Mobiltelefonen er netop fyldt 25 år – igen…

Du kan her læse kort om mobiltelefonens historie, og blive klogere på lidt af udviklingen, siden mobiltelefonen så dagens lys i Danmark.

Mobiltelefonen er netop fyldt 25 år – igen…

Tilbage i 2007 blev mobiltelefonen flere steder lykønsket med sin 25 års fødselsdag, blandt andet af Post og Tele Museet i Danmark, som havde særudstillingen ”Mobil25 – slæbbar, dyrbar, tynd, trendby”.

Mobilsiden.dk var også dengang ude med en ”fødselsdagshilsen” til mobiltelefonen.

I 2007 henviste man så til, at det var i 1982 NMT 450 systemet blev sat i drift.

Men det var først den 2. januar 1987, at NMT 900 systemet blev etableret. Og samtidig med etableringen af NMT 900 blev det først tilladt at benytte de håndportable mobilanlæg. Der dengang var mobiltelefoner i skuldertasker og havde en vægt på omkring 3 kilo. Hidtil havde telefonerne været monteret i køretøjer og lignende – men nu blev de altså ”mobile”.

Derfor er mobiltelefonen, som vi kender den i dag, i Danmark, først netop fyldt 25 år mandag den 2. januar 2012.

Og siden den spæde start, hvor mobiltelefonen kun kunne ringe er der sket en masse.

Foruden antennen er kommet ind i telefonen, er der faktisk sket en del andre revolutionerende ting, som i dag opfattes som ”standard”.

SMS-beskeder gik fra ”skrald” til et hit

SMS-beskeder var fra starten af ikke noget man regnede for at være noget. Det var overskuds kapacitet på netværket, som blev benyttet til det.

Derfor blev SMS-beskederne først afsendt når der var ”plads” og var i den helt spæde start ganske gratis for forbrugerne. Indtil et par kloge hoveder så muligheden i at tjene penge på dette.

Dengang skulle man også opsætte telefonen til at kunne sende beskeder, lidt ligesom man nogle gange stadig skal i dag, når en telefon skal opsættes til MMS-beskeder.

Derfor var SMS-beskeder fra starten heller ikke den selvfølge, som man opfatter det som nu.

SMS-beskeder er stadigvæk utrolig populære, men erstattes i nogle henseender af diverse sociale netværk, mails og lignende services.

Nokia 3210

Nokia 3210 og 3310 – er klassikere

Da telefonen for alvor blev populær, og ”allemandseje” i slutningen af 1990’erne så var Nokia den telefon de fleste havde. Og af folk over 25 år, så har størstedelen af disse formentlig også på et eller andet tidspunkt ejet en Nokia-mobil.

Nokia var med modellerne 3210, og efterfølgeren 3310, med til at gøre mobiltelefoner lette og brugervenlige.

Ligesom også spillet ”Snake” var datidens svar på nutidens spilsucces ”Angry Birds”.

Nokia var også producenten bag verdens mindste mobiltelefon, da de i 1999 kom med Nokia 8210. Som selv sammenlignet med for eksempel Xperia Mini fra Sony Ericsson, stadigvæk er en lille telefon. Dog ikke så tynd som mange smartphones er i dag.

Også SMS til USA

Amerikanerne røg ikke med på SMS-bølgen samtidig med danskerne, og Europa generelt. Derfor var det også først i 2004, at det blev muligt at sende SMS-beskeder til AT&T-kunder i USA.

Det var dog muligt, at sende SMS-beskeder internt mellem de amerikanske selskaber, men 2004 var året hvor det blev muligt at sende til og fra andre lande.

Kameramobiler

2001 var så året, hvor verdens første mobile kamera, CommuniCam MCA-10, til GSM-nettet gav Ericsson kæmpe opmærksomhed. Kameraet fra Ericsson, var forgængeren for et kamera i en mobiltelefon.

Dengang klipsede man det 25 grams tunge kamera, på telefonen og så kunne man tage billeder med en opløsning på 352×288 pixels.

I 2004 begyndte antallet af solgte kameratelefoner så at eksploderer – og udviklingen har også fortsat på kameradelen. I dag er kameramobilerne bedre end nogensinde før, og mange danskere benytter i dag primært deres mobiltelefon til at tage billeder på ferier, til hverdag osv.

iPhone 3GS fra 2009

Smartphones / touch-telefoner

En af de helt andre og store revolutioner, som fandt sted for mindre end fem år siden, var da Steve Jobs i 2007 præsenterede den første iPhone.

Dengang var Nokia ude og sige, at de ikke frygtede iPhone. Men deres første rigtige konkurrent, Nokia Lumia 800, kommer først på det danske marked nu, mange år senere.

Flere mente at iPhone ikke er en telefon. Chefen for Mobilcom i Østrig sagde at ”iPhone ikke er en telefon, men en duppedit, der tilfældigvis også kan ringe”.

Men ikke desto mindre var det en revolution, som HTC fulgte stærkt efter med deres konkurrent HTC Touch.

Siden dengang har smartphones vundet indpas i mange danskeres hænder, hvilket også sås på at I – læserne på Mobilsiden.dk – kårede Samsung Galaxy S II til årets telefon 2011. En pris HTC har vundet i 2009 og 2010. Så smartphones er bestemt i Jeres bevidsthed.

Men faktisk har kun cirka 51 procent af unge danskere mellem 15-29 år en smartphone, så den er stadigvæk ikke allemandseje.

Redaktionen har dækket den videre fortælling

Temaet er stadig aktuelt. mobilsiden valgte at gå videre med sagen. 20/1/2012 blev historien fulgt op med en ny vinkel på temaet Samsung lover strøm nok til hele dagen – Den næste artikel om emnet finder du her. Tematikken er fortsat aktuel. Klik her for de sidste nyheder..