, men indtil videre har jeg til gode at se en high-end smartphone efter 2007 som har bragt begejstring hos andre end hardcore nokia fans. Det er muligt N8 bliver den telefon, men den er ikke udkommet endnu.

At N97 var en ringe mobil har Nokia indrømmet, men det er og forbliver en ringe undskyldning for at snydt folk og det er ikke den eneste dyre model nokia har fået kritik for(N96). Nokia er verdens største mobilselskab, de burde have leveret konkurrence dygige mobiler til iphone allerede i 2007. Men først nu 3 år senere kommer de "måske" med en konkurrent i form af N8

Reelt er det ikke nok at N8 er lige så god som iphone eller diverse android topmodeller, den skal være langt bedre, ellers er det intet værd at Nokia slår sig op som den største mobilproducent. I øvrigt hvis N8 ikke lever op til hypen, så bliver Nokia totalt til grin.

På designfronten ser fx N8 ikke ud til at kunne nå iphone eller enkelte af Android topmodellerne. Angående mobilkamera, så skulle iphone 4 have et meget godt et, så det er nok ikke det nokia skal bruge for at omvende æblefans. SE X10har skulle i øvrigt også have et godt kamera.(Jeg er I øvrigt enig med Mojo seneste kommentar)

@Henrik når du tæller iphones funktioner op, så husk at appstore udgør en del af iphones palette af funktioner og her er Nokia stadigt i deres egen liga. Desuden er der også noget der hedder kvalitet. Når du skriver at N8 har flere funktioner og flere muligheder end iphone, så går jeg ud fra at du har talt dem. I øvrigt er det til grin hvis N8 kun har én widget-homescreen og hvad med fuldskærms widgets som på android kommer de?

0 0
Henrik 16-09-2010 17:17:57

Som Steve Jobs engang har sagt, "I prefer to look ahead, instead of looking back.". Jeg er sikker på at Nokia mener det samme.

Alle har deres setback engang imellem, det er hvor godt de klarer sig i krisetider der afgør hvordan den klarer sig i fremtiden. Indtil videre har Nokia vist sig, at være mere hårdfør end alle kritikere har troet. Personligt er jeg ikke overrasket, men US tech bloggers er - men må jo stå for deres egen regning ;-)

Mht. hvad du mener om designet på N8 er sgu ikke særlig relevant, og min mening om designet er heller ikke relevant. Der er garanteret ligeså mange meninger om design som der er folk på jorden. Faktum er dog, at byggekvalitet og materialer er top-notch fuldstændig ligesom iPhone 4. Kan iøvrigt se hvilken Android model der skulle den samme godt byggekvalitet, det er ihvertfald hverken X10, Desire eller Galaxy S, som alle er mere eller mindre plastik.

Nej, X10erens kamera - jo det er såmænd ok. Desværre trækkes devicet med Android 1.6. Der skulle dog være en update på vej engang.

Jeg har selvfølgelig ikke talt alle funktioner op, men jeg kan nævne nogle som med sikkerhed ikke kan lade sig gøre på iPhone 4.

1. USB OTG (til USB mem.stick, harddiske og andre USB accessories som TV-tuner osv.)
2. MicroSD kort slot for extra 32 GB.
3. Bluetooth 3.0 sync (det er nice ikke at skulle have kablet frem bare for at sync'e eller overføre)
4. DivX, WMW etc. video codec support med multiple bitrates og Dolby Digital.
5. 4x _lossless_ digital zoom i HD video recording (muligt pga. 12 MPX sensoren og stor linse).
6. HDMI out (1280x720 native) til fladskærmen.
7. Flash Lite 4/Flash 10.x kompatibilitet.
8. Gratis Ovi Maps som kan køre med offline-maps i udlandet.

Med undtagelse af et par mere eller mindre ligegyldige danske apps (who cares?) hist og her, kan man faktisk få det hele i form af apps. Såe...

0 0
16-09-2010 18:23:43

HTC Legend er efter min mening en af de smukkeste mobiltelefoner der lavet, sammen iphone 3gs og iphone4. X10, Desire og Galaxy S er alle også flottere.

Apple og Google har lært at "less is more", nokia derimod minder mere om en rodet buffet bestående af kablet videoafspiller til tv'et(var der nogle der sagde UPNP), et overdrevet digital kamera og et USB stik. Har du set hvor mange kabler der i N8 kasse, man skulle tro det var et mediecenter ikke en mobiltelefon.

Og en "lille" ekstra kommentar om N8's kamera, 12 megapixels hvad sker der? Uanset kameraets kvalitet så kan jeg ikke se mening med at stoppe 12 megapixelses i telfon, frem for fx 3 eller 5 mpixels. At smide et 12 megapixel kamera i en mobil virker som en desperat handling for at få opmærksomhed fra naive folk.
I bund og grund bliver de 12 mpixel bare til et ligegyldigt salgstal, hvis du er entusiastisk i forhold til at tage billeder og ønsker at få mening ud af 12 mpixels så er det ikke en mobiltelefon, men spejlreflekskamera du bør gå efter.

0 0
peter 16-09-2010 21:24:20

Det som ikke giver mening er at stoppe flere og flere megapixel ind på samme størrelse sensor. Det giver sig selv at hvis der er flere pixels for samme areal så giver det færre fotoner per pixel. Derfor giver det ofte bare mere støj hvis følsomheden er den samme.

Hvis man derimod får en større sensor samtidig med at man hæver pixel antallet så giver det mening. N8 har en større sensor end nogen anden mobil og faktisk større end de fleste kompakt kameraer. Så nej det er ikke bare et medie stunt. Så folk er ikke bare naive hvis de vælger N8 for dens gode kamera.

Jeg forundes gang på gang hvordan folk som kritiserer Nokia/Symbian meget ofte ikke har sat sig ordentlig ind i tingene. Det er fint nok hvis er man en som bare vælger hvad hvad der lige er populært og ellers ikke blander sig. Men hvis man nu råber op om hvor dumme andre folk er for det de vælger så er det da lidt sørgeligt når man ikke har styr på tingene - det må da faktisk være noget pinligt!

0 0
Henrik 16-09-2010 23:05:36

@peter: Du rammer sømmet lige på hovedet. Tak for det ;-)

0 0
17-09-2010 08:51:02

@peter du skriver at N8 har den største billedsensor, men samtidigt med at man hæver pixel antal. En sensor med arealet A og 6 mpixels har den samme tæthed som en sensor med arealet 2xA og 12 mpixels, altså større sensor flere pixels men samme pixeltæthed. En sensor med arealet 2xA og 6 mpixels derimod halverer tætheden og giver potentiel bedre billeder. Det eneste jeg foreløbigt har læst er netop at de har en stor sensor, ikke at pixeltætheden er blevet mindre og det er to forskellige ting.

Angående mulighede for at overføre feriebilleder til et USB-stik under ferien, jeg tvivler på at det vil være kritisk for specielt mange, for det ser ikke ud til at N8 kommer til at mangle lagerplads.

Jeg føler mig ikke pinlig. Men hvis jeg som Nokia havde solgt dyre hypede N97 mobiler for efterfølgende at gå i pressen og indrøme at det godt nok var noget skrammel de havde solgt, men at den egentligt havde tjent godt. Så ville jeg være pinlig. Dertil kommer Nokias anden store succes N96 som ikke ligefrem fik ros for funktionelt design, eller ros i det hele taget.

En lille note om design, så vil jeg tilføje at jeg ikke er specielt begejstret for de første billeder af de nye HTC mobiler, ligesom at det undrer mig at Desire HD får et mindre batteri end Desire.

0 0
peter 17-09-2010 10:21:26

Nu famler du vist lidt i blinde igen PeterL. Med den analogi så skal vi jo bare have en pixel så får vi den bedste løsning! Faktum er at Nokia ikke bare har hævet pixel antallet og ikke sensor størrelsen. De har ikke bare forsøgt at narre de naive. Er der efterhånden også nogen tilbage som ikke ved at flere megapixel i sig selv ikke bare er lykken? Du kan evt se mere her om hvor meget energi de har lagt i kameraet på N8:
http://thenokiablog.com/2010/09/16/nokia-n8-12mp-camera/

Jeg mente nu at man kunne sætte sit fine spejlrefleks kamera til sin N8 og tømme det over på den store lagerplads der er på N8. Jeg har ofte min netbook med på ferie for at tømme mit kompakt camera. Men nej det er der nok kun får der ikke kan leve foruden, men sådan var det jo også engang med at have internettet med i lommen :-)

Jeg vil gerne indrømme at jeg synes det er pinligt at Nokia kom med fejlskuddet N97. Men det var jo mest den meget fejlbehæftede FW i starten der henvises til. Der er jo ligesom ikke rigtig kommet noget stor succes fra Nokia siden N95. Men de fleste af de mobiler de er kommet med siden har dog alligevel formået gøre nogenlunde det for folk som de forventede af dem. Det siger salgstallene i hvertfald. Det var ikke med samme grafiske højde og UI hastighed som iOS og Android, der har Nokia virkelig haltet efter - det indrømmer jeg gerne. Men det har de jo netop nu gjort rigtigt meget ved nu så skal vi ikke give dem en chance? De har trods alt givet os telefoner som vi har elsket igennem de sidste 15 år (måske bortset fra de sidste 2 år).

Så jeg kan godt se indad, kan du?

Mht. design så synes jeg personligt den ny Nokia C7 ikke har det lækreste design. Derimod E7 og N8 synes jeg er ret fede, C6 er måske er lidt kedelig. Desire HD imponerer mig ikke og Desire Z synes jeg er meget lidt køn. Men det er sag og behag.

0 0
chris 16-09-2010 21:02:22

"Og en "lille" ekstra kommentar om N8's kamera, 12 megapixels hvad sker der? Uanset kameraets kvalitet så kan jeg ikke se mening med at stoppe 12 megapixelses i telfon, frem for fx 3 eller 5 mpixels. At smide et 12 megapixel kamera i en mobil virker som en desperat handling for at få opmærksomhed fra naive folk.
I bund og grund bliver de 12 mpixel bare til et ligegyldigt salgstal, hvis du er entusiastisk i forhold til at tage billeder og ønsker at få mening ud af 12 mpixels så er det ikke en mobiltelefon, men spejlreflekskamera du bør gå efter."

Haha, så har man da læst det med. Det skulle altså være en feature, at have et dårligere kamera i sin telefon. Det er vist kun Apple der kan slippe afsted med at sige det. Meningen med de 12 mp er jo bl.a. Lossless zoom, som nævnt andetsteds.
Og der er jo også andre producenter på vej med 12 mp kameraer, så det er vel bare udviklingen.

Men iøvrigt synes jeg at alle de debattører, der har så travlt med at gøre Symbian til et skrabet OS, skulle se på Henriks 8 punkter. Og så argumentere for om Android, IOS eller Winph 7 har samme faciliteter.

0 0
16-09-2010 21:47:47

At have 12 mpixel er ligegyldigt for de fleste, medmindre man er glad for plakater(vist endda store plakater). Digital zoom er desuden digital zoom lige meget hvordan du vender og drejer det lige meget hvor mange pixels du smider i kameraet(i bund og grund informationstab), desuden siger det heller ikke noget om kvalitet.

En vigtig pointe er at mpixel og billedkvalitet ikke hænger sammen, medmindre du er nede i absurd lave opløsninger. Jf. Nicolaj Sonnes (So Ein Ding)anmeldelse tager iphone4 faktisk temmeligt gode billeder og det med under halvdelen af N8 opløsning. Dermed ikke sagt N8 tager dårlige billeder for det ved jeg ikke, men du kan ikke måle kvaliteten ud fra antallet af mpixels.

Angående Henriks 8 punkter, så vil du altid kunne opstille 8 punkter hvor de 4 styresystemer er forskellige og argumentere for eller i mod. fx vil jeg mene at widgets er bedre integreret i Android end hos konkurrenterne, hvilket jeg anser for en fordel i forhold til brugerflade.

Desuden anser jeg USBfunktionerne og HDMI for at være ligegyldige på en mobiltelefon. Hvis jeg ønsker et mobilt mediecenter vil jeg satse på en bærbar i den kamp vil N8's funktioner være fuldkommen udkonkurrerede, selv N8's lager kapacitet. Hvis jeg har et stort behov for at overføre filer mellem min computer og mobil, så vil jeg forsøge at holde mig i smartphonens ånd og finde en online løsning frem for at bruge et USB-stik og TV-kort, der noget der hedder nettv, så behøver jeg heller ikke at binde min mobil til et bestemt stik i væggen(fastnet er ved at være fortid).

0 0
peter 16-09-2010 22:17:37

@PeterL du tager ikke stilling til min forklaring hvorfor N8's kamera formentlig er noget bedre end konkurrenternes?

Mht. digital zoom så er det mig bekendt i video optagelse det udnyttes. Da video optagelserne ikke benytter alle pixels så vil digital zoom faktisk være tabsfrit. Igen du har ikke styr på de ting du kritiserer.

Begrundelsen med at du ikke kan se hvad du skal bruge hdmi og usb funktionerne til kan jeg ikke bruge til noget. Jeg kan se mange grunde. Et eksempel er at man på sin ferie vil tømme sit kamera for billeder så er det da meget rart at man ikke skal have sin PC med. Som med det meste af den teknologi vi er afhængig af i dag så kunne man heller ikke se nogen brug for det da man først fandt på den.

0 0
Mojo 16-09-2010 12:57:20

Jeg sagde ikke hardware ikke er vigtigt. Jeg siger software, hardware, design, app platform, service, alt de her er vigtigt. Design kan man diskutere i uendelighed. Apple slå Nokia på software og Appstore, kun delvis på hardware, slet ikke på billig priser. Man sælge mest er ikke det samme som at være bedst, det er Nokia endnu ikke fatte budskab sig. Når man ikke engang kan se sin egen fejl i øjne, hvordan kan man så tale om comeback.

0 0
Henrik 16-09-2010 12:49:44

@Jesper: Jeg synes du er komisk nogle gange. Du sammenligner med et device der er mere end 2 år gammel.

Du fik iøvrigt heller ikke svaret på mit spørgsmål i een af de andre tråde, hvor jeg spørger om du give mig en liste af ting du synes der mangler/er galt med den nyeste version af Symbian?

0 0
Mojo 16-09-2010 11:15:06

Jeg vil se handling før jeg tror på det. Indtil videre tyder det på, de stadig satser mere på hardware, lav pris på bekostning af software, app platform og service. Her skal der ekstra fokus på, før comeback komme på tale.

http://daringfireball.net/2010/09/nokia_next

http://gizmodo.com/5638921/why-do-europeans-still-use-nokia-phones

http://gizmodo.com/5638966/ten-things-nokias-new-ceo-must-do-asap

0 0
peter 16-09-2010 11:39:53

Jeg er enig at vi skal se handling. Men er det ikke netop handling der er sket med lanceringen af fire nye smartphones med S^3 hvoraf den ene er til salg inden for et par uger?

Jeg har selv haft førnøjelsen af at lege en halv times tid med S^3 og der er sket virkelig meget. Om det er godt nok vil vise sig. Nu skal vi have enheder ud på markedet så må vi se.

Jeg kan godt lide at du linker til Gizmodo som er notoriske Nokia hadere. De mener virkelig at smartphone verdenen KUN cirkler omkring USA. De synes at mene at grunden til at Europa ikke har smidt alle Symbian telefoner ad H til og købt iPhones og Andriods er fordi vi er mindre begavede. Den holdning kan jeg simpelthen ikke klare!

Giv nu lige Nokia en chance. Hvis alle bare siger at de er døde og ikke kan lave noget godt overhovedet så kan de jo aldrig komme frem igen. Så bliver det jo en selvopfyldende profeti. Så ender smartphone verdenen jo først at blive dikteret af amerikanerne. Tænk hvis father Jobs kommer til at bestemme præcis hvordan alle smartphones over hele kloden skal se ud og virke. Det er da et skræmmende scenarie!

0 0
Henrik 16-09-2010 12:47:39

Amerikanerne er bare nævenyttige over at de _endelig_ har fået foden indenfor i mobilverdenen, efter at have været bagud i 10 år. Tillykke til dem.

Imens er Nokia igang med at sætte på hele den del af verdenen som består af størstedelen af verdensbefolkning, og er godt igang med at vænne disse folk til deres services.

Helt ærligt Gizmodo, kan tænke hvad de vil, det betyder ikke en skid. Deres mening er en dråbe i verdenshavet.

0 0
Mojo 16-09-2010 13:15:35

Sagen er ting vil afgøre af forbruger i næst par år. Nokia vil nok stadig henter tabte kunder i asia og latin Amerika foreløbig.

Man kan faktisk få mobil der endnu bedre end Nokia til laver priser. Dumping priser i Kina og India kan Nokia ikke slå, value for money med mobil i disse land er altså ikke Nokia. Nokia er stadig anses for at for "dyr". Når man altid kan få ting der endnu billige end nokia, som kan det samme og endda mere.

Hvis Nokia ikke kan konkurrere med iOS og Android, Windows Phone 7 på highend smartphone, og heller ikke med billige producent i Asia, så er nokia i knibe.

Kina og Indian, og latin Amerika er ikke nogen sted man betale for software. Her er pirats paradis. Nokia skal sælger millioner af mobil for brøkdel af profit som man få fra iphone og android. Det kan man altså ikke kører ret længe af.

0 0
Henrik 16-09-2010 13:40:58

"Sagen er ting vil afgøre af forbruger i næst par år. Nokia vil nok stadig henter tabte kunder i asia og latin Amerika foreløbig."

-- Haha..."hente kunder tilbage". Du følger vist ikke ret meget med, ifht. hvad der sker i Asien. I Indien anses Nokia som brand nr. 1 foran alt andet. I Kina er de på China Mobile, verdens største mobilselskab målt på kunder, i Indonesien og Filipinerne står folk i kø efter Nokia's devices etc.etc.

"Man kan faktisk få mobil der endnu bedre end Nokia til laver priser. Dumping priser i Kina og India kan Nokia ikke slå, value for money med mobil i disse land er altså ikke Nokia."

--- Nå da, det er ellers ikke det folk i disse lande mener, og hvad brand undersøgelser viser i disse lande.

"Hvis Nokia ikke kan konkurrere med iOS og Android, Windows Phone 7 på highend smartphone, og heller ikke med billige producent i Asia, så er nokia i knibe."

--- Det kan de jo sagtens, at på andet er noget fis. Salgstallene taler for sig selv. Det er underligt hvordan folk stadig ikke fatter dette.

"Kina og Indian, og latin Amerika er ikke nogen sted man betale for software. Her er pirats paradis. Nokia skal sælger millioner af mobil for brøkdel af profit som man få fra iphone og android. Det kan man altså ikke kører ret længe af."

--- Jo, det kan man når man har en velsmurt produktionsmaskine og kan producere kvalitetshardware billigere end alle andre. Igen, så viser de det igen og igen, ved at selvom de har været presset, har de stadig tjent penge.

Plus, at de lande du omtaler som pirat-lande, ja det er rigtigt, det samme problem har Apple og Google. Nøglen til at tjene penge på disse lande er det samme som på PCen, lav tjenester der kræver abonnement og/eller in-app purchases.

0 0
Mojo 16-09-2010 14:00:51

Jeg kan ikke afvise Nokia er god brand derned i kina, og jeg kommer selv fra.

Så løber man igen på samme problem derned, så Nokia bliver til Apple derned, lav pris producent bliver til Nokia.

Jeg kan få mobil koster halvdel hvad nokia koster, med dualsim, skrift genkendelse (dog ikke kapacitiv), to batteri (et almindelig og et højkapacitet), 2 ugens batteri tid, og et skrot kamera (dog kan også brug som webcam).. Det kan man slet ikke få med Nokia.

Der er jo tonsvis mobil fra billige producent derned, mærker som man slet ikke kender til i Europa, fordi de sælge udelukkende på Asia og Latin Amerikan.

Nokia som brand nr. 1 betyder ikke Nokia vil ender som vinder, slet ikke når konkurrence er lidt så hårdt derned. Du skal seriøs overveje rejse derned og se med din egen øjne..

0 0
Henrik 16-09-2010 14:10:07

Mojo, jeg ved godt at man kan købe super super billige skralde telefoner, men så er det jo også skrald. De der dual-sim telefoner er jo total "brug og smid væk". Var vi ikke lige enige om, at software strategier var vigtige?

