Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Mobilsnak under graviditeten skader barnet

Mobilsnak under graviditeten skader barnet

Er du gravid, så skal du måske tænke over dit mobilbrug. Ny undersøgelse viser, at mobilstrålingen kan være skadelig for små børn.

University of California har analyseret den danske fødselskohorte på over 28.000 danske børn, da WHO har meldt ud, at elektromagnetisk stråling fra eksempelvis mobiltelefoner kan føre mange alvorlige sygdomme med sig.

Disse rammer særligt børn/fostre, da hjerneskallen er tyndere. Derfor har WHO understreget, at der var behov for forskning på dette område. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Forskerne benyttede en standardanalyse, der hedder ”The Strengths and Difficulties Questionnaire”.

Hvis mødrene havde brugt mobiltelefon under graviditeten, samt mens børnene var små, så fandt man en lang række adfærdsvanskeligheder hos deres børn – af følgende fire typer; emotionelle, opførselsrelaterede, hyperaktive og relateret til social adfærd (eks. problemer med venner/kammerater).

Undersøgelsen har taget højde for de faktorer, som også kunne have indflydelse på resultaterne såsom rygning, manglende opmærksomhed, længde af amning, moderen og faderens fortid, forældrenes evner, om barnet var født for tidligt eller sent, moderens stressniveau under graviditeten og om forældrene selv havde adfærdsproblemer da de var børn.

Men selv efter disse faktorer kom forskerne frem til, at der er en klar og utvetydig sammenhæng mellem barnets adfærdsvanskeligheder og moderens mobilbrug under graviditeten, samt mens barnet var små.

Undersøgelsen viste, at disse børn havde 40 procent mere af de nævnte adfærdsvanskeligheder, og tallet steg til 50 procent, hvis børnene også selv brugte mobiltelefonen.

Mange studier viser også, at strålingen ud over ADHD kan medføre alt fra hovedpine, hukommelsesbesvær, indlæringsvanskeligheder, uregelmæssig hjerterytme og søvnforstyrrelser. Der er netop offentliggjort et forskningsprojekt, hvor man i over to år har fulgt mere end 2.000 børn og fundet ud af, at brug af mobiltelefoni fører til øget risiko for ADHD.

Danmark har endnu ikke en lovgivning, som har til formål at beskytte børn mod elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner – mange andre lande er længere fremme i den udvikling.

I Belgien vil man eksempelvis forbyde salg af mobiltelefoner til børn under syv år – og mobiltelefoner må ikke optræde i spil til denne aldersgruppe. Ligesom der heller ikke må føres annoncekampagner til børn under 14 år.


Fyens Stiftstidende har haft lægerne Charlotte Bech og John Jalving, samt Ellen W. Ohlsen, som er med i foreningen af el-overfølsomme til at videregive resultaterne fra undersøgelsen.

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Villiam 21-08-2013 16:26:46

er det derfor alle børn idag er vanskabte :P der går også rygter om at har man mobilen i lommen og er mand, så skader man sin sæd og kan derfor aldrig få børn ;)

0 0
Jakob 21-08-2013 15:56:34

Det må være denne artikel, der henvises til:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21138897
Den er fra juni 2012.
Enig i, at det virker meget mærkeligt, at mobilforbrug skulle have betydning under graviditeten. Med mindre moderen konsekvent lægger telefonen på maven kommer der jo reelt ingen stråler derind.

0 0
Frederik 21-08-2013 17:08:50

Det ser ud til at al data er baseret på spørgeskemaer som mødrene har udfyldt - det er en relativ svag metode, hvis man vil bevise noget. Forskerne har heller ikke konkluderet at der ER en sammenhæng mellem mobiltelefoni og børnenes adfærd, men blot indikeret, at der kan være en association.

En af hypoteserne er, at mødrenes hjerner bliver påvirket under mobilsamtale, hvilket øger melatonin-udskillelsen, der igen kan påvirke hormoner, der har med bl.a. æggestokke at gøre, men der er ikke målt hormon-niveauer på forsøgspersonerne, så det er et gæt.

Her er en del af forskernes egen konklusion:

These results should not be interpreted as
demonstrating a causal link between cell phone use and adverse health effects for children, but if real - and given the nearly
universal use of cell phones - the impact on the publics’ health could be of concern.

0 0
Frederik 21-08-2013 15:15:31

Måske er en af konsekvenserne ved mobilbrug, at mor ikke er så fokuseret på sin søn, hvis facebook hele tiden skal opdateres? Og mangler der ikke nogle hjernescanninger som viser skader på barnet for at man med højere sikkerhed kan vurdere om hovedet er blevet ristet af strålerne?

0 0
Om brug af cookies