Mobilnumrene slipper op

Danmark står over for en udfordring omkring mobilnumre. Der er nemlig kun godt en million ledige numre tilbage

Mobilnumrene slipper op

Mobilbølgen buldrer derudad, men det kan den ikke blive ved med, med mindre der bliver fundet en løsning på et lettere kuriøst problem. Danmark er nemlig ved at løbe tør for mobilnumre.

Version2 har talt med Jakob Juul, der er kontorchef i Erhvervsstyrelsen, og han fortæller, at der lige nu er godt en million ledige mobilnumre, og de kan slippe op om så lidt som seks år.

De danske telefonnumre er delt op alt efter brug, og selvom der kun er en million mobilnumre tilbage, så er der 18 millioner fastnetnumre tilbage. Det er dog ikke lige til at skifte numre fra den ene kategori til den anden.

Læs også: Holland legaliserer operatør-uafhængige sim kort

”Teleselskaberne er meget glade for, at de kan skelne mellem mobilnumre og fastnet. Det bruger de til taksering af samtalen. Hvis vi ophæver forskellen på, om et nummer er til mobil eller fastnet, vil det ifølge teleselskaberne kunne kræve nogle meget omfattende ændringer ude på teleselskabernes centraler,” fortæller Jakob Juul til Version2.

Derudover er der også en reservepulje med 6,3 millioner numre, der ikke er blevet tildelt en bestemt kategori, men at tage dem i brug er heller ikke en holdbar løsning, da det kun vil udskyde problemet.

Flere løsningsforslag på bordet

Når eksempelvis en elmåler skal fjernaflæses, har den fået et mobilnummer, så den kan identificeres, men et forslag på at komme denne problemstilling i møde går på, at indføre 12-cifrede numre til maskiner som disse.

Det vil dog også kræve en større omlægning fra teleselskabernes side, og telebranchen har også fået mulighed for at arbejde på deres egne løsningsforslag, og dem bliver der stadig arbejdet på.

Læs også: Ti gange større end internettet [BAGGRUND]

En anden mulighed, der bliver drøftet, er at lade teleselskaberne betale mere pr. nummer de har. Lige nu betaler selskaberne to kroner pr. nummer, de har, og den lave pris gør, at der ligger en del mobilnumre, som ikke bliver brugt hos teleselskaberne.

Selvom seks år lyder som lang tid til at finde en løsning, er det svært at spå om udviklingen inden for denne branche. Desuden tog den sidste omlægning af danske telefonnumre små ti år, så det er en god idé at tænke på løsninger allerede i dag.