Nu synes jeg du begynder at gribe efter strå....

0 0
Mojo 16-09-2010 14:24:13

Det er ikke skrald, ellers vil man slet ikke køb den..

Hvis du går ind i Nokia butik derned, der er faktisk rigtig mange der kigger og lege med demo vare, men ikke rigtig nogen der køber Nokia.

Men butik rundt omkring som du betegner som skrald, dog stadig pæne end fona, altså de flest i store byen, sælger tonsvis af mobil af ukendte mærk fra europa. Hvis man vil have nogen bedre, så det LG og Samsung man køber, det er altså ikke Nokia.

Nok 1/4 del af dem kan klassificere som skrald du betegner. Men der er stadig 3/4 del der er godt nok, som i strand til tage kamp mod Nokia. De er små, og mellemstore firma, ikke som gigant som Nokia. Men når man lægge dem samme, så har det flere model og billigere priser end Nokia. De er altså i strand til spiser nokias kager. Man kan sagens kalder dem for ukrudt og orme, men det laver jo ikke om på, hver gang der dør en så kommer der to nye, det kan Nokia umuligt slå ned derned.

0 0
Henrik 16-09-2010 23:02:54

Som sagt, så siger Nokia's Asien salgstal noget andet end det du påstår, men lad nu det ligge.

Nu har jeg rodet en hel del med _mange_ underlige mobiler fra forskellige markeder på grund af mit arbejde, og min erfaring med dem er, skal vi sige, ret mikset. Men jeg skal da ikke udelukke at der er nogle gode jeg ikke har set.

Jeg er faktisk interesseret i disse super billige mobiler du snakker om. Kan du give nogle eksempler på modeller og mærker, så jeg kan studere dem?

0 0
Mojo 16-09-2010 14:08:58

Der er mere, hvis du få et original nokia batteri til 100 kr derned, vil du nok syntes det er billige.

Men så vil du hurtige opdage du kan få 2 ikke original, men stadig ret god batteri til samme priser.. Hvis du køber meget på en gang, med rabatten du kan få 3 batteri til samme priser.

0 0
Henrik 16-09-2010 11:37:40

Suk...det er jo tydeligt at dem der har skrevet de der "artikler" overhovedet ikke har fulgt med, endsige set noget fra Nokia World 2010.

For at nævne et par af punkterne hvor de siger, at Nokia bør priritere.

1. Nokia skal fokusere på software frem for software.

--- Hallooo, det er jo præcis det de gør nu. De har forbedret alle deres services over hele linien de sidste 6 måneder. De har for 6 måneder siden introduceret Qt som deres nye samlende SDK for alle deres smartphones. De har kraftigt opgraderet og fixet Ovi Store, så det nu er den eneste app store udover Apple's som understøtter fuld betaling samt in-app purchases.

2. Nokia skal fokusere på een platform.

--- Nej, de skal ej. Det vil være direkte tåbeligt, fordi:
a) Når man skal lave low/mid-cost telefoner, kræver det et letvægts OS som Symbian, ellers blir det noget lort. Se bare på alle de billige Android telefoner (skrald).
b) Deres Qt SDK gør at udviklere ikke skal tænkte om det er Meego eller Symbian der ligger på devices - det er ligegyldigt.

3. Nokia burde overveje Android eller WP7.

--- Et mere naivt og dårligt informeret "råd" skal man da lede længe efter, fordi:

a) Hvorfor i alverden skulle Nokia afgive deres potentielle indtjening på software i fremtiden til Google og bare blive til en OEM fabrikant som HTC? Snak om at smide barnet ud med badevandet.
b) Hvorfor i alverden skulle Nokia gå ud og betale licens for at bruge WP7, når de har både Meego og next-gen Symbian som deres eget gratis Open Source. Det vil da være total tåbeligt.

4. Tror ikke på Nokia kan finde ud af at software.

--- Jamen, tillykke kære blogger, så bliv på de platforme du foretrækker. De seneste 6 måneders udvikling som alle der har fulgt med er enige om, har båret frugt, i den grad, passer ikke fordi nogle bumsede US/UK iTard bloggers mener noget andet. Haha...undskyld men det er jo morsomt.

Next...

0 0

Om brug af cookies