Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Mobiltelefoni fra udlandet kan være en dyr fornøjelse

Mobiltelefoni fra udlandet kan være en dyr fornøjelse

Står du og skal have din mobil med på skiferie i udlandet, kunne det være en god idé at vende blikket mod IT- og Telestyrelsen, som giver gode råd til, hvordan du slipper for at komme hjem til en tårnhøj mobilregning.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det er dyrt at bruge sin mobiltelefon i udlandet – uanset hvad. Men der findes nogle basale tips til, hvad man skal have for øje, hvis man vil slippe for en regning af dimensioner.

SMS billigere end opkald

Først og fremmest er det vigtigt at være opmærksom på, at minutprisen, for at anvende mobilen fra udlandet og hjem til Danmark, er forholdsvis høj. Derfor kan der være en vis idé i at sende en SMS i stedet for at ringe. Det koster kun få kroner kroner, alt afhængigt af hvilken teleudbyder du har.

Hvis du alligevel ikke kan undvære at høre kærestens eller familiens stemme, er det billigst, hvis du får dem til at ringe op til dig. Det koster nemlig typisk kun halvt så meget, som hvis det er dig, der ringer op til dem derhjemme. Du betaler stadig for opkaldet, men det er billigere. Og din familie betaler kun lokaltakst - som hvis de ringede til din mobil i Danmark.

En anden mulighed er, at du foretager dit opkald til Danmark ud på aftenen, hvor samtalerne tit og ofte kun er halvt så dyre som i dagstimerne.

Fra dansk til dansk mobil i udlandet

Hvis man skulle gå hen og blive væk fra sine rejsekammerater, er det nemt og hurtigt at give dem et kald fra din egen danske mobil til deres danske mobil. Men det er også utrolig dyrt. For dig koster det taksten at ringe hjem til Danmark, mens din kammerat kommer til at betale for opkaldet fra Danmark. Samtalen går altså fra udlandet til Danmark og tilbage igen, hvilket betyder dobbelt takst for jer. Derfor – hvis man skulle blive væk fra hinanden – er en SMS en meget bedre løsning.

Det kan være en dyr fornøjelse at bruge mobilen i udlandet. IT - og Telestyrelsen giver nogle basale tips til, hvordan telefonregningen kan holdes på et fornuftigt leje.
Det kan være en dyr fornøjelse at bruge mobilen i udlandet. IT - og Telestyrelsen giver nogle basale tips til, hvordan telefonregningen kan holdes på et fornuftigt leje.

Opkald lokalt

Hvis du står i udlandet og skal ringe til nogle i selve lokalområdet: Det kunne være en læge, en restaurant eller andet, skal du igen passe på med at bruge mobilen. Selvom du befinder dig i samme land, som du ringer til, kommer du til at betale almindelig udlandstakst fra Danmark til landet, du befinder dig i. Derfor vil det med stor fordel kunne betale sig at låne hotellets telefon i sådanne situationer.

Slå din telefonsvarer fra

Mens du hygger dig med at løbe på ski hele dagen, tænker du nok ikke så meget på mobilen, som ligger i lommen eller på hotellet. Derfor kan der være flere opkald, som du ikke får besvaret. Og det kan gå hen og blive en dyr fornøjelse, hvis din telefonsvarer er slået til.

Hvis din mor eksempelvis ligger en 10 minutter lang besked om, hvor dejlig en tur i haven hun og din far har haft, vil det sætte tydelige spor på din telefonregning. I det øjeblik hun bliver sendt videre til din svarer, betaler du nemlig både for opkaldet til dig og for opkaldet fra dig til din telefonsvarer i Danmark - igen dobbelt takst.

Hvad koster det mig?

Udlandstaksterne er forskellige, alt efter hvilken udbyder du har. Oftest kan du finde priserne på din udbyders hjemmeside, men du kan også ringe til dem og få oplyst de priser, som er relevante for dig.

En tredje mulighed er at vende blikket mod IT- og Telestyrelsen, som har indsamlet mobilpriser fra de danske udbydere. Hos styrelsen kan du se priserne for dit abonnement, hvis du skal på ferie i Norge, Sverige, Frankrig, Italien eller Østrig.

Priserne, som du kan se her, er gældende per februar 2006, og prislisterne er inddelt efter henholdsvis abonnement og taletid under hvert enkelte land.

Læs mere på IT- og Telestyrelsens hjemmeside.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies