Mobiltelefonen stresser de unge

Unge føler sig i stigende grad stressede af deres mobiltelefoner og har svært ved at koncentrere sig, viser en ny undersøgelse.

Mobiltelefonen stresser de unge

Mobiltelefonen bruges af de unge når der ses fjernsyn, når de har undervisning, når de er sammen med andre og når de ligger i sengen. At de aldrig er ”offline” gør også de bliver mere stressede.

538 gymnasieelever har netop medvirket i en undersøgelse, der omhandler deres mobilvaner og adfærd. Undersøgelsen viser 77 procent af dem har en smartphone. Spørgeskema-undersøgelsen indgår i et speciale fra Syddansk Universitet. Det skriver Politiken.dk.

Mobilvanerne for de 15-19 årige er sammenholdt med deres trivsel, og undersøgelsen viser der er sammenhæng mellem højt mobilbrug og oplevelsen af stress og koncentrationsbesvær.

Ved de der bruger deres smartphone, mens de er i gang med noget andet, føler mere end 34 procent sig stresset, mens andelen er under 15 procent hos de der ikke multitasker.

Og hos de der har telefonen til at sige lyde eller vibrere ved både opkald, SMS, spil-notifikationer, Facebook-beskeder, notifikationer og e-mails, siger mere end 73 procent, at de har svært ved at koncentrere sig. Samlet set har knap 47 procent svært ved at koncentrere sig.

Søren Hebsgaard, Cand. public, der har lavet undersøgelsen konkluderer også, at brugen af smartphones har taget overhånd – i hvert fald blandt de adspurgte, men formentlig blandt mange flere.

 – ”De unge bruger især deres mobil til at holde kontakt med vennerne, og det er bare nonstop. De føler sig forpligtet til at være tilgængelige og vende tilbage meget hurtigt, når de får en besked, og det betyder, at deres hverdag bliver hakket i småstykker. Nogle af dem svarer på henvendelser og kommentarer, uanset hvad de laver, så de konstant zapper ud og ind af situationer og slet ikke får tid til at koncentrere sig eller slappe af,” siger Søren Hebsgaard, som også er journalist og foredragsholder.

Fordele og ulemper ved smartphonen

Der er ingen tvivl om, at der er mange fordele ved smartphonen og den kan på nogle punkter gøre livet nemmere. Det siger flertallet af de unge også, men samtidig er de dog også bevidst om, at der er ulemper ved den.

Hver fjerde siger, at de bruger deres mobiltelefon for meget og de fleste bliver irriteret, hvis en ven sidder og bruger mobilen, mens de snakker sammen.

SMS-beskeden er også, ifølge Søren Hebsgaard, blevet et medie, hvor der forventes svar med det samme. 72 procent af respondenterne svarer også i undersøgelsen, at de generelt svarer på SMS’er i samme øjeblik, de tikker ind på telefonen – eller inden for fem minutter. Hele 30 procent synes, det er ”dårlig stil”, hvis de har sendt en sms og får svar efter mere end fem minutter.

Han anbefaler derfor, at skoler laver retningslinjer for, hvornår telefonen må være tændt. Og at vi generelt erkender, at vi skal lette på kravene til hinanden om, hvor tilgængelige vi skal være på mobilen.

Søren Schultz Hansen, mener dog ikke det er så galt. Dog er det problematisk, hvis mobilen giver de unge stress, men vi kan ikke vende tilbage til de gamle dage. Han tror også på vi vil blive mindre og mindre forstyrret i takt med vi vænner os til den brummende lyd af mobilen.

De unge mennesker, som bruger smartphonen mest er også dem med mest stress og koncentrationsbesvær.

Flere resultater fra undersøgelsen:

 – 77 procent har en smartphone. 25 procent af dem tjekker Facebook på mobilen mindst hver time.

 – 30 procent synes, det er »dårlig stil«, hvis de får svar på en sms senere end efter fem minutter.

 – 25 procent læser, skriver eller tjekker beskeder af forskellig art mindst hvert 15. minut i alle de vågne timer på en almindelig dag.

 – 60 procent bruger jævnligt telefonen på toilettet.

 – 64 procent bruger jævnligt telefonen, mens de snakker med andre.
 
– 62 procent finder tit deres telefon frem uden at vide hvorfor.

Flere nyheder om emnet

Tematikken er fortsat aktuel. mobilsiden fortsatte fortællingen. 29/4/2013 blev sagen bragt videre med nyheden om Eksklusive lædercovers til dit smartdevice – Læs fortsættelsen her. Vi følger op på emnet. Se seneste nyt her.