Mobilstråling: Sådan beskytter du dig

Det er stadig uvist, om strålingen fra vores mobiltelefoner er skadelig. Her kan du se, hvordan du kan begrænse mobilstrålingen, hvis du vil være på den sikre side.

Mobilstråling: Sådan beskytter du dig

Det er sparsomt med viden om mobilstrålingens virkninger på mennesker. Der er foretaget en del undersøgelser på området, men få af dem viser en effekt.

Alligevel har Sundhedsstyrelsen formuleret nogle råd om, hvad den enkelte kan gøre for at reducere en eventuel påvirkning fra mobiltelefoni.

Brug håndfri

For det første er det en god idé at bruge en håndfri funktion. Her udsættes hjernen for en lavere effekt, fordi mobiltelefonen ikke holdes ind mod øret.

 – “Her kan man faktisk reducere strålingen med 100-200 gange. I nogle tilfælde bliver head-sets brugt som antenner, så der vil effekten måske kun være en reduktion på 20 gange. Signalet er kraftigst omkring antennen,” siger specialkonsulent Niss Skov Nielsen fra Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse til Mobilsiden.dk

Undgå dårlig dækning

Et andet råd lyder, at man kan begrænse samtaler i områder med dårlige antenneforhold.

 – “Hvis man er i et område med dårlig dækning, så er både telefon og mast nødt til at sende ved en kraftigere styrke. Så jo længere der er til en mast, jo stærkere er vi nødt til at sende med. Det samme gælder faktisk for trådløse telefoner i hjemmet og i firmaer,” siger Niss Skov Nielsen til Mobilsiden.dk

Derudover har Sundhedsstyrelsen følgende råd, man kan følge, såfremt man ønsker at begrænse mobilstrålingen.

Flere gode råd

  • Anvend sms-beskeder i stedet for tale. Ved brug af sms holder man mobiltelefonen længere væk fra kroppen, hvorved påvirkningen bliver mindre.
  • Begræns samtalens længde.
  • Undgå at presse mobiltelefonen mod øret. Ved at holde den lidt væk fra hovedet begrænser man mængden af de radiobølger, der optages i kroppen og omsættes til varme.
  • Benyt kun mobiltelefonen på den måde, som producenten foreskriver i vejledningen. Undgå fx at berøre antennen eller skygge for antennen med hånden under brug.
  • Begræns samtaler under transport, da mobiltelefonen kortvarigt øger effekten til maksimum hver gang den søger ny antenne.
  • Undersøg mobiltelefonens SAR-værdi. Jo lavere SAR-værdi en telefon har, des lavere effekt vil man normalt blive påvirket af. Ifølge Niss Skov Nielsen er der dog sket en betydelig forbedring fra telefonproducenternes side.

– “Mobiltelefoner bliver bedre, og det betyder, at den generelle stråling er mindre end før i tiden.” oplyser Niss Skov Nielsen.

TEMA: …om mobilstråling

– Er mobiltelefon farlig at bruge?
– Forskere kender endnu ikke faren
– Sådan beskytter du dig
– Disse 20 mobiler stråler mest

Opdateringer i sagen

Vi følger op med den seneste udvikling om temaet. mobilsiden valgte at gå videre med sagen. Efterfølgende d. 27/3/2009 publicerede vi en nyhedsartikel med fokus på Mobilstråling: Forskere kender endnu ikke faren – Følg det videre forløb her. Seneste nyheder om Mobiltelefon finder du her..