Mobilstråling: Forskere kender endnu ikke faren

Vi ved mobilerne stråler, men der er usikkerhed om sundhedsrisikoen.

Mobilstråling: Forskere kender endnu ikke faren

Sundhedsstyrelsen oplyser, at en hel del undersøgelser har kigget på, om mobilbrugerne har en forøget helbredsrisiko. Kun få af dem har vist, at der er en effekt.

Enkelte undersøgelser har vist en øget risiko for eksempelvis kræft i ørespytkirtlen. De fleste undersøgelser, der viser forøget helbredsrisiko, lider imidlertid under, at det kan være svært at dokumentere et højt forbrug af mobiltelefoni, når man skal huske år tilbage i tiden.

Ifølge Forbrugerrådets hjemmeside har nogle undersøgelser vist, at koncentrationsevnen kan påvirkes. Det er endnu ikke fuldt afklaret, hvorfor dette sker, men det skyldes sandsynligvis temperaturstigningen i hjernen.

Specialkonsulent Niss Skov Nielsen fra Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse bekræfter, at det er sparsomt med viden om mobilstrålingens virkninger på mennesker.

 – “Der er lavet forsøg, hvor der er cellevirksomhed, som bliver forstyrret. Hvorvidt det udmønter sig i noget vitalt, er ikke vist endnu. Radiobølgerne giver noget varme, men det er ikke mere end 0,1-0,2 grader,” siger Niss Skov Nielsen til Mobilsiden.dk

Sundhedsstyrelsen mener derfor ikke, at den nuværende viden om mobilstråling giver anledning til at advare imod brugen af mobiltelefoner.

I EU er grænseværdien for SAR 2,0 W/kg.

TEMA: …om mobilstråling

– Er mobiltelefon farlig at bruge?
– Forskere kender endnu ikke faren
– Sådan beskytter du dig
– Disse 20 mobiler stråler mest

Seneste nyt om Mobiltelefon

Siden vi kørte denne historie er der kommet nyt i sagen. mobilsiden har holdt fast i temaet. 19/3/2009 gik redaktionen videre og kørte en opfølgning med historien Køb iPhone eller HTC HD på afbetaling – Historien kan læses her. Få også seneste nyt om emnet ved at trykke her..