Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Mobiltelefoner dræber måske bier

Mobiltelefoner dræber måske bier

Hvad der kan lyde som handlingen i en dårlig horror-film bliver taget meget alvorligt af videnskabsfolk, der tror, at vores kærlighed til mobiltelefoner forårsager døden for mange bier.

Videnskabsfolk mener at have opdaget, at stråling fra mobiltelefoner er årsagen til mystiske dødsfald blandt bier. Det kan få voldsomme konsekvenser på længere sigt.

Baggrunden for teorien er den mystiske forsvinden af bier, der befrugter afgrøder. Det kan med tiden måske betyde omfattende mangel på fødevarer, efterhånden som høsten dermed slår fejl rundt om i verden.

Årsagen formodes at være, at stråling fra mobiltelefoner forstyrrer biernes evne til at navigere og dermed forhindrer dem i at finde hjem til deres bikuber. Fænomenet kaldes "Colony Collapse Disorder" (CCD), hvilket Danmarks Biavlerforening kalder "Bifamilie Sammenbruds Forstyrrelse."

Tidligere teorier har handlet om, at mider, pesticider, global opvarmning eller gen-modificerede afgrøder kunne være årsagen.

Tysk research har peget på biers adfærdsændringer i nærheden af strømlinier, og et begrænset studium på Koblenz-Landau universitetet i Tyskland er nået frem til, at bier nægter at vende tilbage til deres bikuber, når der placeres mobiltelefoner i nærheden.

Dr. Jochen Kuhn, der udførte studiet, sagde, at det kunne være et spor til årsagen bag CCD.

Britiske biavlere påstod i sidste uge, at fænomenet, der begyndte i USA og siden spredte sig til det kontinentale Europa, nu var nået til Storbritannien.

CCD opstår, når bierne i kuben pludselig begynder at forsvinde og kun efterlader dronningen, æggene og nogle få umodne arbejdere. De forsvundne bier kommer aldrig tilbage og formodes at dø alene væk fra deres kube. Parasitter, vildtliv og andre bier nægter derefter at nærme sig den forladte bikube, som de ellers normalt ville plyndre for honning eller pollen, der efterlades, når en koloni dør.

Fænomenet blev først registreret i USA sidste efterår og har nu spredt sig til halvdelen af de amerikanske stater. Siden har CCD spredt sig til Tyskland, Schweitz, Spanien, Portugal, Italien og Grækenland.

En fremtrædende biavler i London meldte i sidste uge, at 23 af hans 40 bikuber var forladte, og andre biavlere har meldt om tab i både Skotland, Wales og nord-vest England. Alligevel fastholder det britiske Department of the Enviroment, Food and Rural Affairs, at der intet bevis er for CCD i Storbritannien.

Kilde: independent.co.uk

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies